Πρακτικές συμβουλές για σωστή αποθήκευση των φαρμάκων
Ανανεώθηκε:
Η σωστή αποθήκευση των φαρμάκων εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητά τους αλλά και παράταση της διάρκειας ζωής τους.
Αν ένα φάρμακο δεν αποθηκεύεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του, τότε μπορεί να αλλοιωθεί και να μην είναι κατάλληλο προς χρήση ακόμη κι αν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του.
Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε για να αποθηκεύετε σωστά τα φάρμακά σας.
- Να αποθηκεύετε τα φάρμακα σε δροσερό και σκιερό μέρος όπου δεν υπάρχει υγρασία. Το μπάνιο, όπου συχνά αποθηκεύονται τα φάρμακα, δεν είναι κατάλληλο μέρος, λόγω της υγρασίας και της ζέστης που επικρατεί συνήθως σε αυτό.
- Κατάλληλο μέρος αποθήκευσης των φαρμάκων είναι ένα συρτάρι στην κρεβατοκάμαρα ή ένα ντουλάπι στην κουζίνα, αρκεί να μη βρίσκεται κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές ή στον νεροχύτη. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα φάρμακα σε κάποια ντουλάπα. Να σημειωθεί ότι φάρμακα ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη και στην υγρασία είναι όσα διατίθενται σε μορφή χαπιού ή κάψουλας.
- Να διατηρείτε πάντα τα φάρμακα στο δοχείο ή τη συσκευασία που τα αγοράσατε.
- Να αποθηκεύετε τα φάρμακα σε σημείο που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο, όπως μια συρταριέρα που κλειδώνει ή ένα πολύ ψηλό ράφι.
- Ορισμένα φάρμακα (όπως σταγόνες για τα μάτια που περιέχουν χλωραμφενικόλη ή αντιβιώσεις σε σιρόπι) πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Σχετική αναφορά θα υπάρχει στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το φάρμακο.
Πώς θα καταλάβετε ότι ένα φάρμακο δεν είναι κατάλληλο προς χρήση
- Μη χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο που έχει αλλάξει χρώμα, υφή ή μυρωδιά, ακόμη κι αν δεν έχει λήξει.
- Χάπια που κολλάνε μεταξύ τους, είναι πιο σκληρά ή πιο μαλακά απ’ ό,τι συνήθως ή που έχουν σπάσει/ραγίσει δεν είναι κατάλληλα προς χρήση.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης ενός φαρμάκου πριν το χρησιμοποιήσετε.
Πηγή: MedlinePlus – Ιστότοπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φαρμάκων των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας
Δείτε κι αυτό:
Δύο τρικ για να καταπίνετε ευκολότερα χάπια και κάψουλες
Γιατί δεν πρέπει να κόβετε ένα χάπι στη μέση
Δύο τρόποι να εξασφαλίσετε σωστή δοσολογία των υγρών φαρμάκων