ΦΑΡΜΑΚO

Γάλα, μπισκότα και... παυσίπονα: Ο ΠΦΣ καταγγέλλει την πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ

Οι πρώτες «παρενέργειες» στην αγορά από την απελευθέρωση της διακίνησης μιας υποκατηγορίας των Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), των λεγόμενων Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Γάλα, μπισκότα και... παυσίπονα: Ο ΠΦΣ καταγγέλλει την πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ

Οι φαρμακοποιοί, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της διάθεσης ΜΗΣΥΦΑ και από σημεία εκτός φαρμακείων στην εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ, προειδοποίησαν για τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα, δηλαδή έχουν αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρέπει, επομένως, να χορηγούνται από το χέρι του φαρμακοποιού, ο οποίος μπορεί να ενημερώνει τον πολίτη τόσο για τη δοσολογία όσο και για το κατάλληλο σκεύασμα, στην περίπτωση που λαμβάνει κάποια θεραπευτική αγωγή. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η αποθήκευση και συντήρησή τους σε συνθήκες κατάλληλες, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα προϊόντα.

«Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει κανενός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς τη συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος. Η απελευθέρωση του καναλιού διανομής εντάχθηκε ως υποχρέωση στο τρίτο μνημόνιο και τον περασμένο Νοέμβριο καταρτίστηκε η λίστα από τον ΕΟΦ των φαρμάκων για τα οποία «δεν απαιτείται ιατρική συνταγή - Γενική Διάθεση».

Όπως καταγγέλλει σήμερα (21/02/2017) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κατάστημα λιανικής στον Βόλο πουλούσε «Depon μαζί με γαλακτοκομικά και μπισκότα». Μάλιστα, η επιχείρηση επιβάρυνε την τιμή του φαρμάκου με ΦΠΑ τροφίμων, δηλαδή 13%, ενώ τα φάρμακα εντάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 6%. Η καταγγελία περιήλθε στον ΠΦΣ από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε το σχετικό έγγραφο στον ΕΟΦ και το κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 5607/1932 ως ισχύει, απαγορεύεται η αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού». Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «1. Η εκτέλεσις των συνταγών και η λιανική πώλησις φαρμάκων εις το κοινόν επιτρέπεται μόνον εις φαρμακοποιούς έχοντας εν λειτουργία νομίμως συνεστημένα φαρμακεία, ή διευθύνοντας φαρμακεμπορεία, περί ων το άρθρ. 24 του Ν. 5607 και εντός των φαρμακείων ή φαρμακεμπορείων, άτινα ούτοι νομίμως διευθύνουσιν. 2. Οι κατά παράβασιν του παρόντος άρθρου αντιποιούμενοι έργα φαρμακοποιού τιμωρούνται εισαγόμενοι δι' απ' ευθείας κλήσεως με φυλάκισιν τριών μηνών και χρηματικήν ποινήν 2 χιλιάδων δρχ. και εν υποτροπή με φυλάκισιν 6 μηνών και χρηματικήν ποινήν δρχ. 4 χιλιάδων».

«Η περίπτωση αυτή, που σίγουρα δεν είναι μοναδική, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι τα φάρμακα, όπως είναι τα ΜΗΣΥΦΑ, να πωλούνται εκτός φαρμακείων» δήλωσε ο κ. Λουράντος. «Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας κοινοποίησε την καταγγελία στον ΠΦΣ και εμείς έχουμε υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα» κατέληξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πηγή: Newsbomb.gr