Ιδιοκτησιακό & ΜΥΣΥΦΑ: Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλιο, οι 10 αλυσίδες ναι
«Τάραξαν τα νερά» οι θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά της απελευθέρωσης του Ιδιοκτησιακού και έγινε δεκτή η Αναφορά που υπέβαλλε, από την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Αναφορών.
Στην διαδικασία που ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα χρονικά όρια, οι Ευρωβουλευτές αντιμετώπισαν θετικά τις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει Επιστολή Εξηγήσεων με την οποία θα ζητά τους λόγους που οδήγησαν στην Απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εκδώσει τις Αποφάσεις για το Ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων θα αποστείλει η Επιτροπή Αναφορών προς το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτή απάντηση.
Στην συζήτηση που ξεπέρασε τα 45 λεπτά τοποθετήθηκε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα υπάρχει η καλύτερη διασπορά φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τι θα προσφέρει η «απελευθέρωση» που φέρνει οποιονδήποτε ιδιώτη στα φαρμακεία; Aναρωτήθηκε ο κ. Λουράντος, επισημαίνοντας στα μέλη της Επιτροπής ότι ο «ανταγωνισμός» έφερε στην Ελλάδα αύξηση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ από 20 – 50%.
«Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλια. Οι 10 αλυσίδες όμως ναι» είπε χαρακτηριστικά. «Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει την πρακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει να αποσύρει τις Αποφάσεις αυτές» , κατέληξε ο κ. Λουράντος.
Τον λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος ισχυρίσθηκε πως είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης που πήρε και τις αποφάσεις.
Ακολούθως μίλησε η Ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα η οποία τόνισε πως κάποια συμφέροντα επιδιώκουν τις αλλαγές αυτές και ότι «οι μνημονιακές υποχρεώσεις αδιαφορούν για την Δημόσια Υγεία». Επίσης ζήτησε να μείνει ανοικτή η αναφορά και να ζητηθεί «αν υπάρχει κάποια μελέτη από τις περιπτώσεις αυτής της απελευθέρωσης» , που να αποδεικνύει ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής, που από την αρχή στήριξε τις θέσεις του Π.Φ.Σ. ρώτησε χαρακτηριστικά «γιατί κρύβεται η Commission πίσω από την Τρόϊκα;»
O Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος ζήτησε να κληθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της .
Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Κωσταντίνκα Κούνεβα ζήτησε η Αναφορά να μείνει ανοικτή και να ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας.
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές διαλύουν την Υγεία και μετατρέπουν του Φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους και να παραπεμφθεί το θέμα στην Ειδική Ομάδα Εργασίας για την λειτουργία της Τρόικας στην Ελλάδα .
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος υπογράμμισε πως «ο Φαρμακοποιός και τα φαρμακεία επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην Υγεία. Μεγάλα συμφέροντα έχουν επενδύσει στην διάλυση των Φαρμακείων για να πωλούν τα Φάρμακα ως εμπόρευμα και αυτό δεν προοιωνίζει κάτι καλό για την Υγεία».
Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός του Προέδρου, μετείχαν ο Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάν. Μακρυγιάννης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος.