Μηνιγγίτιδα Β: Το νέο περιστατικό φέρνει άραγε πιο κοντά την ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ;
Ανανεώθηκε:
Το περιστατικό με την διάγνωση μηνιγγίτιδας Β στο 10 μηνών κοριτσάκι την περίοδο των Χριστουγέννων - το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 7 περιστατικά μηνιγγίτιδας που είχαν παρουσιαστεί σε παιδιά στην Κρήτη τον Νοέμβριο, καθώς επίσης και στο πρόσφατο περιστατικό με εμφάνιση μηνιγγίτιδας σε 5χρονο κοριτσάκι από το Καματερό η οποία εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και οδήγησε σε μερικό ακρωτηριασμό κάτω άκρου- αναδεικνύει για ακόμη μία φορά σε μείζον ζήτημα, το θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης και της αναγκαιότητας να ενταχθεί το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνεδρίασαν την Δευτέρα, ωστόσο δεν έλαβαν και πάλι κάποια απόφαση, και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται συνεδρίαση εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες, ώστε τα συμπεράσματα των συζητήσεων, να κατατεθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα στον ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος ο οποίος θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από την πλευρά της παιδιατρικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αυτός πρόσφατα αναρτήθηκε στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης από τον Ε.Ο.Φ, περιλαμβάνονται νέα εμβόλια, για την εισαγωγή των οποίων έχει ήδη αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμού ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, τα οποία ωστόσο, καλύπτουν νοσήματα για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εμβόλια στο ισχύον πρόγραμμα εμβολιασμού.
Η εισήγηση για την ένταξη των νέων αυτών εμβολίων, σχολιάζουν οικονομολόγοι της υγείας, αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση για την ενδυνάμωση της πρόληψης και την πρόοδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επομένως αποτελεί πράγματι θετική εξέλιξη. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την ένταξη των νέων αυτών εμβολίων, δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας β, που έρχεται να αντιμετωπίσει μια πολύ επικίνδυνη για τη ζωή, αν και όχι συχνή, νόσο. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια κινδυνεύει να μείνει ανολοκλήρωτη και ακόμη και να εκτροχιαστεί με το να μένουν αφενός εκτός του Προγράμματος εμβόλια που προλαμβάνουν σοβαρές νόσους και αφετέρου με το να κατανέμονται άνισα και ανορθολογικά οι λιγοστοί πόροι του Ε.Π.Ε.
Εν κατακλείδι, η ακολουθούμενη προσέγγιση όσον αφορά την ένταξη των εμβολίων για νοσήματα που καλύπτονται ήδη από τα υφιστάμενα εμβόλια του ισχύοντος Ε.Π.Ε θα αυξήσει κατά πολύ τον απαιτούμενο προϋπολογισμό, επιφέροντας κατ’ επέκταση μεγαλύτερη δαπάνη και αφετέρου φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη το μοναδικό εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β από το ισχύον Ε.Π.Ε, αυξάνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό παιδιών από την πρόληψη μιας πολύ επιθετικής νόσου, η οποία δεν καλύπτεται καθόλου.
Ένα κοριτσάκι 10 μηνών διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β την παραμονή των Χριστουγέννων στον Πειραιά. Παρόλο που τα αρχικά συμπτώματα ήταν ήπιας μορφής, δηλ. μέτριος πυρετός και ερεθισμένος λαιμός και η κλινική εικόνα του βρέφους καλή χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για μηνιγγίτιδα, ένα αιμορραγικό εξάνθημα στην κλείδωση του γονάτου και η εμφάνιση ενός δεύτερου εξανθήματος στο χέρι, εντός 2-3 ωρών από την αρχική διάγνωση της παιδιάτρου, την έβαλε σε υποψίες παραπέμποντας άμεσα το βρέφος για περαιτέρω εξετάσεις στην Ευρωκλινική Παίδων.
Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το βρέφος έδειξαν ότι οι δείκτες λοίμωξης ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί άμεσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού» για περαιτέρω εξετάσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι το βρέφος είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Το περιστατικό με το 10 μηνών κοριτσάκι
Αναφορικά με το βρέφος των 10 μηνών, να θυμίσουμε ότι αυτό νοσηλεύτηκε στο «Αγλαία Κυριακού» στην διάρκεια των Χριστουγέννων, λαμβάνοντας ισχυρή δόση αντιβίωσης και τελικά επέστρεψε στο σπίτι του.
Να σημειωθεί ότι η άμεση αντίδραση της μητέρας σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων από την Παιδίατρο και την άμεση παραπομπή του βρέφους στο Νοσοκομείο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην θετική έκβαση του συγκεκριμένου περιστατικού, το οποίο θα μπορούσε να έχει άδοξο τέλος, εάν δεν μεσολαβούσαν οι άμεσες παρεμβάσεις των γονέων και της παιδιάτρου, οδηγώντας το βρέφος στην εντατική ή ακόμα και στον θάνατο.