ΦΑΡΜΑΚO

Λουράντος: Θα κλείσουν φαρμακεία από τις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων

Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων από τις οποίες κινδυνεύουν τόσο οι ασθενείς, όσο και η βιωσιμότητα των φαρμακείων, διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα φάρμακα και εμβόλια που λείπουν από την αγορά, είναι τα πιο αναγκαία και αυτά που έχουν μεγάλη ζήτηση τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγορά του εξωτερικού.

Λουράντος: Θα κλείσουν φαρμακεία από τις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα, είναι πολύ πιθανό να κλείσουν φαρμακεία, όχι συνεπεία της κρίσης, αλλά συνεπεία των μεγάλων ελλείψεων.

Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη όταν απουσιάζει από τα ράφια των φαρμακείων 48 ώρες και όχι εβδομάδες ή και μήνες, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο.

Εν τω μεταξύ ο κ. Λουράντος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017, τονίζοντας, ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λειτουργήσει το δικό του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ από τον καινούργιο χρόνο.

«Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος σε συνέντευξη τύπου.

«Tα στοιχεία λοιπόν που σας δίνουμε σήμερα καταδεικνύουν ότι η απελευθέρωση των τιμών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών στα φαρμακεία!!! Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά» για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ μάρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη».

«Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει κανενός, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς την συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες».

Αλλωστε για τον λόγο αυτό προφανώς και η ΕΦΕΧ σε επιστολής της στις 10.11.2016 προς τον Υπουργό Υγείας θέλοντας να εξασφαλίσει ότι η «απελευθέρωση» θα προχωρήσει αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) δεν αποζημιώνονται και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν την κρατική δαπάνη υγείας. Συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό, ο ν. 4254/2014 εξαιρεί ρητά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το καθεστώς τιμολόγησης και ανωτάτων τιμών, που ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και προβλέπει ότι οι τιμές καθ’ όλα τα στάδια διάθεσής τους (ex-factory, χονδρική, λιανική) θα καθορίζονται ελεύθερα από τον παραγωγό. Προς το σκοπό δε προσαρμογής στο νέο αυτό περιβάλλον, ο ανωτέρω νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπεται αύξηση της λιανικής τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.».

Είναι απαράδεκτο οι κυβερνήσεις να προπαγανδίζουν και να βαφτίζουν τις δεσμεύσεις τους ως κοινωνικές παροχές. Οικονομικά συμφέροντα με το πρόσχημα της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για φάρμακα και μετατρέπουν την ανθρωπιστική κρίση σε ένα άθλιο και ντροπιαστικό κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Οι κυβερνήσεις υπό την πίεση των μνημονίων αδιαφορούν για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η απελευθέρωσης των τιμών δεν έφερε τις μειώσεις και μάλιστα σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας οι τιμές αυξήθηκαν (μελέτη DECO –Πορτογαλία 2006).

Η φαρμακευτική αγορά όμως βρίσκεται όμως στο χείλος του γκρεμού. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στην Ε.Ε. ότι η φιλοσοφία των περικοπών δεν ωφελεί τα συστήματα.

Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί μια δημογραφική βόμβα στα θεμέλια των συστημάτων υγείας.
Και αυτό γιατί οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι 4 φορές υψηλότερες και προκαλούν νοσηλείες. Ενώ το 90% αυτών θα μπορούσε να προβλεφθεί.

Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδας που χτυπά διαρκώς το «καμπανάκι» για την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Αν αυτό καταρρεύσει δεν θα μπορούμε καν να συνυπολογίσουμε πόσο δύσκολα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν το πιο απλό φάρμακο τους με ότι αυτό συνεπάγεται...

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Λουράντος, υπογράμμισε πως καίτοι οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει πολλές φορές στον υπουργό Υγείας το ζήτημα του ωραρίου, και ειδικότερα την κατάργηση του νόμων Λοβέρδου και Γεωργιάδη, εν τούτοις δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Όπως είναι γνωστό, οι φαρμακοποιοί τάσσονται κατά του διευρυμένου ωραρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Επίθεση Λουράντου σε Ξανθό για διαθρωτικές αλλαγές, ΜΥΣΥΦΑ, δαπάνη



Τα ΜΥΣΥΦΑ να επιστρέψουν στη συνταγογράφηση - Τι ειπώθηκε στο 2ο OTC & Cosmetics Conference