Ψήφισμα Πανευρωπαϊκού Συμποσίου Φαρμακοποιών: Να πάμε σε μία νέα Ευρώπη...
Την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας Ευρώπης η οποία θα αντιληφθεί τα λάθη του παρελθόντος και θα αναπροσαρμόσει τις πολιτικές της και στον χώρο της Υγείας , τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στην διάρκεια του 2ου Πανευρωπαϊκού Συμποσίου, στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων.
«Για παράδειγμα έχει πλέον αποδειχθεί ότι το μεγάλο κύμα των απελευθερώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη δεν έφερε θετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, τα παραδείγματα δείχνουν πως τελικά οδηγηθήκαμε στην επικράτηση ολιγοπωλίων μεγάλων αλυσίδων και σε μείωση του αριθμού των ιδιωτικών φαρμακείων. Ακόμη χειρότερα τελικά, ούτε οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν, ενώ δεν βελτιώθηκαν και οι συνθήκες πρόσβασης των ασθενών στην αγωγή τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.
Kαι συνέχισε: «Προσοχή δεν αρνούμαστε τις αλλαγές όταν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στηρίζουν τον επιστήμονα Φαρμακοποιό. Τις επιθυμούμε και τις επιζητούμε. Με την ίδια ευκολία όμως, επιθυμούμε και να αναθεωρούνται μέτρα που τελικά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά».
Όπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τελευταία, από τις μετακινήσεις των πληθυσμών και τα δημογραφικά στοιχεία των χώρων εργασίας δημιουργείται η αναγκαιότητα εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής (personalized medicine).
Εκτενής αναφορά έγινε και από τους υπόλοιπους ομιλητές, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας στην ιατρική και φαρμακευτική πληροφόρηση. Τόνισαν πως η ψηφιοποίηση της περίθαλψης, διαμορφώνει εκ νέου τα συστήματα υγείας και εισάγει πρακτικές που αφορούν την διάγνωση, τα φάρμακα, την φροντίδα και τη συμβουλή.
Κλείνοντας την πρώτη μέρα των εργασιών του Συμποσίου, το οποίο συνεχίζεται σήμερα και αύριο 21 Σεπτεμβρίου, με τις συνεδριάσεις των Ειδικών Επιτροπών της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), ο κ. Λουράντος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Χρειαζόμαστε μια PGEU δυνατή και διεκδικητική. Χρειαζόμαστε την PGEU και πρέπει να την στηρίξουμε όλα τα μέλη. Όμως νομίζω ότι ήλθε η ώρα και εμείς να προσαρμοστούμε στην διαφορετικότητα. Να απαιτήσουμε από την Ε.Ε. και όχι να δεχόμαστε αποφάσεις. Να διεκδικούμε και όχι να αποδεχόμαστε παθητικά. Να προτείνουμε κι εμείς και όχι απλά να υπακούμε στις απόψεις τεχνοκρατών, που δεν έχουν βγει από τα γραφεία τους και δεν γνωρίζουν τις ανάγκες μιας κοινωνίας».
Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα που έγινε ομόφωνα δεκτό και το οποίο η PGEU θα καταθέσει στην Commision και θα προωθηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Διαβάστε ακόμη:
Λουράντος στο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο Φαρμακοποιών: Το κύμα των απελευθερώσεων δεν ωφέλησε κανέναν