ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Επιτακτική ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα και ανώτατο όριο στο clawback

Κρίσιμοι είναι οι επόμενοι 18 μήνες για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η βιωσιμότητα της οποίας απειλείται από τις συνεχείς οριζόντιες μειώσεις τιμών και τα εξοντωτικά clawback που επιβάλλονται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου «7ο Pharma & Health Conference», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

ΠΕΦ: Επιτακτική ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα και ανώτατο όριο στο clawback

Της Διονυσίας Προκόπη

Ένας πολύ κρίσιμος κλάδος κινδυνεύει να διαλυθεί, εάν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα, προειδοποίησε ο κ. Τρύφων, παραθέτοντας σειρά στοιχείων που αναδεικνύουν τη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία. Από διάφορες μελέτες έχει καταδειχθεί το γεγονός ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό πόλο ανάπτυξης, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας, προβαίνει σε σημαντικές επενδύσεις και καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με άριστης ποιότητας φάρμακα, τα οποία είναι και οικονομικότερα κατά 30-60% από αντίστοιχες εισαγόμενες, εντός πατέντας, θεραπείες. «Αποτελεί οικονομικό έγκλημα να εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Το clawback και οι διαρκείς μειώσεις των τιμών εξοντώνουν τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων, τόνισε, εστιάζοντας στην ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα, τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα. Αυτά είναι ο έλεγχος της συνταγογραφίας, ο έλεγχος της αποζημίωσης των νέων ακριβών φαρμάκων, καθώς και η αύξηση του μεριδίου αγοράς των οικονομικών εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων και των γενοσήμων.

Η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια και η ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Από εκεί, άλλωστε, μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των δυσθεώρητων ποσών που καλείται να πληρώσει σήμερα η φαρμακοβιομηχανία σε rebate και clawback –για το 2016 υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ως προς το θέμα του clawback ειδικότερα, ο κ. Τρύφων επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να οριστεί ένα ανώτατο όριο, ώστε να είναι προβλέψιμη και διαχειρίσιμη η επιβάρυνση για τις φαρμακοβιομηχανίες. Το πιθανό υπόλοιπο, πέραν του ανώτατου ορίου, να καλύπτεται από τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τη μείωση που θα επέλθει στη δαπάνη από την εφαρμογή των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα πιθανό σενάριο, για το πώς θα επιτευχθεί η μείωση κατά 30% στο clawback, όπως έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο του συμπληρωματικού μνημονίου, διευκρινίζουν στελέχη της ΠΕΦ στο Newsbomb.gr. Ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά του φαρμάκου, προσθέτουν και υπενθυμίζουν ότι το clawback εισήχθη άλλωστε ως ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης.