ΦΑΡΜΑΚO

Δελτίο τιμών φαρμάκων αναρτά την Μ. Πέμπτη ο ΕΟΦ - Να διαρκέσει η διαβούλευση ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Το δελτίο τιμών φαρμάκων αναμένεται να αναρτήσει σήμερα Μ. Πέμπτη στην επίσημη ιστοσελίδα του ο ΕΟΦ, προκειμένου οι φαρμακοβιομηχανίες εντός μίας εβδομάδας να μπορέσουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Δελτίο τιμών φαρμάκων αναρτά την Μ. Πέμπτη ο ΕΟΦ - Να διαρκέσει η διαβούλευση ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μετά την ανάρτηση λοιπόν, θα ξεκινήσει η διαβούλευση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, καλό θα ήταν να διαρκέσει ένα εύλογο διάστημα, ώστε το δελτίο τιμών φαρμάκων να εκδοθεί με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Είθισται μετά την έκδοση του δελτίου, να εκδίδεται διορθωτικό δελτίο τιμών, ωστόσο στην περίπτωση αυτή, εάν δηλαδή καθυστερήσει το διορθωτικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι δεν θα λείψουν αναγκαία φάρμακα από την αγορά. Επομένως, η διαβούλευση καλό είναι να τραβήξει για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την έκδοση και των δύο υπουργικών αποφάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων και το νοσοκομειακό clawback, είναι το δελτίο τιμών να εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο, στο τέλος Μαίου και τον Νοέμβριο. Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων δεν θα περιλαμβάνει μειώσεις τιμών άνω του 15% για τα γενόσημα φάρμακα σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, ενώ δεν θα υπάρχουν of patent φαρμακευτικά σκευάσματα με τιμές χαμηλότερες από τα αντίστοιχα γενόσημά τους.

Χωρίς να υπολείπεται της σημασίας που δίνει η φαρμακοβιομηχανία στην έκδοση του δελτίου τιμών, τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, τους απασχολεί ένα άλλο ζήτημα, αυτό της ανάγκης να διατηρηθεί καθαρή η φαρμακευτική δαπάνη στο 1,945 δις ευρώ το 2016. Οι εκπρόσωποι του κλάδου μέσα από τα θεσμικά του όργανα τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ τονίζουν με έμφαση, πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άλλο ξεχωριστό κονδύλι (εκτός του κλειστού προϋπολογισμού των 1,945 δις ευρώ) για την κάλυψη των ανασφάλιστων το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τα εμβόλια και το πλάσμα αίματος. Όπως αναφέρουν δε επιτακτικά, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 δις ευρώ είναι ήδη πιεσμένη και οριακή, ενώ επιπλέον, στην ελληνική καθημερινότητα έχουν προστεθεί και οι πρόσφυγες. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί την ανάγκη προκειμένου να δημιουργηθεί ξεχωριστό κονδύλι, πρόταση που θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά η πολιτική ηγεσία τιου υπουργείου Υγείας ενδεχομένως σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη:

Εκδόθηκαν οι δύο αποφάσεις για ττην τιμολόγηση και το νοσ. clawback - Και στο βάθος Δελτίο Τιμών

Όχι στον κλειστό προϋπολογισμό η κάλυψη των ανασφάλιστων, λένε ΣΦΕΕ και ΠΕΦ