ΦΑΡΜΑΚO

Με ρυθμούς χελώνας η ΠΕΦ, ενώ η απόφαση για την τιμολόγηση «κλείνει»

Τα ηνία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο για τα θέματα της φαρμακοβιομηχανίας έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), καθώς επιδιώκει συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Με ρυθμούς χελώνας η ΠΕΦ, ενώ η απόφαση για την τιμολόγηση «κλείνει»

Των Διονυσίας Προκόπη και Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Καυτό θέμα παραμένει η τιμολόγηση των φαρμάκων και συγκεκριμένα η αποτροπή της εφαρμογής της -ψηφισμένης μεν- σταδιακής μείωσης των τιμών των off-patent και γενοσήμων στο 1 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι την εξέλιξη αυτή απορρίπτει ως καταστροφική το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας, εντούτοις οι δύο ενώσεις του κλάδου φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικές τακτικές, με τον ΣΦΕΕ να προχωρά δημοσίως σε δύσκολες μεν αλλά συγκεκριμένες προτάσεις, την δε Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) να επιλέγει την οδό των διαρροών ως απάντηση στον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, διασπώντας το «μέτωπο» της φαρμακοβιομηχανίας, όπως αφήνουν να εννοηθεί εκπρόσωποι του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ στο ψήφισμα προτάσεων προς την Πολιτεία που προέκυψε από τη Γενική του Συνέλευση στις 18 Μαρτίου 2016, αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση είναι πάγια θέση του ΣΦΕΕ να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή - τόσο για τα εντός πατέντας (on patent), όσο και για τα εκτός πατέντας (off-patent) φαρμακευτικά προϊόντα - ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ε.Ε. Επιπλέον, καθώς το παρόν σύστημα τιμολόγησης έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου απλοποιημένου συστήματος τιμολόγησης το οποίο θα προκύψει με διαβούλευση και δεν θα επηρεάζει τις τιμές άλλων χωρών». Την πρόταση αυτή υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, τόσο κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος στις 17 Μαρτίου, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις του μετά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, απάντησε στον κ. Αποστολίδη μέσω «κύκλων» λέγοντας: «Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι θεσμικοί φορείς και άλλοι υποστηρίζουν έναν τρόπο τιμολόγησης που είναι παράνομος, δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασθενών. Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον Μ.Ο. των 3 φθηνότερων χωρών για τα εκτός πατέντου φάρμακα και τα γενόσημα οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Παράλληλα, αυτό το στρεβλό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων είναι αυτό που υποστηρίζουν και οι Θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω και να μην προβεί σε καμιά αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρις ότου να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου».

Πέρα από τις διαρροές, ο κ. Τρύφων στην παρούσα φάση δεν κατέθεσε κάποια πρόταση, ούτε δημοσίως ούτε στους θεσμούς όπως αναφέρουν πληροφορίες, αρκούμενος ίσως σε τοποθετήσεις του προηγούμενου διαστήματος περί τιμολόγησης βάσει όγκου.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Υπουργική Απόφαση για την επικείμενη ανατιμολόγηση και το νέο Δελτίο Τιμών είναι σχεδόν έτοιμη. Ωστόσο, οι θεσμοί περιμένουν συγκεκριμένη πρόταση από την ΠΕΦ.

Το ερώτημα που τίθεται ξεκάθαρα πλέον, είναι τι προτείνει συγκεκριμένα η ΠΕΦ εφόσον δεν θέλει το σύστημα με τις 3 χαμηλότερες τιμές. Μήπως θα έπρεπε να πάρει μία πιο συγκεκριμένη θέση ο πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Τρύφων για το τι ακριβώς ζητά;

Πηγές από την πλευρά του ΣΦΕΕ αναφέρουν ότι η ΠΕΦ και ο κ. Τρύφων αναλώνονται στο να ζητούν να συνεχίσει να υπάρχει προστασία στις τιμές των γενοσήμων, πράγμα που έχει απορριφθεί από το κουαρτέτο. Ασφαλείς πληροφορίες από την πλευρά του ΣΦΕΕ αναφέρουν πως τα μέλη του, λένε όχι στο διαχωρισμό γενοσήμων και off-patent, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η απάντηση, στη διείσδυση των γενοσήμων στα συστήματα υγείας, εντασσόμενα ενιαία στην εκτός προστασίας αγορά. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε έχει επέλθει και εξορθολογισμός στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, τονίζουν. Φυσικά για να γίνει αυτό στη χώρα μας, απαιτείται και μεγάλη καμπάνια στους κόλπους των γιατρών, των ασθενών αλλά και στα ίδια τα νοσοκομεία, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Όμως και πάλι, πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση η ΠΕΦ προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το ζήτημα, επισημαίνουν.

Φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία το επόμενο διάστημα, με τις 4 ανατιμολογήσεις που έρχονται (δύο το 2016 και άλλες δύο το 2017), οι οποίες αναμένεται να ρίξουν στα τάρταρα τις τιμές των παλιών και καταξιωμένων φαρμάκων. Ο ΣΦΕΕ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ΠΕΦ και έχει στηλιτεύσει πολλάκις τις πολύ χαμηλές τιμές στα παλιά φάρμακα, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, το μέτωπο της φαρμακοβιομηχανίας οφείλει να είναι ενωμένο, αντιμετωπίζοντας ως ενιαία κατηγορία γενόσημα και off-patent, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για όλους, για τη βιομηχανία και πρωτίστως για τους εργαζόμενούς της, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.