Πώς θα κινηθεί το think tank της Επιτροπής για την νοσοκομειακή δαπάνη και το clawback
Ένα σκληροπυρηνικό στέλεχος από τα σπλάχνα του υπουργείου Υγείας και μάλιστα με βαθειά γνώση των οικονομικών ο κ. Θεόδωρος Κομματάς ετέθη επικεφαλής της Επιτροπής για την παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης που σύστησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο κ. Κομματάς είναι Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και σίγουρα οι γνώσεις του είναι μεγάλες στο θέμα, καθώς έχει στην ευθύνη του όχι μόνο τα οικονομικά του υπουργείου, αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών.
Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής που ανακοίνωσε χθες ο ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η κυρία Παναγιώτα Λίτσα από τον ΕΟΠΥΥ, η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου α΄αντιπρόεδρος του ΕΟΦ και ο κ. Πόραβος Στέργιος σύμβουλος του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.
Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση, ο εντοπισμός των ενδεχόμενων προβλημάτων και δυσλειτουργιών, η προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς και η διατύπωση προτάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Να σημειωθεί, ότι στο τέλος κάθε μήνα, η Επιτροπή θα παραδίδει το πόρισμά της στον υπουργό Υγείας.
Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου τόσο της ζήτησης νοσοκομειακών φαρμάκων όσο και της διακύμανσης της δαπάνης, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, με στόχο να διασφαλιστεί η επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων (ειδικά των ακριβών σκευασμάτων (ΦΥΚ)) και η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν την αναγκαιότητα του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).
Για την ανάγκη πάντως σύστασης τεχνικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη, έχει κάνει συχνά λόγο η φαρμακοβιομηχανία (τόσο η ΠΕΦ όσο και ο ΣΦΕΕ) με την συμμετοχή μάλιστα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Μάλιστα ο ΣΦΕΕ πρόσφατα (στις 26 Ιανουαρίου) απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη για την αναγκαιότητα της Επιτροπής.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, είναι σαφές, ότι οποιαδήποτε υπέρβαση προκύπτει (clawback) σχετίζεται με το χαμηλό ύψος του στόχου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Εδώ η διοίκηση του ΣΦΕΕ αναφέρεται ξεκάθαρα στην πολύ χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη των 1,945 δισ. ευρώ, την ώρα που οι ανάγκες είναι τόσο αυξημένες - με έναν τεράστιο αριθμό από ανασφάλιστους- σημειώνοντας ότι οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, κυμαίνονται στα 2,3 με 2,5 δισ. ευρώ το οποίο δύσκολα υποχωρεί με τα συνήθη οριζόντια μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί ως τώρα.
Στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο μηχανισμός αυτός της επιστροφής (clawback), αποτελεί μέτρο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα και δεν προωθεί την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες είναι απαραίτητες για τον εξορθολογισμό της δαπάνης.
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι ο ΣΦΕΕ, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά τα νοσοκομειακό clawback. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνδέσμου, η νοσοκομειακή δαπάνη είναι απόλυτα ανελαστική, και οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακά τους για να καλύψουν την πραγματική ανάγκη περίθαλψης, επομένως δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση η οποία να ανεβάζει τη νοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων.
Το επόμενο βήμα τώρα είναι να δημιουργηθεί ένας κεντρικός κόμβος στο υπουργείο Υγείας ο οποίος θα αντλεί πληροφορίες από όλα τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη ώστε όλοι να γνωρίζουν τι πληρώνουν, τι πρόκειται να πληρώσουν αλλά και ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες στο σύστημα αναφορικά με τα νοσοκομειακά φάρμακα. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται το σύστημα αυτό επιχειρησιακής πληροφορικής και πολύ σύντομα όλα τα νοσηλευτήρια θα είναι διασυνδεδεμένα με το εν λόγω σύστημα.
Διαβάστε ακόμη:
Ορίσθηκε Επιτροπή για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, με στόχο να περιοριστεί το clawback
Τα νοσοκομειακά φάρμακα οφείλουν να είναι υψηλής ποιότητας και γνωστής προέλευσης
Η επιστολή του ΣΦΕΕ σε Ξανθό και ΕΟΠΥΥ & η προσφυγή στο ΣτΕ για το νοσοκομειακό clawback