Νοσοκομειακό clawback: Η φαρμακοβιομηχανία αναμένει το draft της υπ. απόφασης για διαβούλευση
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αναφορικά με το νοσοκομειακό clawback και οι επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας αναμένουν το draft –όπως τους υποσχέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας– προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, εφόσον το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί νόμο του κράτους και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, αυτό που ζητήσαμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό είναι τουλάχιστον να διαμορφώσουμε από κοινού κάποια βασικά ζητήματα που θα άπτονται της υπουργικής απόφασης.
Αυτό θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, ενώ την Τετάρτη ο ΣΦΕΕ έχει προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες του νέου αυτού χαρατσιού, που προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία στην φαρμακευτική αγορά.
Να θυμίσουμε ότι το clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει τα 13 προαπαιτούμενα προκειμένου να αποδεσμευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ από την συμφωνία με τους Θεσμούς. Αν και στην εν λόγω διάταξη δεν αλλάζουν τα όρια της δαπάνης ανά έτος, γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην κατανομή του ορίου δαπανών μεταξύ νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, επεξήγηση η οποία υπενθυμίζεται δεν είχε προβλεφθεί στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού, πάνω από τον οποίο θα εφαρμόζεται clawback (θα εισπράττεται ή θα συμψηφίζεται), ορίζεται στα 570 εκατ. ευρώ για το 2016 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 57,9 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 530 εκατ. ευρώ για το 2018 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 55,7 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το νοσοκομειακό clawback, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αντέδρασαν εντονότατα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο απαράδεκτο, πρόχειρο, παγκόσμια πρωτοτυπία, το οποίο πλήττει βάναυσα τους ασθενείς, την δημόσια υγεία και την φαρμακοβιομηχανία, ενώ επιπλέον δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος και σηματοδοτεί την σπατάλη στα νοσοκομεία. Αξίζει δε να σημειωθεί για την ιστορία, ότι το μέτρο δεν ήταν επινόηση των Θεσμών!!!
Με το εν λόγω μέτρο, τίθενται ορισμένοι προβληματισμοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ που πρέπει να μας απασχολήσουν, όπως:
Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία (εκτός από 15) δεν έχουν ηλεκτρονική διασύνδεση, άρα οι όποιες παραγγελίες των φαρμάκων δεν μπορούν να ελέγχονται, ενώ δεν γνωρίζουμε το ύψος της δαπάνης και πώς διαμορφώνεται κάθε στιγμή, οι ευθύνες των διοικητών στα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ θα είναι μεγάλες όσον αφορά τις προμήθειες, πώς θα διανέμεται το budget, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και από το γεγονός ότι δεν γίνονται διαγωνισμοί στο ΕΣΥ για τα φάρμακα και από αυτούς θα υπήρχε σημαντική εξοικονόμηση.
Άλλα ζητήματα που θέτει η φαρμακοβιομηχανία είναι:
Προϋπολογισμός:
- 2016 προϋπολογισθέντα: 570 εκατ. ευρώ vs. 710 το 2015. Πώς καθορίσθηκε το ύψος αυτό;
- Απώλεια 450 εκατ. ευρώ.
- 2016 εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη 707 εκατ. ευρώ.
- Ζητήματα υποκατάστασης και αύξησης των νοσοκομειακών εισαγωγών.
Πρόσβαση:
- Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορεί να χορηγεί φάρμακα για ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές.
- Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση;
Κίνητρα:
Όλοι θα έχουν το κίνητρο να παραγγέλνουν υψηλά γιατί θα μεταβιβάζουν το κόστος στα άλλα νοσοκομεία και όλοι μαζί προς την φαρμακευτική βιομηχανία.
Νομικά ζητήματα:
Για την παραγγελία απαιτείται προέγκριση δαπάνης. Πώς μπορεί να θεωρηθεί η προεγκριθείσα δαπάνη ως clawback;
Επιστημονικά ζητήματα:
Το μέτρο διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς δεν έχει εφαρμοσθεί τέτοιος μηχανισμός πουθενά στον κόσμο. Συνήθως εφαρμόζονται μέτρα τα οποία απαιτούν διαφορετικό σύστημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων συνολικά.
Την περασμένη Τρίτη, εκπρόσωποι φαρμακευτικών επιχειρήσεων, μελών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Τύπου για το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από το 2016.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι το μέτρο πλήττει ξεκάθαρα και τις επενδύσεις και δημιουργεί ασφυκτικό τοπίο, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα η κυβέρνηση, ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου κ. Hasseb Ahmad.
Εμείς αυτό που προτείνουμε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνέχισε, τόνισαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να μείνει σταθερή τα επόμενα τρία χρόνια, στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον και η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι σταθερή για το ίδιο διάστημα στο 1,945 εκατ. ευρώ με μια σειρά παράλληλα δομικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD και μέλος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Καρόκης, θα έχουμε σταθερή φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία για τους ασθενείς, το σύστημα, την δημόσια υγεία και τις εταιρείες.
Διαβάστε ακόμη: