ΠΕΦ: Φιάσκο η διαπραγμάτευση – Μη αναστρέψιμη η καταστροφή για το ελληνικό φάρμακο
Διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εκτόξευση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και μετατροπή της υγείας των πολιτών σε πανάκριβο αγαθό, φέρνει το φιάσκο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, με την πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών για απαξίωση του ελληνικού φαρμάκου.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) απευθύνει ύστατη έκκληση στον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του κοινοβουλίου να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, που «έκλεισε» το βράδυ της Δευτέρας (16/11/2015). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το μέρος το οποίο αφορά στις νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα εφαρμοστεί με Υπουργική Απόφαση, ενώ η επιβολή clawback στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που σημαίνει και περαιτέρω μείωση στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
«Η διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ό, τι αφορά την πολιτική φαρμάκου κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η χθεσινή απόφαση δρομολογεί πλέον στην απόσυρση πολλών προσιτών ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΕΦ.
Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων, από το όριο των 12 ευρώ για τα off-patent και των 7,8 ευρώ για τα γενόσημα στο 1 ευρώ, «στην πράξη θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους.
Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» των δανειστών» τονίζει η ΠΕΦ.
«Επιπλέον, οδηγεί σε διάλυση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκβιάστηκε και δυστυχώς υιοθέτησε μια καταστροφική για την ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα.
Καλούμε, την ύστατη αυτή στιγμή, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του κοινοβουλίου να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση. Η λύση είναι η άμεση εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας. Οι κατευθυνόμενες και αποσπασματικές πολιτικές οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή» προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αποκαλύπτουν σύγχυση. Ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών, υποστήριξε σήμερα (18/11/2015) και μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της καταστροφικής για τη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού συμφωνίας, ότι η πολιτική των μειώσεων στις τιμές των off-patent και γενόσημων φαρμάκων «δεν οδηγεί πουθενά». Πρόσθεσε δε, πως «μειώνεται η δημόσια δαπάνη και αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών. Δημιουργείται ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης». Τοποθετήθηκε δηλαδή ενάντια στη συμφωνία που είχε κλειστεί μερικές ώρες πριν, και στην οποία το υπουργείο Υγείας «έβλεπε» αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των ασθενών και εξοικονόμηση στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, συνδεδεμένη με τη μείωση του κόστους συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Τι τελικά ισχύει από τις δύο εκδοχές; Προφανώς, οι συμμετοχές των ασθενών δεν είναι δυνατό να μειωθούν, εφόσον δεν αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη, ειδικά στην προοπτική να αποσυρθούν από την αγορά τα οικονομικά, εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα. Η υποκατάσταση από ακριβότερα, εισαγόμενα φάρμακα είναι η πρώτη συνέπεια, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει η φαρμακευτική αγορά σε πολύ φθηνά και αμφίβολης ποιότητας γενόσημα από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, το Πακιστάν κλπ.
Τέλος, ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ήδη έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές». Ωστόσο, εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, έχουν τονίσει ότι η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου σε σύντομο διάστημα δεν θα υπάρχει και έτσι τα όποια σχέδια στήριξης, για τα οποία έχουν εκφράσει ήδη τη δυσπιστία τους, θα είναι κενά περιεχομένου.
Πηγή: Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: