ΦΑΡΜΑΚO

Ασφαλής και αποτελεσματική η θεραπεία της οστεοπόρωσης με Denosumab

Το Denosumab (Prolia)είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται κάθε 6 μήνες, για την θεραπεία της οστεοπόρωσης. Η δράση του βασίζεται στην αναστολή τουRANKligand, έναν ρυθμιστή της οστόλυσης, που γίνεται από τους οστεοκλάστες.

Ασφαλής και αποτελεσματική η θεραπεία της οστεοπόρωσης με Denosumab

Η έγκριση κυκλοφορίας του δόθηκε το 2010 και αφορούσε σε μετεμηνοεπαυσιακές γυναίκες, με οστεοπόρωση, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα. Μετά από 10 ετή μελέτη του φαρμάκου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του.

Η μελέτη ονομάζεται Fracture Reduction Evaluation of Denosumabin Osteoporosis Every Six Months (FREEDOM) και ουσιαστικά είναι η επέκταση της αρχικής 3ετούς μελέτης American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR), με την οποία το Denosumab πήρε την έγκριση κυκλοφορίας.

Στη μελέτη FREEDOM φαίνεται ότι η οστική πυκνότητα, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται συνεχώς κατά την διάρκεια της θεραπείας, χωρίς να φαίνεται το όφελος αυτό να κάνει πλατώ. Η αύξηση της οστικής πυκνότητας είναι γραμμική τόσο στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που φτάνει το 21,7%, όσο και στη κεφαλή του μηριαίου οστού που ανέρχεται σε 9,2% αύξηση.

Ο αριθμός των επιπλοκών παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε 2000 γυναίκες που ολοκλήρωσαν την 10ετή μελέτη, 13 περιπτώσεις οστεονέκρωσης της κάτω γνάθου και 2 περιπτώσεις άτυπων καταγμάτων του μηριαίου οστού. Το όφελος έναντι του κόστους θεωρείται θετικό, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες των γυναικών, που η μεγαλύτερη απειλή είναι ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.

Λόγω του εκτεταμένου κινδύνου για κατάγματα σε πληθυσμό που παίρνει ένα εικονικό φάρμακο για 10 χρόνια, δεν ήταν δυνατόν να συγκριθεί το denosumabμε εικονικό φάρμακο. Η στατιστική ανάλυση όμως της αρχικής τριετούς μελέτης με προβολή στη 10 ετία δείχνει ότι τα αναμενόμενα κατάγματα χωρίς την θεραπεία με denosumab, θα ήταν 5% περισσότερα.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.rigopoulosdimitrios.gr, www.smarthealth.gr

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος: Πόσο αλάτι να τρώτε για να τον αποφύγετε

Τα κιλά του χειμώνα: Δείτε γιατί έχουμε την εποχιακή επιθυμία για γλυκό