ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακευτική πολιτική με ενιαία αντιμετώπιση των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων

Το περίγραμμα της πολιτικής φαρμάκου, την οποία θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσίασε ο κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Φαρμακευτική πολιτική με ενιαία αντιμετώπιση των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων

Η κεντρική ιδέα, όπως την διατύπωσε ο κ. Ξανθός, είναι μία πολιτική φαρμάκου η οποία θα στοχεύει στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα, με εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση της διείσδυσης των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων, η οποία όμως δεν μπορεί να εξετάζεται αποσπασματικά, χωρίς την παράλληλη αύξηση τόσο των off-patent φαρμάκων όσο και των γενοσήμων. Όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, την εκτός πατέντας αγορά φαρμάκων, από εκεί δηλαδή που προκύπτουν οι εξοικονομήσεις για τα συστήματα υγείας, απαρτίζουν τα off-patent και τα γενόσημα, δηλαδή τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα ως σύνολο.

Το ποσοστό διείσδυσης των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα συνηθίζεται να παρουσιάζεται ως ποσοστό μόνο των γενοσήμων, χωρίς να συνυπολογίζονται –λανθασμένα- και τα off-patent φάρμακα. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα εμφανίζεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρήση ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων, με ένα ποσοστό το οποίο κυμαίνεται λίγο πάνω από το 20% ακριβώς επειδή αφορά μόνο στα γενόσημα. Αν εξετάσει κανείς τις αξίες γενοσήμων και off-patent οι οποίες αναλογούν στη φαρμακευτική δαπάνη, θα δει ότι το συνολικό ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 45% με αυξομειώσεις ανάλογα με τη χρονιά.

Επομένως, η διείσδυση των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων θα πρέπει να εξετάζεται ενιαία από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποφεύγονται και στρεβλώσεις, όπως το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα της ΗΔΙΚΑ ορθά δεν διακρίνει τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα σε off-patent και γενόσημα. Οι γιατροί, ωστόσο, δεσμεύονται από ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο συνταγογράφησης γενοσήμων και όχι ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων όπως θα έπρεπε, όπως ορίζουν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ζητούν να υπάρχει διάκριση με τα off-patent, για να μη βρεθούν παραβάτες.

Επίσης, το φαινομενικά πολύ χαμηλό ποσοστό διείσδυσης ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων, χρησιμοποιείται από τους δανειστές ως αφορμή για να ζητούν νέες μειώσεις τιμών και στα off-patent και στα γενόσημα φάρμακα, με πρόσχημα τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Σε μία τέτοια εξέλιξη, όμως, η πολιτεία θα βρεθεί μπροστά στο παράδοξο να σχεδιάζει πολιτική αύξησης ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων, χωρίς όμως off-patent και γενόσημα, καθώς σχεδόν όλα τα παλαιότερα, καταξιωμένα και οικονομικά φάρμακα, θα έχουν αποσυρθεί από την αγορά και θα έχουν υποκατασταθεί από νεότερες και ακριβότερες θεραπείες.

Επομένως, η λανθασμένη διάκριση γενοσήμων και off-patent αποβαίνει μακροπρόθεσμα σε βάρος όλων των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων, σε βάρος της εγχώριας παραγωγής αλλά και της χάραξης φαρμακευτικής πολιτικής, όπως την εξέθεσε ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός.

Πηγή: nesbomb

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακευτική πολιτική με ενιαία αντιμετώπιση των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων

Ουσιωδώς όμοια φάρμακα, γενόσημα και off-patent: Μία ελληνική ιστορία παρανόησης