Στα χέρια των φαρμακοποιών τελικά, το 51% των φαρμακείων - Γόνιμος ο προσωπικός αγώνας του Κων. Λουράντου
Στα χέρια των φαρμακοποιών παραμένει τελικά το 51% της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, όπως προέκυψε από την αναμενόμενη τροπολογία περί ιδιοκτησιακού φαρμακείων, η οποία κατατέθηκε λίγο πριν τις 4.30 τα χαράματα της Παρασκευής στην Βουλή, και μετά από μία ακόμη μαραθώνια σύσκεψη των βουλευτών.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Πρόκειται για μία προσωπική μάχη του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντου, ο οποίος μόνος του και αγόγγυστα, έδωσε επί 20 ώρες των αγώνα τον καλό εντός της Βουλής αλλά και σε επισκέψεις του στα υπουργεία, επιχειρώντας να πείσει τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης, τους υπόλοιπους βουλευτές αλλά και τους Θεσμούς, ότι το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού, θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο και θα σηματοδοτούσε την απαρχή βαθειάς ανεργίας για τους φαρμακοποιούς.
«Πρόκειται για κάτι το ακατόρθωτο», σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί στην ιστοσελίδα τους και ειδικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αχαίας, κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ο οποίος προσθέτει, ότι «μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο μόνος εκ των συμπεριλαμβανομένων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο οποίος γλύτωσε τον πέλεκυ της άμεσης νομοθέτησης.
Να σημειωθεί, ότι η εναλλακτική πρόταση η οποία κατατέθηκε από την πλευρά του προεδρείου του ΠΦΣ, αφορά στο περίφημο ιδιοκτησιακό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο διατηρεί το 51% στον φαρμακοποιό, πρόταση με την οποία συμφωνούν και οι δανειστές, όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ.Λουράντος.
«Ο κλάδος πρέπει να γνωρίζει», σχολιάζει ο κ. Σοφιανόπουλος, ότι «η παράταση αυτή επετεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και οφείλεται αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο οποίος μόνος του επί 20 ώρες χθες, στη βουλή και στα υπουργεία, έκανε απίστευτο αγώνα προκειμένου να γλυτώσουμε το νομοθέτημα το οποίο υπήρχε έτοιμο στην αιτιολογική έκθεση που βρισκόταν στο ηλεκτρονικό αρχείο της βουλής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αυτή έκθεση, το πτυχίο της φαρμακευτικής δεν αποτελούσε προϋπόθεση ιδιοκτησίας φαρμακείου, παρά μόνο υπαλληλική σχέση μεταξύ φαρμακοποιού και επιχειρηματία ιδιοκτήτη. Με τη ρύθμιση αυτή, αν γινόταν πράξη, προβλεπόταν και απελευθέρωση χορήγησης μη συνταγογραφούμενων από οποιονδήποτε μη φαρμακοποιό, άνοιγε άμεσα θέμα σταθερής λιανικής τιμής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ προκρινόταν ρητώς η δημιουργία φαρμακείων αλυσίδων».
Αυτό που απομένει τώρα, είναι η εκδοθεί η υπουργική απόφαση για να πάρουν βαθειά ανάσα οι φαρμακοποιοί, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΦΣ θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο.
Διαβάστε ακόμη:
Λουράντος για ιδιοκτησιακό: Στην αναμπουμπούλα ο... λύκος χαίρεται