Η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού
Τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι πολλαπλά, καθώς προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίζει αποτελεσματικά τις μεταστάσεις των καρκίνων του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και του καρκίνου του προστάτη.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας έρευνας αμερικανών επιστημόνων, η λήψη λίγης ασπιρίνης την ημέρα μπορεί να εμποδίζει και την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού πολλά χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και θεραπεία.
Αν επιβεβαιωθεί ότι προστατεύει και από τις υποτροπές, ιδίως στον μαστό, το όφελος για τις γυναίκες θα είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό, διότι ο συγκεκριμένος καρκίνος συνοδεύεται από ένα ποσοστό υποτροπών που εμφανίζονται ακόμα και 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια μετά την επιτυχή θεραπεία του.
Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στο ότι υπάρχουν κάποια εναπομείναντα κύτταρα, τα οποία επιζούν της χημειοθεραπείας ή των άλλων αντικαρκινικών θεραπειών και παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα, έως ότου οι συνθήκες τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν.
Και όταν συμβεί αυτό, το επακόλουθο «μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί και με κακή έκβαση νέοι όγκοι», κατά τον δρα Σουσάντα Μπάνερτζι, διευθυντή στην Μονάδα Έρευνας του Καρκίνου του Ιατρικού Κέντρου Veterans Affairs του Κάνσας.
Όπως γράφουν ο δρ Μπάνερτζι και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Laboratory Investigation» του ομίλου επιστημονικών εκδόσεων «Nature», μελέτησαν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα του μαστού, τα οποία εξέθεσαν σε διάφορες δόσεις ακετυλοσαλικυλικού οξέος, όπως λέγεται η δραστική ουσία της ασπιρίνης.
Το φάρμακο αύξησε κατακόρυφα τον ρυθμό θανάτου των κυττάρων, ενώ όσα κύτταρα επέζησαν, είχαν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 20 ποντίκια με επιθετικούς όγκους μαστού.
Επί 15 ημέρες, οι ερευνητές έδιναν στα μισά ζώα δόση ακετυλοσαλικυλικού οξέος που αντιστοιχεί στην επονομαζόμενη «μικρή ασπιρίνη» (δηλαδή 75 mg), διαπιστώνοντας πως οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν κατά 47%.
Σε μία άλλη ομάδα ποντικιών, εξάλλου, εξέτασαν κατά πόσον το φάρμακο μπορούσε να δράσει προληπτικά, διαπιστώνοντας πως μετά τη συστηματική λήψη του τα ζώα ανέπτυσσαν πολύ λιγότερους όγκους όταν οι ερευνητές τους μεταμόσχευαν καρκινικά μαστικά κύτταρα.
Όλα αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι «η ασπιρίνη εμπόδιζε τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων», είπε ο δρ Μπάνερτζι. «Επομένως, η λήψη ασπιρίνης μετά την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας για τον καρκίνο, θα μπορούσε να δρα προληπτικά έναντι των υποτροπών».
Επειδή, ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους και επειδή η ασπιρίνη φέρει κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας, ο δρ Μπάνερτζι συνιστά στις γυναίκες να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο να αρχίσουν να την λαμβάνουν, ώστε να συνεκτιμηθεί όλο το ιατρικό ιστορικό τους.
Διαβάστε επίσης:
Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου: Από ποια είδη καρκίνου προστατεύει η ασπιρίνη
Το βάρος μετά την εμμηνόπαυση αναλογεί στον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού