ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Νέα σελίδα εποικοδομητικής συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας

Κατ΄αρχήν θετικά αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική.

ΣΦΕΕ: Νέα σελίδα εποικοδομητικής συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας

Ο ΣΦΕΕ αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς περιέχουν θετικά βήματα, που «εξασφαλίζουν καθαρούς και διαφανείς κανόνες» και προσθέτει ότι έχει ανοίξει μία «νέα σελίδα εποικοδομητικής συνεργασίας» με το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν αρκούν για την «επίλυση των κεντρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία» και αναφέρει μεταξύ άλλων την καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών προς τις εταιρίες, τα οποία έχουν ανέλθει στο 1,05 δισ. ευρώ. Για την ομαλοποίηση των πληρωμών πάντως, ο υπουργός Υγείας σήμερα ανακοίνωσε την κατάθεση δύο τροπολογιών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και τον συμψηφισμό οφειλών προς τους προμηθευτές.

Όσον αφορά στην «ενεργοποίηση ενός νέου κλιμακωτού rebate όγκου βάσει της αρχής της αναλογικότητας είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση» σημειώνει ο ΣΦΕΕ, όμως εκφράζει για μία ακόμη φορά τη διαφωνία του στη θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών. Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός για τα καινοτόμα φάρμακα, ξεκινώντας από τις θεραπείες για την ηπατίτιδα C και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο ΣΦΕΕ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διασφαλίσει ότι «το σύνολο των εκπτώσεων (rebate) και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που θα κληθεί η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει το 2015 δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014 δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ακόμα στα χαμηλά επίπεδα των 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια».

Πάντως, υπάρχει σύμπτωση απόψεων όσον αφορά στις παρεμβάσεις για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τον περιορισμό της σπατάλης.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι «όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα στα 2 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και οδηγεί στα άκρα τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και θα πρέπει να ανέλθει στα 2,2- 2,3 δισ. ευρώ. Σήμερα η χώρα μας διαθέτει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ ,- 179 ευρώ έναντι 320 στην Ευρώπη- ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο στερείται πολύτιμα έσοδα, καθώς για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, το Κράτος χάνει συνολικά από τα δημόσια έσοδα 47 εκατ. ευρώ και 350 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο της Υγείας».

Τέλος, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι «Ο Κλάδος μας έχει έμπρακτα αποδείξει αυτά τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης ότι τηρεί την ηθική του δέσμευση προς την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται και είναι στο πλευρό της Πολιτείας για την διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας. Στάση την οποία, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει το γεγονός ότι το 2014 κατά το οποίο η κρατική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη ήταν 530 εκατ. ευρώ μέσω των διαφόρων rebates και του clawback, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την τραγική συνέπεια του PSI (1 δισ. €) και παραμένοντας αταλάντευτα συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες προέκυπταν από τα απλήρωτα τιμολόγια».

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Ουσιαστική πολιτική για το φάρμακο που στοχεύει στην «καρδιά» της κοινωνίας

Τα «χαρτιά» της για την φαρμακευτική πολιτική ανοίγει σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας

Κουρουμπλής: Πλαφόν στην συνταγογράφηση των γιατρών - δεν υπάρχει θέμα αύξησης ΦΠΑ στα φάρμακα