Κρίσιμη συνάντηση σήμερα για τον κλάδο φαρμάκου στα γραφεία του ΠΦΣ
Μια κρίσιμη συνάντηση για την επόμενη ημέρα του κλάδου έχουν σήμερα το μεσημέρι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τη διακίνηση του φαρμάκου (φαρμακοποιοί, φαρμακαποθήκες και φαρμακοβιομηχανία) στα γραφεία του ΠΦΣ.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Σε μια οριακή κατάσταση όπου η αγορά στην κυριολεξία έχει στεγνώσει από ρευστότητα, οι εκπρόσωποι των φορέων θα θέσουν το θέμα επί τάπητος, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στην κυβέρνηση πως το διακύβευμα να μείνει από φάρμακα η αγορά (και άρα οι ασθενείς) είναι τεράστιο. Διότι το φάρμακο δεν είναι ένα οποιοδήποτε εμπορικό αγαθό, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να προστατευθούν και οι πάροχοι που εμπλέκονται με την διακίνηση, όπως φαρμακοποιοί, αποθήκες, συνεταιρισμοί και φυσικά η φαρμακοβιομηχανία. Και αυτοί μπορούν να προστατευθούν μόνο με την αποπληρωμή και με μια συνεπή τακτοποίηση όλων των οφειλών τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι χθες ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε στους φαρμακοποιούς το 50% από τα 160 εκατ. ευρώ των οφειλών του Ιανουαρίου και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας είναι πολύ πιθανόν να έχει καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό.
Αυτό που ζητάνε επίσης οι φαρμακοποιοί αλλά και οι φαρμακαποθήκες και θα θέσουν στους εκπροσώπους της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ, είναι οι βιομηχανίες να αφήσουν τις επιταγές τους μία εβδομάδα στην τράπεζα και να μην τις πάρουν προκειμένου να διευκολυνθούν, καθώς η έλλειψη ρευστότητας έχει φτάσει στον ζενίθ. Επίσης, προτείνουν η κυβέρνηση να μπει ως εγγυητής με νομοθετική ρύθμιση μέχρι του ύψους των οφειλών του ποσού του ΕΟΠΥΥ. Με αυτόν τον τρόπο, στελέχη του ΠΦΣ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχει αντίκτυπος στα φαρμακεία και δεν κινδυνεύει η αγορά από ελλείψεις φαρμάκων.
Εν τω μεταξύ, σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται και η φαρμακοβιομηχανία, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρό της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων, τόσο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όσο και τα νοσοκομεία, δεν έχουν πληρώσει τις επιχειρήσεις εδώ και ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, όμως, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως τονίζει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ό,τι πράττουν το πράττουν με τις δικές τους δυνάμεις, δηλαδή χωρίς στήριξη από μητρικές και ξένα κεφάλαια και με πολύ υψηλό δανεισμό. Ο κ. Τρύφων αναφέρει ότι εάν κάτι πρέπει να γίνει αναφορικά με το ζήτημα των πληρωμών, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, καθώς τα όρια στενεύουν.
Τη δραματική κατάσταση με τη ρευστότητα όμως στην οποία έχουν περιέλθει, από τα νοσοκομεία αυτή τη φορά και όχι από τον ΕΟΠΥΥ, αποτύπωσαν χθες και οι προμηθευτές (και ειδικότερα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.) σημειώνοντας ότι από το Δεκέμβριο του 2014 τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. προχώρησαν σε πλήρη διακοπή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές Νοσοκομείων με συνολικά 14-16 μήνες καθυστέρηση! Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση, αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, είναι να προχωρήσουν τα Νοσοκομεία άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές.
Όσον αφορά το αίτημα του κλάδου φαρμάκου με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, υφίσταται πάντα προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση με το ζήτημα της ρευστότητας.
Διαβάστε ακόμη:
Προμηθευτές: Ορατός ο κίνδυνος διακοπής προμηθειών στο ΕΣΥ - οφειλές 14-16 μηνών
Στεγνώνει από ρευστότητα η αγορά φαρμάκου - Οι πάροχοι ζητούν συνάντηση με Τσίπρα & ΕΟΠΥΥ