Ο ΟΟΣΑ (χωρίς εργαλειοθήκη), οι μεταρρυθμίσεις και οι φαρμακοποιοί στην νέα εποχή
Με την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι «η περίφημη εργαλειοθήκη της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά -που ονομάστηκε «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο φαίνεται ότι ξεκινάει μία νέα εποχή για τις μεταρρυθμίσεις στην χώρα, μακριά από τα ανάλγητα μέτρα που έφερε η εν λόγω εργαλειοθήκη στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου ειδικότερα.
Της Νατάσσας Ν.Σπαγαδώρου
Εν τω μεταξύ λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την χώρα στον ΟΟΣΑ, ένα σχέδιο που απαντάει στα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Και φυσικά την ίδια ημέρα πάντα, δηλαδή χθες το πρωί, οι φαρμακοποιοί έδωσαν το δικό τους στίγμα για την περιβόητη εργαλειοθήκη του Οργανισμού, η οποία όπως τόνισαν με έμφαση, «ήταν αποκύημα της κυβέρνησης Σαμαρά». Άλλωστε ο ΟΟΣΑ αυτό που ήταν πάντα- όπως αναφέρουν αυτοί που γνωρίζουν εκ βαθέων τα οικονομικά- είναι ένα στατιστικό «μαγαζί» το οποίο υπογράμμιζε τις οικονομικές ατασθαλίες των χωρών, νουθετούσε, όμως σίγουρα δεν παρενέβαινε με τρόπο μεταρρυθμιστικό.
Το να μειώσεις κάποιες δαπάνες και να μπορείς να πετύχεις εξορθολογισμό, σε εποχές δύσκολες, είναι λογικό και σωστό, αυτό όμως βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα στην οποία περιήλθαν οι φαρμακοποιοί για παράδειγμα.
Ο ΟΟΣΑ ωστόσο τώρα αλλάζει και θέλει να αλλάξει. Όπως γράψαμε δε πρόσφατα και πάλι στο onMed στις 12 Φεβρουαρίου, «στη νέα μετα-μνημόνιο εποχή, ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, κάτι σαν γέφυρα σωτηρίας ή ως ένα άλλο σχέδιο Μάρσαλ, όπως ψιθυρίζει σιγά η κυβέρνηση. Και είναι γεγονός ότι εάν πετύχει ο στόχος αυτός, τότε ο γενικός του γραμματέας κ. Ανχέλ Γκουρία, θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι όχι απλά πέτυχε το ακατόρθωτο, αλλά θα μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές και σε άλλες χώρες».
Ο ΟΟΣΑ λοιπόν αλλάζει θέλοντας να περάσει το μήνυμα της αναγκαιότητας για μεταρρυθμίσεις, και ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα πρότεινε την αύξηση των δαπανών για την υγεία στην Βρετανία. Διαπιστώνουμε τελικά, ότι η λιτότητα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τις ...παρεξηγημένες χώρες του νότου! Η απαίτηση για δικαιότερες κοινωνικές πολιτικές είναι αίτημα που θα σαρώσει τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ευρώπη, καθώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, δεν πέτυχε αυτά που προσδοκούσαν οι θαυμαστές του.
Όμως και η Ελλάδα αλλάζει και πρέπει να αλλάξει, άλλωστε υπάρχει μία νέα κυβέρνηση η οποία με ένα τιτάνιο αγώνα αντοχής, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις ζημιές από τα μέτρα του Μνημονίου τα προηγούμενα χρόνια. Και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτό που ζητούν πλέον όλοι οι πολίτες αλλά και οι κλάδοι, είναι η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ να αποδειχθεί πραγματικά δημιουργική και αναπτυξιακή.
Και φυσικά ο πρώτος κλάδος ο οποίος νοιάζεται βαθύτατα για το νέο πλαίσιο του Οργανισμού είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι στην χθεσινή τους συνέντευξη μίλησαν έξω από τα δόντια για ακόμη μία φορά, προκαλώντας αίσθηση, για το έργο της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας η οποία θα αναλάβει και επίσημα πλέον να αποδείξει ότι η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν αποτελεί επιταγή του Οργανισμού, αλλά αντίθετα, επιταγή και εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, οι φαρμακοποιοί – με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν- έλλειψης ρευστότητας, σύγχυσης με το ωράριο, αβεβαιότητα με τα ΜΥΣΥΦΑ , μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη και κλείσιμο πολλών φαρμακείων (τουλάχιστον 1.000 τα τελευταία χρόνια όπως εκτιμούν)- ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μία νέα διαδρομή, με στόχο να επικοινωνήσουν τα καυτά τους ζητήματα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.
Άλλωστε το έγγραφο που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κων. Λουράντος, ήταν εξαιρετικά χαρακτηριστικό, στοχοποιώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τα δεινά του κλάδου. Αυτό το έγγραφο μαζί με μερικά ακόμη στοιχεία, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την «μαγιά» για το ευρωπαϊκό ταξίδι δικαίωσης που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί.
Ο κ. Λουράντος με αφορμή το έγγραφο, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στο χάος με την εφαρμογή του ωραρίου των φαρμακείων που απορρύθμισε πλήρως τη λειτουργία τους. Η απορρύθμιση της αγοράς ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση των εφημεριών των φαρμακείων και στην εξαφάνιση των φαρμακείων της γειτονιάς, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η δυνατότητα που δόθηκε στο τελευταίο μνημονιακό νομοσχέδιο να διαθέτει ένας φαρμακοποιός πολλές άδειες, δημιουργεί συνθήκες μονοπωλίου που εγκυμονεί κινδύνους γα την Δημόσια Υγεία.
Διαβάστε ακόμη:
Ο ΟΟΣΑ & η επόμενη ημέρα της Υγείας στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα
Το μήνυμα των φαρμακοποιών για το Eurogroup, την κοινωνία & την κυβέρνηση
Γ. Δαγρές: Οι μνημονιακές πολιτικές για το φάρμακο και τη χώρα ήταν καταστροφικές σε βαθμό προδοσίας