Έμπολα: Αυτά είναι τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής
Καθώς η έξαρση του θανατηφόρου ιού του Έμπολα συνεχίζει να κοστίζει χιλιάδες ζωές και τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, η ανάγκη για την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας έχει γίνει πλέον επιτακτική.
Πριν από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, οι έρευνες για τη θεραπεία του Έμπολα ήταν πρακτικά ανύπαρκτες, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονταν διαχρονικά από τον ιό ήταν τόσο μικρός (μόλις 2.418 περιπτώσεις πριν από το φετινό ξέσπασμα) ώστε οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρηματοδοτούσαν την έρευνα αυτή επειδή δεν θα είχαν κέρδος.
Μετά τα όσα έχουν γίνει όμως τους τελευταίους μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανάψει το "πράσινο φως" στην επίσπευση των δοκιμών σε ανθρώπους, μια διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες θα διαρκούσε πολλά χρόνια και θα περνούσε πολλά στάδια προτού φτάσει στον άνθρωπο.
Έτσι, υπάρχουν ορισμένες πειραματικές θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί σε ασθενείς με Έμπολα και αποτελούν τη βάση για την εύρεση της λύσης.
Δείτε ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης του Έμπολα που έχουν δοκιμαστεί τις τελευταίες εβδομάδες:
Ορός από άτομο που έχει επιβιώσει του ιού (Convalescent Serum)
Πώς λειτουργεί: Με τη μέθοδο αυτή, χορηγείται σε ασθενή ένας ορός με αντισώματα από το αίμα ατόμου που έχει κολλήσει και επιβιώσει από τον ιό Έμπολα. Η διαδικασία γίνεται με μετάγγιση αίματος. Η θεωρία είναι ότι τα αντισώματα στο αίμα του δότη θα βοηθήσουν τον ασθενή να νικήσει τον ιό.
Η ιδέα υπάρχει από όταν πρωτοανακαλύφθηκε ο ιός το 1976, αλλά έγινε πιο γνωστή με την περίπτωση του δρ Kent Brantly, του Αμερικανού που ήταν από τους πρώτους που επέζησαν από τον ιό σε αυτό το ξέσπασμα.
Ο καθένας που επιβιώνει από τον Έμπολα και έχει ιαθεί πλήρως είναι ένας πιθανός δότης για τον επόμενο ασθενή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει άλλες μεταδοτικές ασθένειες όπως το HIV/AIDS, η ηπατίτιδα Β ή C και η σύφιλη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος συνιστά οι επιζώντες του Έμπολα να περιμένουν 28 ημέρες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο πριν δώσουν αίμα.
ΖΜΑΡΡ
Πώς λειτουργεί: Το ZMapp αποτελείται από ένα συνδυασμό αντισωμάτων του Έμπολα που έχουν παρασκευαστεί σε συνθήκες εργαστηρίου και τα οποία έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προσκολλώνται στον ιό Έμπολα και να τον αποτρέπουν να αναπαραχθεί στο σώμα του ασθενούς.
Για να δοκιμάσουν αυτό το εμβόλιο, οι επιστήμονες μόλυναν 21 πιθήκους-μακάκους με τον Έμπολα και χορήγησαν το ΖΜΑΡΡ σε 18 από αυτούς. Και οι 18 μακάκοι επιβίωσαν, ενώ οι 3 στους οποίους δεν χορηγήθηκε το εμβόλιο, πέθαναν. Θεωρείται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια για τον Έμπολα.
Τα αντισώματα ZMapp αναπτύσσονται σε ένα φυτό της οικογένειας των καπνοειδών, το οποίο έχει χαμηλό επίπεδο νικοτίνης και στη συνέχεια συλλέγονται, καθαρίζονται, δοκιμάζονται και διαμορφώνονται στο τελικό φάρμακο. Η παραγωγή είναι σε εξέλιξη, αλλά η δημιουργία περισσότερων δόσεων είναι δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα.
ΤΚΜ-EBOLA
Πώς λειτουργεί: Μικρά μόρια που ονομάζονται "παρεμβατικά RNAs" και περιέχονται στο εμβόλιο στοχεύουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη RNA στον ιό Έμπολα.
Σε δοκιμές που έγιναν σε 7 πιθήκους-μακάκους με το εμβόλιο αυτό σε διάρκεια μιας εβδομάδας, επέζησαν οι 6 και πέθανε μόνο εκείνος που είχε λάβει τις λιγότερες δόσεις (4).
BRINCIDOFOVIR
Πώς λειτουργεί: Το αντιικό αυτό φάρμακο δημιουργήθηκε αρχικά για να καταπολεμήσει ιούς όπως ο αδενοϊός, ο κυτταρομεγαλοϊός και η ευλογιά, εμποδίζοντας τους ιούς αυτούς να αναπαραχθούν.
Έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινες μελέτες μεγάλης κλίμακας για άλλες λοιμώξεις, αλλά κατά του Έμπολα έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακά πειράματα.
Ο Thomas Eric Duncan, ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με Έμπολα στις ΗΠΑ, έλαβε το φάρμακο, αλλά πέθανε από τον ιό λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο κάμεραμαν του δικτύου NBC, Ashoka Mukpo, έχει επίσης λάβει το φάρμακο και η κατάστασή του βελτιώνεται.
Η εταιρεία που κατασκευάζει το φάρμακο (Chimerix) ισχυρίζεται ότι έχει αφθονία εμβολίων για να γίνουν όλες οι επόμενες κλινικές δοκιμές.
Διαβάστε επίσης:
Έμπολα: 7 στους 10 Έλληνες ανησυχούν ότι ο ιός θα έρθει και στην χώρα μας
Έμπολα: Ανίκανοι υπάλληλοι, ελλιπής ενημέρωση και γραφειοκρατία έφεραν το ξέσπασμα
Έμπολα: Τα νοσοκομειακά απόβλητα προβληματίζουν τους ειδικούς
Έμπολα: Πόσο εύκολο είναι να μολυνθεί ένας γιατρός ή νοσηλευτής (βίντεο)