ΦΑΡΜΑΚO

Βορίδης στο onMed: «Πρέπει να πολεμήσουμε το clawback»

Εφόσον εφαρμοσθούν και ακολουθηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και συνταγογράφησης, τότε το clawback θα είναι άνευ αντικειμένου. Την φράση αυτή, διατυπώνει στο onMed ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας μάλιστα ότι και ο ίδιος προσωπικά αντιπαθεί τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, και είναι κάτι που πρέπει να πολεμήσουμε.

Βορίδης στο onMed: «Πρέπει να πολεμήσουμε το clawback»

Βεβαίως, ο κ. Βορίδης έχει ακούσει τις απόψεις της φαρμακοβιομηχανίας για το clawback, οι οποίες είναι εξαιρετικά αιχμηρές για το θέμα (χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων ως τιμωρητικό χαράτσι), ενώ ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, σε επιθετικό ύφος, αναφέρει πολύ συχνά ότι «ο μηχανισμός αυτός, είναι ο ορισμός της κακής πολιτικής και η κυβέρνηση μοιάζει σαν τον κακό μαθητή που λέει «ό,τι και να κάνεις, εγώ θα πάρω πίσω τα λεφτά μου».

Ωστόσο, η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όφειλε να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα που αναφέρει ο κ. Βορίδης και όφειλε να το είχε κάνει νωρίτερα μάλιστα και όχι να φθάνουμε σήμερα να λέμε ότι όλες οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να πληρώσουν για rebate και για clawback το 2014 το ποσό των 585 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο ΣΦΕΕ.

Όπως τόνισε, λοιπόν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο onMed ο υπουργός Υγείας, «Εμένα δεν μου αρέσει ο μηχανισμός του clawback σας το λέω ευθέως. Αλλά για να φύγουμε από το clawback που στην πραγματικότητα είναι μηχανισμός βίαιης προσαρμογής, πρέπει πρώτα να έχουν μπει στην θέση τους όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, να έχουν λειτουργήσει και αφού έχουν λειτουργήσει, να συζητήσουμε στη συνέχεια, για την άρση αυτού του μηχανισμού».

Και συνεχίζει: «Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μέχρι χθες, δεν είχαμε καν την νομοθεσία. Το πλαφόν μπήκε τώρα και στο ΣτΕ εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα του περιορισμού, μάλλον της πίεσης προς την κατεύθυνση συνταγογράφησης γενοσήμου. Η αναβάθμιση της ΗΔΙΚΑ -την οποία θα αναγγείλω σε συνέντευξη τύπου τις επόμενες ημέρες- θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε την χρήση των Πρωτοκόλλων. Είναι κάτι που έγινε μόλις σήμερα (14 Οκτωβρίου 2014). Η διεύρυνση των ελέγχων, αλλά και ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για τα διαγνωστικά και τις ιδιωτικές κλινικές, είναι κομμάτια διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως και η απόφαση για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων με τις κατευθυντήριες οδηγίες, είναι πράγματα που έχουν γίνει τον Αύγουστο.

Πραγματικά, το clawback πρέπει να το πολεμήσουμε όλοι να αρθεί και θα αρθεί μόλις μπουν όλα στη θέση τους και λειτουργούν και θα το δούμε αυτό, θα το δείτε το αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης αναφέρει ότι ο Σεπτέμβριος από πλευράς φαρμακευτικής δαπάνης, έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, είναι αρκετά συγκρατημένη, γιατί λειτούργησε το πλαφόν, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση για τους ασθενείς. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζει, καθώς δεν μπορούμε να το βγάλουμε εκτός το θέμα αυτό. «Στο κομμάτι της υγείας, μας ενδιαφέρει η δαπάνη αλλά μας ενδιαφέρει και η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των χρημάτων για να την χρησιμοποιούμε για την υγεία».

Ο στόχος επομένως, επαναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας, «είναι να πιέσουμε ώστε να μην χρειάζεται clawback, δηλαδή να φέρουμε τέτοιες παρεμβάσεις, ώστε το clawaback να μην έχει αντικείμενο.

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αφού ουσιαστικά από τον Αύγουστο -από τα μέσα Αυγούστου συγκεκριμένα- ξεκίνησαν τα μέτρα, το πλαφόν και οι κατευθυντήριες Οδηγίες, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν μόλις τώρα και θα αρχίσουν επομένως να αποδίδουν σιγά σιγά».

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης: Οι φαρμακοβομηχανίες πιθανόν να χάσουν τα χρήματά τους από το Ερρίκος Ντυνάν

Κ. Φρουζής: Η κυβέρνηση ξοδεύει για την υγεία λιγότερα από όσα επιτρέπει η τρόικα

ΣΦΕΕ: Ορισμός κακής πολιτικής και αστοχία το clawback & το rebate