ΦΑΡΜΑΚO

Πυρά ΣΦΕΕ κατά κυβέρνησης: Δραματικό τοπίο για την υγεία & τις επενδύσεις και μία Ελλάδα που παρανομεί

Υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα η υγεία των πολιτών να βρίσκεται σε κίνδυνο, αποχώρηση στελεχών από τον κλάδο (έχει ήδη φύγει το 35%), μειωμένες επενδύσεις, τεράστια χαράτσια (clawback και rebate) και μία Ελλάδα που παρανομεί στις τιμές των φαρμάκων, αποτελούν το δραματικό και οριακό τοπίο με το οποίο βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η φαρμακοβιομηχανία.

Πυρά ΣΦΕΕ κατά κυβέρνησης: Δραματικό τοπίο για την υγεία & τις επενδύσεις και μία Ελλάδα που παρανομεί

Με μία συνέντευξη τύπου – κόλαφο για το παρόν και το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας, το ΔΣ του ΣΦΕΕ το μεσημέρι της Τρίτης, στηλίτευσε την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος με τις οριζόντιες πολιτικές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ορίζοντας και το τοπίο είναι θολό». «Θέλουμε την ελάχιστη προβλεψιμότητα δεν μπορούμε να δουλέψουμε με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξαν οι επικεφαλής του ΔΣ του Συνδέσμου.

Στο ΣτΕ άμεσα οι επιχειρήσεις

Ήδη όπως τόνισαν, οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να προσβάλλουν τρεις υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψιν την σωρεία παραβιάσεων και την αδιαφανή πρακτική προκειμένου να διασφαλίσουν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα και να προστατεύσουν παράλληλα την δημόσια υγεία αλλά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, οι υπουργικές Αποφάσεις για τις οποίες ζητά ο ΣΦΕΕ άμεσα ακύρωση είναι:

- Tο δελτίο τιμών της 12ης Αυγούστου 2014 λόγω λαθών κατά την εφαρμογή της τιμολόγησης των φαρμάκων

- Της υπουργικής απόφασης ΔΥ Γ3/ΓΠ οι. 70519 /18.8.2014 σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται στις επιχειρήσεις υπό τύπον rebate η καταβολή του 50% της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής τιμής από την λιανική ενός φαρμάκου το οποί δεν διαθέτει γενόσημο (προστατευμένο από πατέντα).

- Της υπουργικής απόφασης ΓΠ/οικ. 61771 (ΦΕΚ 1907/Β/15.7.2014) ωε προς την ρύθμισή της σύμφωνα με την οποία σε κάθε αναθεώρηση τιμών, απαγορεύονται οι αυξήσεις καθώς και για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων αναφοράς διεξάγεται από τον ΕΟΦ έρευνα σε διάφορες επίσημες πηγές. Οι οποίες δεν έχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία στα ποία επιπλέον δεν έχουν πρόσβαση οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Λείπουν από την δαπάνη 300 εκατ. ευρώ

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ επεσήμαναν ότι σήμερα λείπουν από το φάρμακο 300 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομεία. Η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, υπογράμμισαν, ζητώντας την αύξησή της από τα 2 δις ευρώ στα 2,3 δις ευρώ.

Είναι λάθος στην δαπάνη των 2 δις ευρώ να περιλαμβάνεται η κάλυψη των ανασφάλιστων και τα εμβόλια, υποστήριξαν με έμφαση οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ ο πρόεδρος κ. Κων. Φρουζής, οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Πασχάλης Αποστολίδης και Νίκος Κεφαλάς, το μέλος κ. Μάριος Κοσμίδης και ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου καθηγητής κ. Κων. Καλαβρός.

Επίσης, λείπουν βασικά φάρμακα από την αγορά και τα νοσοκομεία είπαν, σημειώνοντας «βρείτε μας έναν διαγωνισμό για φάρμακο στα νοσοκομεία». Επιπλέον, εξαιτίας της συσσώρευσης περιστατικών στο ΕΣΥ, τα δημόσια νοσοκομεία βουλιάζουν ενώ η ΠΦΥ μοιάζει ανύπαρκτη.

Η υποχρηματοδότηση της υγείας, γίνεται για ακόμη μία φορά εμφανής, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, καθώς η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ευρώπη είναι 280 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 180 ευρώ. Για να φθάσουμε τα επίπεδα της ΕΕ, κατά μέσο όρο, θα έπρεπε η φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα, να αγγίζει τα 3,1 δισ ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ όμως, αναφέρθηκε και στις δύο ταχύτητες που υπάρχουν σε θέματα δημόσιας υγείας, στην Ευρώπη- μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής- καθώς οι τεράστιες περικοπές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο επιβίωσης. Μάλιστα σε μερικές χώρες (βλέπε Δυτική Ευρώπη και βλέπε Ρωσία) η διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης, είναι μία γενιά.

Απολύσεις και καθηλωμένες επενδύσεις

Τα πράγματα είναι οριακά πλέον, τόνισε ο κ. Φρουζής και δραματικά ταυτόχρονα, καθώς τώρα οι επιχειρήσεις εκπονούν τους προϋπολογισμούς για το 2015 και δεν μπορούν να προγραμματίσουν με την αβεβαιότητα που υπάρχει. Πλέον οι επενδύσεις έχουν σταματήσει, συνέχισε, ενώ οι απολύσεις των στελεχών – οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα- είναι συχνό φαινόμενο. Ο κ. Φρουζής, επεσήμανε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει χάσει πλέον το 35% των στελεχών της.

Υπάρχει πολιτική ατολμία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, προς χάριν των οριζόντιων μέτρων, που αποτελούν πασαλείμματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φρουζής.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί περιβάλλον για να επενδύσει κάποιος και να βάλει τα λεφτά του τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην προεκλογική πολιτικολογία που υπάρχει. Ερωτηθείς δε τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση, απάντησε με νόημα: «ελπίζουμε οι κυβερνήσεις που θα έρθουν, να είναι ευφυέστερες από τις υπάρχουσες».

Ο κ. Μάριος Κοσμίδης ανέφερε ότι όλα τα παραπάνω οδηγούν σε έλλειψη σταθερότητας, η οποία σε συνδυασμό με τις αδιαφανείς πρακτικές της Κυβέρνησης οδηγούν τόσο τις ελληνικές όσο και τις θυγατρικές των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε αποεπένδυση με έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και εν τέλει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Ανισότητες μεταξύ των εταιρειών & ελλείψεις φαρμάκων

Ο κ. Νικ. Κεφαλάς, επεσήμανε ότι υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα τα οποία βρίσκονται κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης και υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθούν. Με τα διαρκή λάθη δε της κυβέρνησης αναφορικά με τις υπουργικές αποφάσεις, δημιουργούνται μεγάλες ανισότητες μεταξύ των εταιρειών.

Αναφερόμενος επίσης στα 277 φάρμακα τα οποία βρίσκονται κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ και τιμολογήθηκαν στο τελευταίο δελτίο τιμών, ο κ. Κεφαλάς, υπογράμμισε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα διορθωθούν από την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και είναι γεγονός ότι εδώ η χώρα μας παρανομεί, κάτι που το επεσήμαναν ήδη στον υπουργό Υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστολίδης, υποστήρξε ότι οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες και η ηγεσία του υποτυργείου Υγείας μπορεί να τις υποστηρίξει καθώς προτείνονται ισοδύναμα μέτρα. Μεταξύ αυτών, είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και τα δεσμευτικά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα ενώ η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο ελέγχου.

Ανασφάλιστοι

Αναφορικά με το θέμα των ανασφάλιστων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, επεσήμανε ότι«με αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά το μείζον πρόβλημα της ύπαρξης 2 και πλέον εκατομμυρίων συμπολιτών μας χωρίς πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες παρενέργειες της κρίσης που έχει διττό οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Καταστρέφοντας την επιχειρηματικότητα με χαράτσια και τετραπλάσια clawback, δημιουργώντας και άλλους ανέργους και αφήνοντας στο έλεος τους ανασφάλιστους ουσιαστικά μετατρέπει το Κοινωνικό Κράτος σε Κράτος Τιμωρό!».

sfee

Διαβάστε ακόμη:

Κραυγή ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση: Με τα μέτρα σας κύριοι, γονατίζετε τις επενδύσεις & την ανάπτυξη