ΦΑΡΜΑΚO

Οι νέες μειωμένες τιμές στα φαρμακεία, τα ΦΥΚ & η ζημιωμένη φαρμακοβιομηχανία

Εβδομάδα φαρμάκου και φαρμακοβιομηχανίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκινά σήμερα, καθώς η ατζέντα των ημερών κρύβει πολλά και καυτά ζητήματα για τον κλάδο.

Οι νέες μειωμένες τιμές στα φαρμακεία, τα ΦΥΚ & η ζημιωμένη φαρμακοβιομηχανία

Πρώτα από όλα, από σήμερα ξεκινούν να ισχύουν οι νέες μειωμένες τιμές στα ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα με το δελτίο τιμών φαρμάκων και μετά την τελευταία ανακοστολόγηση. Στο εν λόγω δελτίο περιλαμβάνονται και τα ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) τα οποία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ΦΥΚ δόθηκαν στους φαρμακοποιούς, μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για μείωση του ποσοστού κέρδους και προκειμένου να εξευμενίσει τον κλάδο η κυβέρνηση.

Και βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι με έναν τζίρο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται η εν λόγω αγορά, οι φαρμακοποιοί είναι κερδισμένοι, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα φαρμακεία και πόσοι φαρμακοποιοί, έχουν την ανάλογη ρευστότητα για να αγοράσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα (πολλά εκ των οποίων αγγίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ). Αυτό θα είναι εφικτό, αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, μόνο εάν οι φαρμακαποθήκες προβούν σε δίμηνες πιστώσεις προς τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα απολαμβάνουν επίσης το ίδιο καθεστώς , από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Και βέβαια μπορεί οι τιμές να μειώνονται διαρκώς στα φάρμακα, όμως το παράδοξο εξακολουθεί να ισχύει, δηλαδή οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή η οποία σε μερικά φάρμακα μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 65%.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι εντός της εβδομάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών φαρμάκων, προκειμένου να διορθώσει τα λάθη από το τελευταίο δελτίο τιμών, τα οποία δεν είναι τόσα πολλά, όσα εξέτασε η Επιτροπή Τιμών τον Αύγουστο για περασμένο δελτίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα με το δελτίο τιμών αναμένεται και η έκδοση νέας θετικής λίστας (με την οποία αποζημιώνονται σκευάσματα από την Κοινωνική Ασφάλιση). Ωστόσο σύμφωνα με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, η εν λόγω λίστα φέρει πολλά τεχνικά λάθη για τα οποία θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Συγκεκριμένα, 80 μοναδικά φάρμακα τα οποία δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην λίστα, βρίσκονται εντός με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ασθενείς.

Πως όμως θα γίνουν διορθώσεις, την στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει πάρει απόφαση ώστε να μην αυξηθεί κανένα σκεύασμα. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στις αρχές Αυγούστου, όπου ακόμη και εξόφθαλμα λάθη δεν διορθώθηκαν, παρά τις ενστάσεις των επιχειρήσεων.

Τον έντονο προβληματισμό τους όμως εκφράζουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας και για το γεγονός, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το rebate από 6,5% σε 9,5% σε φάρμακα Υψηλού Κόστους (πρόκειται για την λίστα 3816) που αφορούν σε σοβαρές ασθένειες και με τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι η θετική λίστα είθισται να εκδίδεται περίπου 60 ημέρες μετά την έκδοση του δελτίιου τιμών φαρμάκων .Η τελευταία θετική λίστα, είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο, και αφορούσε 700 δραστικές ουσίες και 7.500 σκευάσματα (δηλαδή εμπορικές ονομασίες).

Και βέβαια τα λάθη που σημειώνονται κάθε φορά στα δελτία τιμών, αποτελούν για την φαρμακοβιομηχανία ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς και αυτή την φορά ζημιώνονται με τόσο μεγάλες μειώσεις.

Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα, αφού οι εκπρόσωποι του κλάδου αντιμετωπίζουν πολύ πιο καυτά θέματα, όπως νέα clawback και rebate τα οποία τους έχουν γονατίσει στην κυριολεξία καθώς και την σταθερά μειωμένη φαρρμακευτική δαπάνη. Για τον λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι του κλάδου πραγματοποιούν αύριο Τρίτη, συνέντευξη τύπου με στόχο να διατρανώσουν για ακόμη μία φορά την σφοδρή τους αντίδραση στις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να προτείνουν μέτρα στρατηγικής αντιμετώπισης.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα θετική λίστα με λάθη & 300 φάρμακα που... «παρανομούν»

Οι νέες τιμές στα φάρμακα, η καθίζηση της δαπάνης & η βόμβα των ανασφάλιστων