Νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων με εκτόξευση της συμμετοχής
Νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, οριζόντιες και κλιμακούμενες, φέρνει η νέα αγορανομική διάταξη, με βάση την οποία θα γίνει η ανακοστολόγηση του Σεπτεμβρίου.
Μειώσεις όμως φέρνει και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, το οποίο θα τείνει να φτάσει το 15,7% που απαιτεί η τρόικα. Αυτό θα επιτευχθεί με την κατάργηση της κλιμάκωσης στα ποσοστά κέρδους των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Επιπλέον μπαίνει πλαφόν για τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία θα μπορούν να έχουν στις αποθήκες τους ΦΥΚ αξίας έως 20.000 ευρώ.
Όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων, η τιμή παραγωγού υπολογίζεται με βάση την χονδρική τιμή μειωμένη α) για όλα τα αποζημιούμενα φάρμακα με τιμή έως 200€ κατά 4,67% και με τιμή άνω των 200,01€ κατά 1,48%, β) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία δεν αποζημιώνονται, κατά 5,12% και γ) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά 7,24%.
Η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή καθορίζεται με βάση την τιμή παραγωγού μειωμένη κατά 8,74%.
Για τα προϊόντα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά, βιοομοειδή και λοιπά βιολογικά προϊόντα η ανώτατη τιμή παραγωγού ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ' εξαίρεση για τα παράγωγα αίματος οι προκύπτουσες τιμές δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για λόγους προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να μην διακυβευθεί η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για τις ανάγκες των ασθενών, τα παράγωγα αίματος εξαιρούνται της επικείμενης ανατιμολόγησης.
Για τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους πριν από την 01.01.2012 με υπάρχουσα λιανική τιμή πάνω από 12 Ευρώ ανά συσκευασία μειώνονται κατά 8% επί της χονδρικής τιμής, με υπάρχουσα λιανική τιμή από 6,00 έως 11,99 Ευρώ μειώνονται κατά 4% και των προϊόντων κάτω του 5,99 δεν μειώνονται.
Η ανώτατη τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα των γενόσημων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής του πρωτότυπου, στη λήξη της πατέντας. Το ίδιο θα ισχύσει και στις περιπτώσεις τιμολόγησης νέων γενοσήμων προϊόντων. Επίσης, για τα γενόσημα φάρμακα εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, για κάθε 250.000 Ευρώ πωλήσεων που αντιστοιχούν σε τιμές χονδρικής το προηγούμενο έτος από τη δημοσίευση του δελτίου τιμών, οι τιμές που καθορίστηκαν μειώνονται, ώστε να υπάρχει δυναμική τιμολόγηση, περαιτέρω κατά 1% και μέχρι 15%. Πάντως, η τιμή ενός γενόσημου δεν θα μπορεί να μειωθεί κάτω από το 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς.
Για τα γενόσημα φάρμακα με τιμή άνω των 12 Ευρώ εφαρμόζεται επίσης σύστημα δυναμικής τιμολόγησης και αναδρομικής εφαρμογής rebates. Συγκεκριμένα, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της διείσδυσής τους θα μειώνεται η τιμή τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα και θα επιβάλλεται αντίστοιχο αναδρομικό rebate.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα αποκλειστικά παραγόμενα στην Ελλάδα που δεν δύναται να αντιστοιχηθούν ακριβώς ως προς την φαρμακοτεχνική μορφή ή την περιεκτικότητα σε φάρμακα αναφοράς, που κυκλοφορούν στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά, καθώς και φάρμακα Ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας, χαρακτηρίζονται ως «εγχωρίως παραγόμενα» και λαμβάνουν τιμή η οποία καθορίζεται βάσει κοστολογίου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας, για κάθε μορφή και συσκευασία, καθώς και οι δαπάνες Διοίκησης − Διάθεσης – Διάδοσης, καθοριζόμενες από αντίστοιχους επικαιροποιημένους ανά διετία πίνακες, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τα αντίστοιχα μέσα έξοδα του κλάδου.
Για εκείνα τα φάρμακα για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται κλινικές φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ, στη διαμόρφωση του κοστολογίου θα λαμβάνεται υπόψη και η αξία νέων επενδύσεων, το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής, καθώς και η αποτίμηση της τεχνογνωσίας.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων συνεχίζουν να μειώνονται, η συμμετοχή των ασφαλισμένων εκτοξεύεται, σύμφωνα με νέα ρύθμιση από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), καθώς μειώνονται δραματικά οι ασφαλιστικές τιμές. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της συμμετοχής να φτάνει ακόμα και το 120% σε ορισμένες περιπτώσεις, με την ιδιωτική δαπάνη των ασφαλισμένων για την προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει κυρώσεις για τους φαρμακοποιούς, αν δεν χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων. Κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο.
Ο φαρμακοποιός υποχρεούται, πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και τη διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.
Οι κυρώσεις θα είναι οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον οργανισμό για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση.
Στόχος όλων των παραπάνω μέτρων, τα οποία δεν ελαφρύνουν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ασθενών, είναι να μην υπερβεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τα 2,019 δισ. ευρώ για το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, ποσό που έχει χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμο από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και εν γένει την αλυσίδα φαρμάκου.
Πηγή: newsbomb
Διαβάστε επίσης:
Αύξηση συμμετοχής: Καταγγελία 13 προέδρων Φαρμακευτικών Συλλόγων
«Οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν και συμμετοχή και 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ»
Εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα