Και τώρα η τρόικα περιμένει τις ενέργειες Βορίδη για την φαρμακευτική πολιτική
Το μόνο βέβαιο για τον νέο υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη είναι ότι δεν θα προλάβει να χαρεί τον «μήνα του μέλιτος», αν και όπως γνωρίζουν οι επαίοντες, δεν υπάρχει μήνας του μέλιτος σε ένα τόσο εκρηκτικό υπουργείο μεσούσης μάλιστα μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης που ακόμη περνά η χώρα μας.
Και αυτό, διότι ο κ. Βορίδης θα πρέπει με το καλημέρα σχεδόν στην Αριστοτέλους, να καταπιαστεί με δύσκολα και επείγοντα θέματα όπως αυτά των φαρμάκων με φόντο μάλιστα την τρόικα, η δαμόκλειος σπάθη της οποίας, επικρέμεται πάνω από το υπουργείο Υγείας.
Το πρώτο crash test λοιπόν για τον νέο υπουργό Υγείας, θα είναι αναμφίβολα το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής, ζήτημα εξαιρετικά επείγον που θα τον απασχολήσει έντονα τον μήνα που διανύουμε. Άλλωστε η τρόικα περιμένει στην γωνία για την τήρηση των δεσμεύσεων.
Μία πρώτη γεύση για το φάρμακο, θα πάρει ο κ. Βορίδης το Σάββατο 14 Ιουνίου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και κατά την διάρκεια των οποίων, πολλά θα ακουστούν και θα στηλιτευούν από τους φαρμακοποιούς, για την πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχός του κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Αλλά και οι φαρμακοποιοί θα πάρουν μία ενδεικτική «γεύση» για την πολτικική που θα ακολουθήσει ο κ. Βορίδης και θα φανεί τελικά εάν ο νέος υπουργός Υγείας αποδειχθεί πιο ήπιος ή πιο ισορροπιστής, αφού ο κ. Γεωργιάδης, τα έσπασε σχεδόν με όλους του κλάδους, που παραδοσιακά ανήκαν στην Νέα Δημοκρατία, όπως γιατροί και φαρμακοποιοί.
Η μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% των φαρμακοποιών, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση είναι προγραμματισμένη και θα υλοποιηθεί όσο και εάν αντιδρά ο κλάδος και όσο και εάν μπορεί να πάει λίγο πιο πίσω το θέμα.
Τον Ιούνιο αναμένουμε δύο λίστες, μία θετική λίστα για συνταγογραφούμενα φάρμακα και μία λίστα για τα ΜΥΣΥΦΑ την οποία θα παραδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Επιπλέον για τα Μη Υποχρεωτικώς Συταγογραφούμενα Φάρμακα αναμένεται και τιμολόγηση εντός του μήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση των δανειστών, εάν μέχρι τέλος του Ιουνίου, δεν υπάρξει μείωση στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) τότε θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των τιμών, κάτι που θα σηματοδοτήσει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως έχει γράψει πολλές φορές το βήμα αυτό και θα οδηγήσει για ακόμη μία φορά τους φαρμακοποιούς σε κινητοποιήσεις.
Επίσης, μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επαναξετασθεί και πάλι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων καθώς και όλοι οι περιορισμοί που συνδέονται με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, γεγονός που θα σηματοδοτήσει για τα καλά, την απελευθέρωση του επαγγέλματος και θα οδηγήσει τα φάρμακα στα Σούπερ Μάρκετ.
Αναφορικά με το κομμάτι του φαρμάκου ακόμη, εντός του Ιουνίου αναμένεται η εφαρμογή των θεραπευτικών οδηγιών (quidelines) ανά πάθηση ενέργεια,που θα γίνει μέσα από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Και φυσικά ο κ. Βορίδης θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο την δέσμευση των δανειστών για αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων στο 60%. Μόνο που θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, γιατί στην προσπάθειά μας για την αύξηση του ποσοστού, είναι πιθανόν να παρεισφρύσουν γενόσημα χαμηλής ποιότητας επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και σίγουρα δεν θα ήθελε να συνδέσει το όνομά του με μία τέτοια πολιτική, ο νέος υπουργός Υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
Άδωνις: Έφυγε δίνοντας τη χαριστική βολή στο ελληνικό φάρμακο
Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία θα συνεχιστούν, άραγε με το ίδιο βαθύ μνημονιακό «χρώμα»;