ΦΑΡΜΑΚO

Ο κλάδος του φαρμάκου βάζει πλάτη για τους ανασφάλιστους & ο Άδωνις δεν μειώνει τα χαράτσια

Ο κλάδος του φαρμάκου και της φαρμακοβιομηχανίας ο οποίος έχει πληγεί τόσο έντονα στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου καλείται να στηρίξει το εγχείρημα της κυβέρνησης για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, όπως έγινε γνωστό μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων του κλάδου με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κλάδος του φαρμάκου βάζει πλάτη για τους ανασφάλιστους & ο Άδωνις δεν μειώνει τα χαράτσια

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους της αλυσίδας φαρμάκου – φαρμακοβιομήχανους, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία- να ενισχύσουν όσο μπορούν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (100 εκατ. το εξάμηνο), που θα διατεθεί για την ευαίσθητη ομάδα των ανασφάλιστων.

Ένα μεγάλο ποσό θα προέλθει από το πλεόνασμα όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ένα μεγάλο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τους φορείς. Ωστόσο το ζήτημα είναι πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή πρακτικά και διαχειριστικά. Όπως προτάθηκε από τον υπουργό Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει εκπτώσεις από όλο τον κλάδο. Στόχος είναι οι ανασφάλιστοι να μπορούν να αγοράζουν κανονικά τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, οι συνταγές ναα εκτελούνται, ενώ οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο διαφορετικούς κωδικούς, έναν για τους ασφαλισμένους και έναν για τους ανασφάλισττους

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργείται άμεσα Επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό και τους εκπροσώπους των φορέων.

Καταδεικνύεται δηλαδή για ακόμη μία φορά, ότι ο κλάδος του φαρμάκου και της φαρμακοβιομηχανίας βάζει ισχυρή πλάτη και αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο ευαίσθητος είναι, την ώρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από μία σειρά αδικιών και χαρατσιών όπως clawback, rebate, υποκοστολογήσεις, μειώσεις ποσοστών κέρδους. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) πρότειναν στον κ. Γεωργιάδη να προσφέρουν τα φάρμακα στους ανασφάλιστους δωρεάν, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να διαχειριστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως διαφάνηκε.

Και ενώ ο κ. Γεωργιάδης ζητά την στήριξη αυτή, την ίδια ώρα, δεν ελαφρύνει καθόλου τους φορείς, δηλαδή τα χαράτσια συνεχίζονται κανονικά και η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, εξακολουθεί να παραμένει στα 2 δις ευρώ, σε επίπεδα δηλαδή σχεδόν ανθρωπιστικής κρίσης, όπως έχει κορύσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου η φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη:

Με την συνδρομή της φαρμακοβιομηχανίας και όλου του κλάδου, η στήριξη των ανασφάλιστων

Τι απαιτείται για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων σε δημόσιο νοσοκομείο