ΦΑΡΜΑΚO

Διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης ζητά ο ΣΦΕΕ

Την εγγύηση των ελάχιστων προϋποθέσεων για μια βιώσιμη φαρμακευτική περίθαλψη ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος
Διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης ζητά ο ΣΦΕΕ

Την εγγύηση των ελάχιστων προϋποθέσεων για μια βιώσιμη φαρμακευτική περίθαλψη ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με τη διατήρηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και της νοσοκομειακής στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σειρά από αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια υπονομεύουν κατακτήσεις όπως η άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων στα φάρμακα, σημειώνει ο ΣΦΕΕ στην ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης.

Για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων και ασθενών στα φάρμακα, δεν μπορεί να παραβιαστεί το έσχατο όριο των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη και των 700 εκατ. για τη νοσοκομειακή, τονίζει.

Επομένως, η κυβέρνηση, που «με πολύ χαρά διανέμει όπως λέει 500 εκατ. ευρώ και ορθά πράττει», θα πρέπει να διορθώσει το ύψος των κρατικών δαπανών για το 2014 στους δύο αυτούς τομείς.

Επίσης, όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, ο φαρμακευτικός κλάδος ζητά τη διαμόρφωση πολιτικών που να εγγυώνται τη διαφάνεια και τη μη επανάληψη αρνητικών φαινομένων και θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη αξιοπιστία για ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον για το επιχειρείν και την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να εγκαταλειφθούν πρακτικές οριζόντιων μέτρων (πχ. Clawback), οι οποίες κατά τον ΣΦΕΕ υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος και της κυβέρνησης.

Βάλλοντας προς τον υπουργό Υγείας και τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπλήξεις και υποσχέσεις για διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος, ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι, τόσο στην τιμολόγηση όσο και στην αποζημίωση των φαρμάκων, η πολιτεία έχει αιφνιδιάσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, προκαλώντας προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

«Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου να επιβάλει την τήρηση του νόμου, ο οποίος σοφά προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα», αναφέρει ο ΣΦΕΕ και ζητά την άμεση έκδοση διορθωτικού Δελτίου Τιμών, μετά από εξέταση όλων των ενστάσεων των εταιρειών και την άμεση έκδοση αναθεωρημένου Θετικού Καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις.

«Έχει έρθει η ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει και πέρα από το φάρμακο επιχειρώντας σωστή διαχείριση των πόρων σε όλο το φάσμα των κέντρων κόστους του Συστήματος Υγείας σε ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν καλό επίπεδο υπηρεσιών.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι απλώς ένας ακόμα δυναμικός κλάδος της οικονομίας. Η τεράστια συνολική, έμμεση και άμεση συμβολή τους στην οικονομική δραστηριότητα αποτιμάται σε 7,55 δισεκατομμύρια ευρώ και σε 133.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία μας.

Αν λοιπόν το 2014 θεωρείται έτος ορόσημο κατά το οποίο η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα, τότε θα πρέπει και στον κλάδο της Υγείας η σελίδα να γυρίσει άμεσα και με ιδιαίτερη προσοχή και ευθύνη με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του και της ευημερίας των πολιτών της χώρας μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας μεγαλύτερη από της ναυτιλίας

Στα χέρια του Σαμαρά η φαρμακευτική δαπάνη