Το πολυνομοσχέδιο πυροδοτεί πόλεμο
Με το 191 σελίδων πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι ξεκινάει ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών ο οποίος θα διαρκέσει επί μακρόν.
Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους για επαναλαμβανόμενες κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, τις οποίες θα ανακοινώσουν σήμερα στις 11 το πρωί σε ευρεία συνέντευξη τύπου μαζί με εκπροσώπους και άλλων φορέων που πλήττονται από το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, όπως βιβλιοπώλες, αρτοποιούς, κτηνοτρόφους. Την συνέντευξη τύπου οργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ωστόσο όλα δείχνουν, ότι οι δύο μεγάλοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, ο ΦΣΑ και ο Πανελλήνιος συμπλέουν απόλυτα στην φάση αυτή. Αλλά και σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά ταύτιση με τον Πανελλήνιο, αναφέρουν μέλη του ΦΣΑ, είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε τα άκρα, αφού τίποτε από αυτά που συμφωνήσαμε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τηρήθηκε. Πολύ απλά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μας εξαπάτησε, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται σε απεργίες μέχρι την Κυριακή και την Δευτέρα σε νέα Γενική Συνέλευση θα αποφασίσει την περαιτέρω στάση του. Πάντως τόσο οι φαρμακοποιοί σύσσωμοι, όσο και οι υπόλοιποι κλάδοι που βάλλονται από το πολυνομοσχέδιο, θα βρίσκονται την Κυριακή – ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- έξω από την Βουλή, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους.
Ο κλάδος των φαρμακοποιών πλήττεται τόσο στο θέμα της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ, του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του ωραρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές πώλησης (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) θα καθορίζονται ελεύθερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Μέχρι τότε, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, απαγορεύεται ρητώς οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.
Και για όσους έχουν ερωτηματικά αναφορικά με το εάν θα μπουν ή όχι τελικά τα ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, ή σε άλλα πολυκαταστήματα, διαβάστε προσεκτικά την παράγραφο 8. δ και ε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: «Οι περιορισμοί στις εκπτώσεις καθώς και η διαδικασία γνωστοποίησης πωλήσεων δεν έχουν εφαρμογή επί των φαρμακευτικών προϊόντων που χορηγούνται με απόφαση του Ε.Ο.Φ χωρίς ιατρική συνταγή ως «μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» (ΜΗ. ΣΥΦΑ . ή Ο.Τ.C.). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων ως προς τη διάθεση και την τιμολόγηση των ΜΥΣΥΦΑ».
Ας δούμε παρακάτω άλλα σημεία του πολυνομοσχεδίου και που πλήττονται ακόμη οι φαρμακοποιοί:
Η παράγραφος 5 του άρθρου 36 του νόμου 3918/2011 καταργείται (που σημαίνει ένας φαρμακοποιός ανά 3 υπαλλήλους). Το άρθρο 8, η παρ. 1 του άρθρου 14 και το άρθρο 13 του ν. 5607/1932 καταργούνται. ( Αυτό σημαίνει κατάργηση της πρόβλεψης ένας φαρμακοποιός να μπορεί να κατέχει μόνο 1 Φαρμακείο. Κατάργηση της απαγόρευσης Φαρμακείου να συστεγάζεται με άλλο κατάστημα. Κατάργηση της πρόβλεψης 1 φαρμακείο να μπορεί να μεταφέρεται μόνο εντός των ορίων του ίδιου Δήμου).
Επίσης, καταργείται το ελάχιστον εμβαδόν των αποθηκών, ενώ το ελάχιστο εμβαδόν ενός φαρμακοπωλείου ορίζεται στα 5 τμ αντί των 30 τμ. που προβλέπονταν αρχικά. Εδώ είναι πασσιφανές ότι η διάταξη μιλάει για καταστάσεις shop in shop που σημαίνει ότι ένας χώρος 5 τμ. μπορεί να λειτουργήσει ως χώρο φαρμακείου, είτε μέσα σε Σ/Μ είτε σε άλλους χώρους.
Επομένως, επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, δηλαδή να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Καταργούνται διατάξεις, με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με σούπερ μάρκετ. Καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς θα μπορούν πια όποτε θέλουν, χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν.
Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, «Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Σο διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο».
Καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων. Καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου. Ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, καθώς κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.
Τέλος, επιτρέπεται η μεταφορά και η ίδρυση φαρμακείων πλησίον δημόσιων νοσοκομείων και σε απόσταση έως εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν του μέσου της εξωτερικής κεντρικής πύλης του νοσοκομείου και στις δύο (2) οικοδομικές γραμμές της οδού επί της οποίας βρίσκεται η πύλη. Ο αριθμός των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή που ορίστηκε στο προηγούμενο εδάφιο κατά τη δημοσίευση του παρόντος.»
Διαβάστε ακόμη:
Οι φαρμακοποιοί εθελοτυφλούσαν στο «έγκλημα» της δραστικής
Δείτε όλη τη διάταξη του νομοσχεδίου για τα φαρμακεία
ΜΥΣΥΦΑ: «μουδιασμένη» νίκη για τους φαρμακοποιούς