Nutrition Journal: Η ζάχαρη δεν προκαλεί παχυσαρκία
Η κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί παχυσαρκία ούτε εμποδίζει την απώλεια βάρους εφόσον η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι μειωμένη, υποστηρίζει έρευνα που δημοσίευσε το αμερικάνικο περιοδικό διατροφολογίας Nutrition Journal.
Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής που συνίσταται στην ποικιλία και την κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο, απομυθοποιώντας τον ρόλο μεμονωμένων θερμιδικών πηγών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στο πλαίσιο μιας χαμηλής σε θερμίδες δίαιτας η ζάχαρη μπορεί να καταναλώνεται άφοβα, αλλά πάντα με μέτρο όπως και οι υπόλοιπες τροφές, χωρίς να εμποδίζει την απώλεια βάρους, υποστηρίζουν οι ερευνητές που εκπόνησαν την μελέτη. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν, η παχυσαρκία αποτελεί πολυπαραγοντική νόσο και δεν οφείλεται σε έναν και μόνο διατροφικό παράγοντα.
Η αντιμετώπιση της απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση, βασικά στοιχεία της οποίας θα πρέπει να είναι ο θερμιδικός περιορισμός και η ένταξη της φυσικής άσκησης στη ζωή μας.
Η έρευνα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες των αρμόδιων κρατικών φορέων στην Αμερική, η απώλεια βάρους περνάει μέσα από τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, σε επίπεδο πληθυσμού λίγοι είναι αυτοί που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο πρότυπο ζωής, κάτι που ισχύει και για τη χώρα μας.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η συνολική θερμιδική πρόσληψη στην Αμερική, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως έχει αυξηθεί από τις 2.100 στις 2.700 θερμίδες (1970-2008). Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, η ποσοστιαία αύξηση στην πρόσληψη ζάχαρης παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερη της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, αντιστοιχώντας μόνο στο 11% της συνολικής αύξησης.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζει η έρευνα, δεν μπορεί να αποδίδεται στη ζάχαρη ο ρόλος του «κακού».
Ενεργειακό ισοζύγιο
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ζητούμενο είναι ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η πρόσληψη θερμίδων να είναι χαμηλότερη της ενεργειακής δαπάνης του σώματος. Η σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και πιο συγκεκριμένα την «καύση» του λίπους. Μάλιστα, σημειώνουν ότι εκτός από την πρόληψη της παχυσαρκίας, η άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία και η αρτηριακή πίεση και, όπως έχει κατ’ επανάληψη αποδειχθεί, της καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) “η θεμελιώδης αιτία του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας είναι η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που ξοδεύονται,” που σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στη μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών υψηλής ενέργειας και στη μείωση της σωματικής άσκησης. (WHO, 2011).
Το Center for Disease Control and Prevention των ΗΠΑ (CDC) τονίζει ότι “Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία απορρέουν από ανισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μέσω των τροφών [και των ποτών] και ανεπαρκής σωματική άσκηση… Εφόσον ο στόχος μας είναι η διατήρηση υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, οι θερμίδες τελικά έχουν σημασία!
Διαχείριση του βάρους σημαίνει ισορροπία – εξισορρόπηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνουμε με τον αριθμό των θερμίδων που χρησιμοποιεί ή “καίει” ο οργανισμός μας. Για να παραμένουμε σε ισορροπία και να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος σταθερό, οι θερμίδες που καταναλώνουμε …από τρόφιμα [και ποτά] πρέπει να εξισορροπούνται από τις θερμίδες που χρησιμοποιούμε (για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, τις καθημερινές δραστηριότητες, και την άσκηση).