Θ. Τρύφων: «Σε 18 μήνες με 2 χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικό φάρμακο»
Αν συνεχιστεί η πολιτική των συνεχών μειώσεων τιμών και της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας.
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης και των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο του Real FM, συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρο Τρύφωνα, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ελληνικού φαρμάκου.
Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο είναι δεδομένο ότι είναι πολύ χαμηλός και προειδοποίησε ότι «δυστυχώς θα έχουμε πιθανότατα ελλείψεις φαρμάκων και αυξημένη συμμετοχή» για τους ασφαλισμένους.
Κατήγγειλε επίσης την απροκάλυπτη –όπως τη χαρακτήρισε- παρέμβαση της τρόικας, η οποία εξειδικεύει και πώς θέλει να διατεθούν τα 2 αυτά δισεκατομμύρια, με τρόπο τέτοιο ώστε να προωθούνται συγκεκριμένα φάρμακα. Αν συνεχιστούν οι μειώσεις τιμών και το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, τότε σε 18 μήνες με 2 χρόνια, δεν θα υπάρχει ελληνικό φάρμακο, τόνισε ο κ. Τρύφων.Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας και στο αρχικό ερώτημα του κ. Χατζηνικολάου για το αν είναι εφικτός ο στόχος των 2 δισεκατομμυρίων δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος είχε ζητήσει να διαμορφωθεί στα 2,150 δισεκατομμύρια, ωστόσο ο στόχος –όπως είπε- καθορίζεται από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.Παρόλα αυτά, επέμεινε στην υπεράσπιση της πολιτικής που ακολουθείται, με τις ευλογίες της τρόικας. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η φαρμακευτική δαπάνη συγκρατήθηκε εντός στόχου, λόγω του πλαφόν στη συνταγογράφηση και του νέου δελτίου τιμών των φαρμάκων. Μάλιστα, το διάστημα αυτό σημειώθηκε αύξηση στη χρήση των γενόσημων. Δηλαδή, το δίμηνο της απίστευτης ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, με τα κρούσματα της γρίπης να αυξάνονται επικίνδυνα και τους ασθενείς να αναζητούν γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει τα ραντεβού ή το πλαφόν συνταγογράφησης, ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ως επιτυχημένο. Πόσω μάλλον που τα φθηνά γενόσημα κέρδισαν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, όπως άλλωστε ορίζει και το μνημόνιο.
Ο κ. Τρύφων αντέτεινε πως οι «εξωγενείς πιέσεις μπορεί να μας ξεπεράσουν» και ότι στην «πίτα» των 2 δισ. πρέπει να υπάρχει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που προσφέρει 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, κάνει επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και πώς αν δεν υπάρξουν «αντίμετρα» στην εφαρμοζόμενη πολιτική, θα μπει σε κίνδυνο η επιβίωση του ελληνικού φαρμάκου.Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας ερωτήθηκε και για τη χθεσινή διαπραγμάτευση με την τρόικα αναφορικά με το θέμα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, η οποία κατέληξε σε διαφωνία των δύο πλευρών. Οι τροϊκανοί επιμένουν τόσο στην απελευθέρωση των τιμών όσο και των σημείων πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ, να μπουν δηλαδή στα σούπερ-μάρκετ, όμως θέτουν και μία σειρά ζητήματα για τη λειτουργία των φαρμακείων, όπως το ωράριο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%. Στο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι αν περάσουν αυτά τα μέτρα, πολλά φαρμακεία θα κλείσουν, ο τροϊκανός Ματίας Μορς φέρεται να είπε: «δεν πειράζει να κλείσουν και μερικά φαρμακεία».
Ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να σχολιάσει τα λόγια του κ. Μορς, προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Χατζηνικολάου. «Κάνετε ευγένειες, όταν σας λένε 'ας κλείσουν'. Οι συζητήσεις διέπονται από την αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, όχι από το savoir vivre» τόνισε.Ο υπουργός Υγείας πάντως λίγο νωρίτερα είχε τονίσει ότι «πήραμε άριστα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος» στο υπουργείο Υγείας. «Άριστα» στην υποβάθμιση –όπως πολλοί καταγγέλλουν- της δημόσιας υγείας, «μονάδα» στην υπεράσπιση θέσεων εργασίας και ελληνικών επιχειρήσεων, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν τις οικογένειες χιλιάδων φαρμακοποιών. επιχειρήσεων, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν τις οικογένειες χιλιάδων φαρμακοποιών.
Πηγή: newsbomb
Διαβάστε επίσης:
Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί-Κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα
Οι ΗΠΑ βάζουν στο «μικροσκόπιο» όλα τα γενόσημα τρίτων χωρών
Μικρότερη στην ευρωζώνη η δημόσια δαπάνη της Ελλάδας για την υγεία
Σε αδυναμία τα νοσοκομεία μετά το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ
Ευαγγελισμός: «Σε απόγνωση οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση»
Στραγγαλίζουν τις μικρές ελληνικές εταιρείες φαρμάκου