ΙΟΒΕ: βελτιώνεται η φαρμακοβιομηχανία το 2014- οχυρό κατά της κρίσης
Οι κλάδοι του φαρμάκου και των τροφίμωναναμένεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο το 2014, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δημιουργώντας τις προυποθέσειςκαι την ελπίδα, για γενικότερη ανάκαμψη της βιομηχανίας και της πραγματικήςοικονομίας την νέα χρονιά στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. ΆγγελοΤσακανίκα, διευθυντή ερευνών του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ), ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ, το ζητούμενο είναι πόσοι κλάδοι θα μπορέσουννα πετύχουν το ίδιο, βοηθούμενοι από την αναμενόμενη αύξηση του όγκου τουδιεθνούς εμπορίου», προσθέτοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένααισιόδοξους καθώς «Και πέρυσι τέτοιον καιρό ως ΙΟΒΕ ελπίζαμε ότι το 2013 θαήταν θετική χρονιά για τον τομέα, αλλά αυτό δυστυχώς, για διάφορους λόγους, δενσυνέβη».
Δεν υπάρχουν ακόμη, σαφείςενδείξεις ορατής ανάκαμψης της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας το 2014, συνεχίζει,μολονότι εφέτος συμπληρώθηκε μια εξαετία συνεχούς συρρίκνωσης, που τη «γύρισε»σε επίπεδα παραγωγής περίπου 27% χαμηλότερα από εκείνα του 2005 και έχειστοιχίσει, μεταξύ άλλων, περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας, ζημιές τηςτάξεως των 10 δισ. ευρώ και πλήρη ή μερική απαξίωση και καταστροφή χιλιάδωνβιοτεχνικών, αλλά και μεσαίου, μικρού και μεγάλου μεγέθους βιομηχανικώνεπιχειρήσεων.
Οι διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες έχει ανακτηθείσχεδόν το σύνολο των απωλειών ανταγωνιστικότητας παλαιότερων ετών, δεν βρίσκουνακόμη αντίκρισμα στην εξέλιξη των συνολικών παραγωγικών και οικονομικών μεγεθώντου βιομηχανικού τομέα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τσακανίκας, είναι γεγονός ότι στη διάρκεια του 2013το επιχειρηματικό κλίμα στη βιομηχανία ανέκαμψε. Σύμφωνα με τον διευθυντήερευνών του Ιδρύματος, είναι λογικό υπό προϋποθέσεις να ελπίζει κανείς,ιδιαίτερα εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη για έξοδο της Ευρωζώνης από το υφεσιακόκλίμα και αυξηθεί ο όγκος του διεθνούς εμπορίου το 2014, ότι «η ελληνική βιομηχανίαθα μπορέσει ίσως τον επόμενο χρόνο να επανέλθει όντως σε θετικούς ρυθμούςανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια».
Από την πλευρά του και οπρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κάνει λόγο για «βιομηχανική επανεκκίνηση», η οποία θααποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την πραγματική οικονομία της χώρας.
Αλλά και ο, ο πρόεδρος τουΣυνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας στοΑΠΕ, τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει τιςδυνατότητες να επανέλθει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014». Θεωρείεπιβεβλημένο δε, ένα πρόγραμμα «τόνωσης των επενδύσεων και της ρευστότητας τωνεπιχειρήσεων» και πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί «στοχευμένη βιομηχανικήπολιτική, όχι μόνο με οριζόντια μέτρα, αλλά και με συγκεκριμένα κλαδικά καιγεωγραφικά χαρακτηριστικά».
Η ελληνικήφαρμακοβιομηχανία αποδεικνύεται τελικά ένα ισχυρό αναπτυξιακό «όπλο» της ελληνικήςοικονομίας,. Όπως αποδεικνύουν όλοι οι δείκτες και οι μελέτες άλλωστε, και ηκυβέρνηση δεν χρειάζεται παρά μόνο να αξιοποιήσει σωστά το πεδίο αυτό και να μηνβάζει τρικλοποδιές στον κλάδο.
Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνιαέγιναν επενδύσεις 355 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του φαρμάκουγια δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, εκτός της δαπάνης γιατην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Επίσης, μέσα στο 2014 αναμένεται να γίνουνεπενδύσεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν πάει πολύς καιρός δε, που το αληθινό success storyτης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αποτυπώθηκε για ακόμη μίαφορά, στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ)και συγκεκριμένα στον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Οκτώβριος 2013), όπουαξιολογήθηκαν 24 βομηχανικοί κλάδοι.
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, παρά την πρωτοφανήκρίση, όπως φάνηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, αντιστέκονται σθεναρά, την ώρα που άλλοιβιομηχανικοί δείκτες καταρρέουν (όπως παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, ποτά,κλωστουφαντουργικές ύλες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμός κλπ), αποδεικνύοντας ότι τοφάρμακο και ειδικότερα οι εγχώριες επιχειρήσεις, με τα αξιόπιστα και ποιοτικάσκευάσματα που παράγουν, με το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και την έντονηεξωστρέφεια που επιδεικνύουν στο εξωτερικό, αποτελούν σοβαρό αναπτυξιακόμοντέλο.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη του κλάδου βασικάφαρμακευτικά προιόντα και σκευάσματα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 αυξήθηκε κατά13,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2012 σε σχέση με το 2011 η αύξηση ήταν τηςτάξεως του 7,5%.
Όπως τονίζεται και στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, τηδεκαετία 2000-2010 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είχε τον υψηλότερο ρυθμόανάπτυξης ανάμεσα στους κλάδους παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος, αποτελεί το 10% τηςσυνολικής μεταποίησης της χώρας και συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ σεετήσια βάση. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σαν συνεισφορά φαρμάκουσε ΑΕΠ χώρας, μετά τη Δανία και τη Σλοβενία. Προσφέρει πάνω από 50.000 άμεσεςκαι έμμεσες θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ πουδαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
ΠΕΦ:Κάλεσμα στήριξης του ελληνικού φαρμάκου
Τοελληνικό φάρμακο μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος
«Κανείςδεν θα δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε»