Το κατάλληλο φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή...
Τοποσό των 177 δις δολαρίων δαπανά κάθε χρόνο το σύστημα υγείας των ΗΠΑ για παρενέργειεςπου οφείλονται σε φάρμακα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στους ασθενείς, μεαποτέλεσμα 2 με 3 εκατομμύρια νοσηλείες, εξαιτίας αυτών των παρενεργειών.
Τηνίδια ώρα, 100.000 θάνατοι στις ΗΠΑ, οφείλονται σε παρενέργειες από φάρμακα.Τοποσό των 177 δις δολαρίων δαπανά κάθε χρόνο το σύστημα υγείας των ΗΠΑ για παρενέργειεςπου οφείλονται σε φάρμακα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στους ασθενείς, μεαποτέλεσμα 2 με 3 εκατομμύρια νοσηλείες, εξαιτίας αυτών των παρενεργειών.
Τηνίδια ώρα, 100.000 θάνατοι στις ΗΠΑ, οφείλονται σε παρενέργειες από φάρμακα.
Στηνδιαπίστωση αυτή κατέληξε η επίκουρη καθηγητήρια Εργ. Φαρμακολογίας Ιατρικήςσχολής του πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Δέσποινα Σανούδου η οποία μίλησε χθες στοσυνέδριο που οργάνωσε η Boussias Communications μεθέμα: « Η συμβολή της εξατομικευμένης θεραπείας στην βελτίωση των οικονομικώντου ΕΣΥ». Ταστοιχεία, αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη να στραφούμε ακόμη πιο στοχευμένα καιδυναμικά στην εξατομικευμένη θεραπεία και στην φαρμακογενετική, τόνισε η καθηγήτρια, προσθέτοντας:
Εξατομικευμένηθεραπεία σημαίνει φαρμακογενετική, δηλαδή μελέτη γονιδίων,προκειμένου ο ασθενής να ανταποκριθεί στο κατάλληλο φάρμακο και στην κατάλληληγια αυτόν θεραπεία. Διότι το κάθε φάρμακο, ακολουθεί διαφορετική πορεία μέσαστο σώμα του ασθενούς.
Η κυρία Σανούδου αναφέρθηκε στο τρίπτυχο ασθένεια- γονίδιο- εξέταση ωςβασική πλατφόρμα για να προχωρήσει η εξειδικευμένη θεραπεία, προσέθεσε ωστόσο,ότι μας λείπουν στοιχεία προκειμένου να αποτυπώσουμε ότι η φαρμακογενετικήμπορεί να είναι αποτελεσματική οικονομικά σε ένα σύστημα υγείας. Αναμφισβήτηταχρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα, οργάνωση και συνεχή εκπαίδευση, κατέληξε ηκυρία Σανούδου, σημειώνοντας ότι στο θέμα της εξατομικευμένης θεραπείας, δεν θαπρέπει να παραλείψουμε επίσης, το νομικό, κοινωνικό και ηθικό πλαίσιο, καθώςαποτελούν κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο για έναν επιστήμονα, αλλά και για την ίδιατην κοινωνία