Εκβιάζονται οι ασθενείς, για να πάρουν φθηνά γενόσημα
Αυξάνεταιακόμα και στο διπλάσιο η επιβάρυνση των ασθενών για τα φάρμακά τους, ενώ οιτιμές των σκευασμάτων συνεχίζουν να μειώνονται!
Αντιμέτωποι με ένα στυγνό εκβιασμό βρίσκονταιαπό χθες οι πολίτες, με διακύβευμα την ίδια τους την υγεία. Αφού δενπειθάρχησαν μέχρι σήμερα στις επιταγές της τρόικας, να επιλέγουντο φθηνότερο γενόσημο για τη φαρμακευτική τους αγωγή, τώρα εξαναγκάζονται να τοκάνουν, διαφορετικά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι δεν μπορούν ναπληρώσουν για τα φάρμακά τους
Αυξάνεταιακόμα και στο διπλάσιο η επιβάρυνση των ασθενών για τα φάρμακά τους, ενώ οιτιμές των σκευασμάτων συνεχίζουν να μειώνονται!
Αντιμέτωποι με ένα στυγνό εκβιασμό βρίσκονταιαπό χθες οι πολίτες, με διακύβευμα την ίδια τους την υγεία. Αφού δενπειθάρχησαν μέχρι σήμερα στις επιταγές της τρόικας, να επιλέγουντο φθηνότερο γενόσημο για τη φαρμακευτική τους αγωγή, τώρα εξαναγκάζονται να τοκάνουν, διαφορετικά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι δεν μπορούν ναπληρώσουν για τα φάρμακά τους.
Από την 21η Οκτωβρίου αυξήθηκε η επιβάρυνση τωνασφαλισμένων σε μίασειρά φάρμακα, σχεδόν στο 85% (σε τεμάχια) όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν,καθώς καταργήθηκε η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ-ασφαλισμένων, της επιπλέονδηλαδή διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων. Μέχρισήμερα, τη διαφορά μοιράζονταν εξίσου ο ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος (50-50). Πλέον, θα τηνεπιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι (100-0). Υπάρχουν δε περιπτώσεις,που ο ασφαλισμένος θα πληρώνει αυξημένα τα φάρμακά του σχεδόν μέχρι 100%,δηλαδή όλη τη συμμετοχή μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.
Είναι παράδοξο δε, ότι και αυξάνεται η επιβάρυνσητων ασθενών και μειώνονται συνεχώς οι τιμές των φαρμάκων. Σε σύντομοχρονικό διάστημα αναμένεται μείωση επιπλέον 20% στις τιμές των γενόσημων, αλλά καιτων πρωτότυπων φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους, στο μέσο όρο των τριώνχαμηλότερων της ΕΕ. Όφελος, όμως, από αυτή τη μείωση δεν θα δουν ούτε οιασφαλισμένοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη διαφορά, εκτός κι ανεπιλέξουν το φθηνότερο σκεύασμα που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι εισαγόμενο,αλλά και θα πληγεί η εγχώρια φαρμακευτική παραγωγή, που προσπαθεί ναδιασφαλίσει και την ποιότητα των φαρμάκων και τις θέσεις εργασίας πουπροσφέρει, σε περισσότερους από 50.000 πολίτες.
Στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι ναφτάσει με το «έτσι θέλω» η εξωνοσοκομειακή χρήση φθηνών γενόσημων στο 60% μέχριτο τέλος του χρόνου. Ήδη στα νοσοκομεία, όπου ο ασθενής δεν έχειπεριθώριο επιλογής, η διείσδυση γενόσημων με μόνο κριτήριο την τιμή, έχειφτάσει στο 70%!
Με την αύξηση της συμμετοχής και τη συνταγογράφησημόνο δραστικής ουσίας,φαίνονται αναπόφευκτες οι συνέπειες στη δημόσια υγεία από χαμηλής ποιότηταςσκευάσματα, εισαγόμενα από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν,σε μια χρονική στιγμή που ο ΕΟΦ δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για τουςδειγματοληπτικούς ελέγχους που χρειάζονται. Δηλαδή, ο ελεγκτικός μηχανισμόςνα συνεχίζει το έργο του και αφού τα σκευάσματα βρεθούν στα ράφια τωνφαρμακείων. Αίτημα κρίσιμο, καθώς γενόσημα από την Ινδία για παράδειγμα, πουμπορεί να έχουν ελεγχθεί μία αρχική φορά και έχουν πάρει έγκριση από άλλη χώρατης ΕΕ, κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί, όμως, για τιςχιλιάδες παρτίδες που θα ακολουθήσουν; Χαρακτηριστικά, πριν λίγες μέρες στη Βρετανία ανακλήθηκαν ολόκληρεςπαρτίδες ινδικών γενόσημων, στην παρασκευή των οποίων δεν είχαντηρηθεί οι κανόνες ορθής βιομηχανικής παραγωγής.
Όσο δε για την «αναγκαιότητα» του μέτρου αύξησης τηςσυμμετοχής των ασφαλισμένων, είναι σαφής η δήλωση της κυβέρνησης ότι, αν ηεξωνοσοκομειακή χρήση φθηνών γενόσημων ήταν στο 70%, τότε δεν θα χρειαζόταν.
Η κυβέρνηση και η τρόικα χωρίζει τους πολίτεςσε ασθενείς δύο ταχυτήτων: σε αυτούς, τους λίγους, που μπορούν ναπληρώνουν για τα φάρμακά τους και σε αυτούς που θα θέσουν εν αμφιβόλω τηθεραπευτική τους αγωγή, αλλάζοντας αναγκαστικά στο φθηνότερο γενόσημο.
Με γνώμονα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνηςχωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν μπορεί να το αντέξει η κοινωνία, ήδη οιιατρικές ενώσεις της χώρας προειδοποιούν ότι παρατηρείται χαμηλήεμβολιαστική ικανότητα του πληθυσμού και αύξηση της παιδικής θνησιμότητας.Τι θα συμβεί, θέτουν ως ερώτημα, με την παραπάνω μείωση της φαρμακευτικήςδαπάνης σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, όταν τα προβλήματα σήμερα είναι τόσοοξυμένα. Τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, όπως φαρμακοποιοί, φαρμακαποθήκες καιεκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας,προειδοποιούν για δραματικές ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου που μπορεί νααντιμετωπίσουμε την επόμενη χρονιά.
Με την πλήρη υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας,οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε νέα εκβιαστικά διλήμματα: ή θακόψουν χρήματα από άλλες βασικές ανάγκες για τα απαραίτητα φάρμακά τους ή θα αφεθούν σε πολλές περιπτώσεις έρμαιαστα αμφιβόλου ποιότητας, φθηνά, εισαγόμενα από τρίτες χώρες, γενόσημα.