Εκλογές φαρμακοποιών: Τέλος στο κομματικό, "Ναι" στο σύγχρονο
Tον θεσμό των εφημεριών ο οποίος μπορεί να καλύψει σε 24ωρη βάση τονπληθυσμό χωρίς να απειλεί την σταθερότητα του φαρμακευτικού ιστού, προτείνει οφαρμακοποιός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού ΣυλλόγουΑττικής κ. Γιάννης Δαγρές, καθώς η σημερινή κατάσταση με την απελευθέρωση τουωραρίου, έχει δημιουργήσει μεγάλη ζημιά όπως αναφέρει.
Με το σημερινό σύστημα, τονίζει αποκλειστικά στο onmed.gr, ο κ. Δαγρές, προκαλείται ζημία για τους εξής λόγους:
α) γιατί τα Φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πολλά, ισοδύναμα στην ικανότηταπαροχής υπηρεσιών και ομοιόμορφα διάσπαρτα παντού, κάτι όμως που για ναεπιτευχθεί αναπόφευκτο τα καθιστά μικρά, και
β) γιατί η φαρμακευτική «πίττα» (αποζημιούμενη και μη) είναι πεπερασμένη,οπότε μία «απελευθέρωση» του κοινού τύπου δεν την αυξάνει αλλά την αναδιανέμειπρος τα πάνω (μεγάλα-κεντρικά Φαρμακεία).
Το θέμα είναι ότι με τον θεσμό των εφημεριών μπορούμε και να καλύψουμε επί24ωρης βάσης εξίσου καλά τον πληθυσμό, και χωρίς να απειλούμε τη σταθερότητατου φαρμακευτικού ιστού. Το σημερινό σύστημα δηλαδή είναι ζημιογόνο και περιττό και πρέπει ναεγκαταληφθεί.
Ερωτηθείς για τις εκλογές των φαρμακοποιών- ο γύροςτων οποίων θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες περίπου, για το τι σημαίνει η εκλογικήαυτή αναμέτρηση για τον κλάδο, τικαινούριο περιμένει να ανατείλει , τι φοβάται και τι προσδοκά, ο κ. Δαγρές υπογραμμίζει:
«Οισυγκεκριμένες εκλογές σηματοδοτούν το κύκνειο άσμα του παλαιού και κομματικάεξαρτώμενου συνδικαλισμού, και την ανατολή ενός δυναμικού, σύγχρονου καιολοκληρωμένου μοντέλου εκπροσώπησης.
Ο φόβος είναι μόνο στην έκταση της επικράτησης του Καινούργιου έναντι τουΠαλαιού, και εκεί ακριβώς εδράζονται και οι προσδοκίες.
Στις εκλογές όπως σημειώνει, «κατέρχεται για πρώτη φορά μία νέα παράταξη μετο όνομα «Συμμαχία» που συσπειρώνει γύρω της κάποια από τα καλύτερα και πιοζωντανά στοιχεία του δυναμικού του κλάδου.
Κατέρχονται επίσης και παραδοσιακά κομματικά ψηφοδέλτια όπως της ΝΔ με επικεφαλείςνυν σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας και συνάδελφο διορισμένο ως διοικητή σεΚυβερνητική Θέση άσχετη με το φάρμακο (ΟΑΕΔ), του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕκλπ».
Σε ερώτηση ποια η σχέση του με τον ΠανελλήνιοΦαρμακευτικό Σύλλογο καθώς τελευταία έχει διαχωρίσει πολλές φορές την θέση του,το μέλος του ΦΣΑ απαντά:
«Στο παρελθόν εργάστηκα πολλές φορές για τον ΠΦΣ στη χάραξη πολιτικής. Δυστυχώςόμως διέκρινα από την πλευρά του ΠΦΣ μία παράδοξη και ζημιογόνο αλλαγή στάσης σταζητήματα του κλάδου αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012. Και αυτό οδήγησε σε σοβαρά σφάλματα, αλλά και διάσπαση και αποδυνάμωση τηςδιαπραγματευτικής δύναμης του κλάδου».
Στην συνέχεια, ο κ. Δαγρές, μας καταθέτειεπιγραμματικά τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου, στην σημερινή δύσκοληοικονομική και κοινωνική πραγματικότητα :
α) οι παγιωμένες πλέον καθυστερήσεις πληρωμών που στεγνώνουν τη ρευστότηταστα Φαρμακεία και τα εμποδίζουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο,
β) η αδικαιολόγητα χαμηλή Φαρμακευτική Δαπάνη που οδηγεί σε σοβαρήδυσχέρεια των πολιτών να έχουν πλέον πρόσβαση στο απαραίτητο φάρμακο,
γ) ο άδικος επιμερισμός των θυσιών που έγινε για να επιτευχθεί το παραπάνω,και
δ) κάποιες παρανοήσεις και ιδεοληπτικές εμμονές που βαφτίζουν με τονπαραπειστικό τίτλο «απελευθέρωση» λανθασμένες και παρωχημένες εμπειρικά θεσμικέςεπιλογές.
Και τα τέσσερα παραπάνω πρέπει ή να επιδιορθωθούν ή να εγκαταληφθούν (κυρίως το4ο) για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.
Πως βλέπει όμως την επόμενη ημέρα των φαρμακοποιών καιτων φαρμακείων, στην μετά Μνημόνιο εποχή;
«Λόγω της φύσης της, η παροχήφαρμακοθεραπείας απαιτεί υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες για να την αναλάβουν(φαρμακοποιοί), ενώ είναι φύσει αδύνατο να αντικατασταθεί από αυτοματισμούς ήμηχανές.
Συνεπώς οι φαρμακοποιοί και στη μετά-Μνημονίου εποχή θα συνεχίσουν να έχουναναπόφευκτα κυρίαρχο ρόλο, ίσως και ενισχυμένο, στο Σύστημα Υγείας».
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τις μεγάλες κινητοποιήσειςπου πραγματοποίησε ο κλάδος πέρυσι, και κατά πόσο τελικά βοήθησαν τους φαρμακοποιούςνα περάσουν τα μηνύματά τους, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει:
«Οιπολίτες δεν ήταν εναντίον των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών. Σε σχετικήερώτηση πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας ALCO τον Οκτώβριο του 2012, αμέσως μετάτη λήξη των εντονότερων ίσως κινητοποιήσεών μας, οι πολίτες σε πολύ μεγάλοποσοστό (68%) απάντησαν ότι ήταν σωστές.
Όσοναφορά το αποτέλεσμα, οι κινητοποιήσεις επιτάχυναν, προσωρινά έστω, θεαματικάτους χρόνους αποπληρωμής των φαρμάκων και έτσι έσωσαν το σύστημα από ένα collapsus.
Οικινητοποιήσεις μας δηλαδή διέσωσαν τη χώρα από μία ανθρωπιστική κρίση, όπωςαποδείχθηκε εκ των υστέρων.