ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακεία θα ιδρύουν τα Ασφ. Ταμεία

Τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από τα ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιοτο οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο διάταξης ήδη έχειξεσηκώσει τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη διάταξη, δικά τους φαρμακεία μπορούν να έχουν τααυτοδιαχειρζόμενα ασφαλιστικά Ταμεία που είναι Ν.Π.Ι.Δ.  και τα οποία δεν λαμβάνουν κρατικήεπιχορήγηση.

Φαρμακεία θα ιδρύουν τα Ασφ. Ταμεία

Τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από τα ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιοτο οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο διάταξης ήδη έχειξεσηκώσει τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη διάταξη, δικά τους φαρμακεία μπορούν να έχουν τααυτοδιαχειρζόμενα ασφαλιστικά Ταμεία που είναι Ν.Π.Ι.Δ. και τα οποία δεν λαμβάνουν κρατικήεπιχορήγηση.

Η διάταξη αναφέρει τα εξής: «Παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσηςφαρμακείων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), που λειτουργούν με τη μορφήΝ.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού σωματειακού χαρακτήρα, αυτοδιαχειριζόμενοι, που δενλαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, είτε ο καθένας ξεχωριστά είτε υπό τη μορφήΟμοσπονδίας.

Η ίδρυση διέπεται απότους ίδιους κανόνες και προϋποθέσεις που ισχύουν για τη δημιουργία φαρμακείωναπό τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Υγείας του Οργανισμούή σχετικούς Νόμους».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επείγουσα ανακοίνωσήτου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ελληνικήεπικράτεια έχει 12.000 φαρμακεία κατέχοντας παγκόσμιο ρεκόρ αριθμού φαρμακείωνσε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, κατανεμημένα κατά άριστο τρόπο σε όλη τηχώρα μέχρι και το τελευταίο χωριό καικατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ίδρυσης φαρμακείων ούτε από κρατικούςφορείς και πολύ περισσότερο από ΝΠΙΔ. Η διάθεση των φορέων αυτών για μπίζνες,δεν υπάρχει κανένας λόγος να υλοποιείται στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας».

Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εκφράζεικαι εκείνος την αντίθεσή του, σημειώνοντας ότι «στην εποχή που όλοι οι πολίτεςβιώνουν τις άγριες περικοπές στην φαρμακευτική περίθαλψη και την καταστροφή τουκοινωνικού κράτους, κάποιοι θα πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης».

Ωστόσο, ο ΦΣΑ κάνει ευθεία επίθεση και στον ΠανελλήνιοΦαρμακευτικό Σύλλογο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να αποκοιμήσουντον κλάδο μέσα από τις διαδοχικέςσυναντήσεις με το Υπουργείο Υγείας, διατυμπανίζοντας τις επιτυχίες τους περίπαραμονής του επαγγελματικού στα χέρια μας, έχοντας στην ουσία παραχωρήσει στηνΚυβέρνηση την δυνατότητα να αλώσει πλήρως το φαρμακευτικό επάγγελμαπροετοιμάζοντας το έδαφος για την επέλαση των επιτηδείων».