Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καταγγέλουν φουσκωμένες τιμές στα γενόσημα
Μεγάλες τιμές στα γενόσημα της Ελλάδας σε σχέση με την Σουηδία, καταγγέλουν γιατροί, αποκλίσεις οι οποίες αγγίζουν μέχρι και το 880%.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) κάνουν λόγο για «το μεγάλο πάρτυ των γενοσήμων», καλώντας το υπουργείο Υγείας, να μειώσει δραστικά τις τιμές των γενόσημων, να δώσει σοβαρά κίνητρα στους ιατρούς προκειμένου να αυξήσουν την συνταγογράφηση γενοσήμων με την χρήση εμπορικής ονομασίας, να εφαρμόσει άμεσα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και να επιβάλλει κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης φαρμάκων.
Μεγάλες τιμές στα γενόσημα της Ελλάδας σε σχέση με την Σουηδία, καταγγέλουν γιατροί, αποκλίσεις οι οποίες αγγίζουν μέχρι και το 880%.
Συγκεκριμένα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) κάνουν λόγο για «το μεγάλο πάρτυ των γενοσήμων», σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο η χρήση τους στην Σουηδία να είναι 50% με βάση τον όγκο και μόλις 15% με βάση την αξία πωλήσεων, ενώ την ίδια περίοδο αντίστοιχα στην Ελλάδα είναι μόλις 25% με βάση τον όγκο με μεγαλύτερο ποσοστό (18%) με βάση την αξία πωλήσεων.
Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητά να μειωθεί άμεσα η τιμή των γενοσήμων στην Ελλάδα, προκειμένου να διεισδύσουν ακόμη περισσότερο στην αγορά.
Οι γιατροί καλούν το υπουργείο Υγείας, να μειώσει δραστικά τις τιμές των γενόσημων, να δώσει σοβαρά κίνητρα στους ιατρούς προκειμένου να αυξήσουν την συνταγογράφηση γενοσήμων με την χρήση εμπορικής ονομασίας, να εφαρμόσει άμεσα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και να επιβάλλει κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης φαρμάκων. Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη, σημειώνει η Ενωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τα γενόσημα για την ίδια δραστική ουσία να έχουν περίπου την ίδια τιμή, θέμα με το οποίο θα έπρεπε ίσως να ασχοληθεί η επιτροπή ανταγωνισμού.
Ετσι, μετά απόδημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου σχετικά με τις τιμές των γενόσημων σε Ελλάδακαι Σουηδία, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, παρατηρούν τα εξής, αναφορικά με ορισμένα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας:
Ομεπραζόλη
565 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Σιμβαστατίνη
είναι880 % πιο ακριβή στην Ελλάδα απόότι στην Σουηδία.
Ατορβαστατίνη
είναι 823 % πιο ακριβή στην Ελλάδα απόότι στην Σουηδία.
Φιναστερίδη
είναι385 % πιο ακριβή στην Ελλάδα απόότι στην Σουηδία.
Ρισπεριδόνη
είναι194 % πιο ακριβή στην Ελλάδα απόότι στην Σουηδία.
Σιταλοπράμη
είναι483 % πιο ακριβή στην Ελλάδα απόότι στην Σουηδία.
Ενδιαφέρεταιπραγματικά το Υπ. Υγείας να μειώσει την φαρμακευτική δαπάνη και να αυξήσει τοποσοστό χρήσης των γενόσημων στο 60%;