Δαγρές: σοβαρά λάθη για ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακεία στην έκθεση ΟΟΣΑ
Αναξιόπιστη και μεσοβαρά λάθη είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ στο κομμάτι που προβλέπει την κατάργηση τωνπληθυσμιακών κριτηρίων στην ίδρυση φαρμακείου και την πλήρη απελευθέρωση τωνΜΥΣΥΦΑ, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του φαρμακοποιού και αντιπρόεδρου του ΔΣ τουΦαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές με τίτλο «Έλεγχος - ΑξιολόγησηΕγκυρότητας Έκθεσης ΟΟΣΑ 2013".
Αναφέρει σχετικά οκ. Δαγρές: "Η έκθεση τουΟΟΣΑ που παραδόθηκε από τον Οργανισμό στην ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώςαποδείχτηκε μια τεράστια απογοήτευση. Οι συντάκτες της, προφανώς μηεξειδικευμένοι στα θέματα που επιχείρησαν να προσεγγίσουν, συνέταξαν κάτι τοοποίο βρίθει λαθών, δεν περιέχει κρίσιμα και επίσημα διεθνή δεδομένα από τουςπλέον εξειδικευμένους οίκους και οργανισμούς του εξωτερικού για το θέμα, ενώαποπνέει μια αμηχανία και μία απολογητικότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν ταφαρμακεία, καθώς για τα ίδια ακριβώς ζητήματα, σε διαφορετικά σημεία τηςέκθεσης, καταλήγει σε αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα.".Επίσης οαντιπρόεδρος του ΦΣΑ υπογραμμίζει πως "φαίνεται ότι αυτά τα 900.000 ευρώπου πληρώθηκαν από τους φόρους μας για τη συγκεκριμένη Έκθεση μάλλον ήτανπεταμένα λεφτά. Για να αξιολογηθούν αυτά τα ειδικά θέματα τα οποία ο ΟΟΣΑαπέτυχε να προσεγγίσει με αξιοπιστία, κανονικά πρέπει να αναζητηθεί συνδρομήαπό τελείως διαφορετικές διεθνείς πηγές και οίκους που είναι πιο κατηρτισμένες καιαρμόδιες για αυτά τα θέματα, όπως είναι ο ΠΟΥ και το πλήθος των εξειδικευμένωνοίκων με τους οποίους αυτός συνεργάζεται."
Σχετικά με ταΜΥΣΥΦΑ και την λειτουργία των φαρμακείων ο κ. Δαγρές στην μελέτη του για τηνΈκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει τα εξής:
ΜΥΣΥΦΑ
• Η μελέτη, ξεκινάπαραθέτοντας λανθασμένο και ελλειπή ορισμό περί του τι ακριβώς είναι και δενείναι τα συγκεκριμένα φάρμακα.
• Αδυνατεί να προσμετρήσει τη σημασία τους για τη Δημόσια Υγεία και τιςσυνέπειες της ακατάλληλης χρήσης τους για το Σύστημα Υγείας, την ΕθνικήΟικονομία και την συνολική απασχόληση και παραγωγικότητα του πληθυσμού(απουσιάζει τελείως αυτό το κρίσιμο κεφάλαιο αξιολόγησης από την Έκθεση παρόλητην τεράστια διεθνή βιβλιογραφία επί του θέματος).
• Μεταχειρίζεται εσφαλμένα τα Μ.Υ.Συ.Φα. σαν να ήταν κοινά καταναλωτικάπροϊόντα, παρόλο που η κοινή πείρα και η εκτενής διεθνής βιβλιογραφία έχουντοποθετήσει το ζήτημα αυτό στην πραγματική βάση του, οδηγούμενη έτσι σε λανθασμένα συμπεράσματα επί αυτών και προτείνονταςεπιχειρηματικές ιδέες που έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές υγείας σε χιλιάδεςπολίτες και έτσι έχουν αποτύχει και εγκαταληφθεί στο παρελθόν σε άλλες χώρεςόπου ίσχυαν κάποτε.
• Προάγει επιπόλαια την έννοια της κοινής εμπορικής ανάπτυξης σε φάρμακα,ειδικά στα οποία αυτού του είδους η ανάπτυξη προκαλεί μεγαλύτερη ζημία στηνΕθνική Οικονομία και στη Δημόσια Υγεία από την ελεγχόμενη και αυστηράρυθμισμένη κατανάλωση που αποτελεί και τον μόνο κατάλληλο τρόπο χρήσης τους.
• Αμφιταλαντεύεται αμήχανα αναγράφοντας αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενεςπαραδοχές στο ερώτημα αν τελικά η απορρύθμιση στη διάθεσή τους βλάπτει ή όχιτην τσέπη των πολιτών, παρόλο που το ερώτημα έχει εν πολλοίς απαντηθεί απόάλλους αρμοδιότερους Διεθνείς Φορείς, Στατιστικές Εταιρίες και Οργανισμούς τωνοποίων τα επίσημα δεδομένα είναι ευρέως γνωστά και ευχερώς προσβάσιμα στοκοινό, και τα οποία ως δεδομένα απουσιάζουν τελείως από τη συγκεκριμένη Έκθεση.
Λειτουργία Φαρμακείων
• Υποπίπτει σεανάλογες αντιφάσεις και αλληλοσυγκρουόμενες παραδοχές (πχ. τις γεωγραφικέςρυθμίσεις των αδειοδοτήσεων Φαρμακείων τις αξιολογεί στις αρχικές σελίδες ωςβλαπτικές ενώ αντιθέτως σε επόμενες σελίδες τις αξιολογεί ως ωφέλιμες καιαπαραίτητες
• Επικαλείται μία συγκεκριμένη Μελέτη επί του θέματος (ECORYS 2007) η οποίαόμως έχει ήδη χαρακτηριστεί ως στατιστικώς λανθασμένη και μεθοδολογικώςμη-έγκυρη από Διεθνή Στατιστικό Οίκο και της οποίας τα συμπεράσματα έχουν ήδηαπορριφθεί, όπως ήταν φυσικό, και από το σκεπτικό Ανωτάτων Δικαστικών Αποφάσεωνεπί θεμάτων ρυθμίσεων Φαρμακείων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο όταν χρησιμοποιήθηκε ωςστοιχείο.
• Παραθέτει κάποια αγνώστου προέλευσης πανευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα επί τωνρυθμίσεων στη λειτουργία Φαρμακείων, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά από ταεπίσημα που έχουν παρουσιαστεί από το Pharmaceutical Group of the EuropeanUnion (P.G.E.U.), τον καθ' ύλην αρμόδιο Πανευρωπαϊκά Φορέα επί τουσυγκεκριμένου ζητήματος.