Έρχεται το μητρώο θαλασσαιμικών ασθενών
Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταγραφή των ασθενών με θαλασσαιμία.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, το μητρώο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Φεβρουαρίου.
Έτσι, στο εξής οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να καταχωρούν στην ειδική εφαρμογή τα στοιχεία των ασθενών που παρακολουθούν.
Θα ανοίγουν την εφαρμογή με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την έκδοση γνωματεύσεων και θα καταχωρούν τα στοιχεία με βάση τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΠΥΥ.
Δικαίωμα καταχώρησης έχουν οι πιστοποιημένοι αιματολόγοι, παθολόγοι και παιδίατροι των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας. Όταν ένας γιατρός προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο φάκελο ασθενή, θα ενημερώνεται από το σύστημα αν είναι ήδη καταχωρημένος ή όχι, ώστε να αποφεύγονται οι διπλοεγγραφές.
Η εγγραφή στο Μητρώο Θαλασσαιμικών είναι υποχρεωτική και στην περίπτωση που κάποιος ασθενής δεν καταχωρηθεί, δεν θα μπορεί να λάβει γνωμάτευση για αναλώσιμα υλικά που αφορούν την πάθησή του.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο ΕΟΠΥΥ έθεσε σε λειτουργία και το Μητρώο Διαβητικών Ασθενών, στο οποίο καταχωρούνται υποχρωτικά όλοι ενήλικοι και ανήλικοι ασθενείς με διαβήτη.
Η μεσογειακή αναιμία
Η Μεσογειακή Αναιμία ή θαλασσαιμία, χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο αναιμίας στη χώρα μας. Είναι επίσης συχνή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ανήκει στις κληρονομικές ασθένειες – προκαλείται δηλαδή από ανωμαλίες που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα, κάθε χρόνο περίπου 10 παιδιά γεννιούνται με μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα.
Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, είναι οι μεταγγίσεις αίματος κάθε 15-20 ημέρες.
Διαβάστε επίσης: