Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ περιγράφουν την αποτυχία της πρωτοβάθμιας
Μιλούν για πλήρη αποτυχία στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης και πρωτοφανή απροθυμία γιατρών και πολιτών να αποδεχθούν το νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), 65% των 2.000 συμβεβλημένων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων δεν δέχθηκαν τους όρους της νέας σύμβασης του οικογενειακού γιατρού με τον ΕΟΠΥΥ.
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τη σύμβαση ως «τη χειρότερη στην Ευρώπη, αφού είναι... δημοσιοϋπαλληλικής αντίληψης σε ό,τι αφορά το ωράριο, τα ραντεβού και την διάρκεια της επίσκεψης, ενώ προβλέπει αυξημένες υποχρεώσεις, με κάλυψη των εξόδων του ιατρείου από τον συμβεβλημένο ιατρό, χωρίς κίνητρα και χωρίς κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ».
Αυτή τη στιγμή, 700 ιδιώτες γιατροί έχουν συμβληθεί ως οικογενειακοί και άλλοι 500 ιατροί έχουν σύμβαση οικογενειακού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Συνολικά, δηλαδή, η χώρα διαθέτει 1.200 οικογενειακούς γιατρούς, ενώ το όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό είναι 5.000...
Εν τω μεταξύ, μόλις 15,5% των ασφαλισμένων έχουν επιλέξει οικογενειακό γιατρό, ενώ μεγάλες γεωγραγικές περιοχές διαθέτουν έναν ή και κανέναν γιατρό.
Όσοι γυρνούν την πλάτη στην πρωτοβάθμια, συρρέουν στα νοσοκομεία που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να διαχειριστούν την αυξημένη προσελέυση, με αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή και τα ράντζα.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), επαναφορά των συμβάσεων στις 200 επισκέψεις με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, αξιοπρεπείς αμοιβές και παροχή κινήτρων, κατάργηση του clawback, ορθολογική χρήση των ιατρικών πρωτοκόλλων και μείωση της γραφειοκρατίας.
Διαβάστε επίσης:
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Οι ασφαλισμένοι έχασαν 1,5 εκατομμύρια δωρεάν επισκέψεις
Βρέθηκε ο επικοινωνιολόγος που θα σώσει την... τιμή της Πρωτοβάθμιας!