ΕΟΠΥΥ: Περιορισμοί στις συνταγές αναλωσίμων από την 1η Σεπτεμβρίου - Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Ανανεώθηκε:
Με μία σειρά περιορισμών αναφορικά με την εκτέλεση των συνταγών - γνωματεύσεων αναλωσίμου υγειονομικού υλικού, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και λοιπών ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα έρθουν αντιμέτωποι οι φαρμακοποιοί από την 1η Σεπτεμβρίου, περιορισμούς που θέτει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σωτήρη Μπερσίμη, θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες και διαδικασίες για όλους, ενώ θα ελέγχεται και η ποιότητα των αναλωσίμων, κάτι που θα αποβεί σε όφελος των ασφαλισμένων. Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, ζητούν οι γνωματεύσεις που θα εκδίδονται εφεξής, να υπόκεινται μόνο σε διοικητικό έλεγχο, ώστε η εκτέλεσή τους να μην εμπεριέχει κινδύνους περικοπών.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώνει η διοίκηση του Οργανισμού και πρέπει να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί καθώς η απόφαση θα ισχύσει άμεσα και θα ξεκινήσει από το σύστημα eΔΑΠΥ:
«Οι γνωματεύσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής που θα εκδοθούν από 1-9-17 στο ηλεκτρονικό σύστημα θα έχουν προθεσμία εκτέλεσης 10 ημέρες από την έκδοσή τους». Από την εν λόγω απόφαση, εξαιρούνται οι γνωματεύσεις για τα παρεχόμενα είδη του άρθρου 15 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΟΠΥΥ (π.χ. αναπνευστικές συσκευές, ακουστικά βαρηκοΐας, οξυγονοθεραπεία, οπτικά, ορθοπεδικά είδη κτλ.) όπου η προθεσμία εκτέλεσής τους ορίζεται στις 30 ημέρες από την έκδοσή τους.
Σημειώνεται ότι για τις γνωματεύσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής με προγενέστερη ημερομηνία έκδοσης από την 1/9/2017 ισχύει το προηγούμενο καθεστώς.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι δεν θα επιτρέπεται να επαναληφθεί η έκδοση επόμενης γνωμάτευσης παρά μόνο 10 ημέρες πριν ολοκληρωθεί το διάστημα που καλύπτεται από την προηγούμενη εκτέλεση.
Για το θέμα αυτό, καθώς και για την τακτοποίηση των πληρωμών των φαρμακοποιών (οι οποίοι σύμφωνα με τον Οργανισμό, για τις συνταγές Μαρτίου θα πληρωθούν εντός του Αυγούστου), είχε συνάντηση πριν δύο ημέρες, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.
Ο ΠΦΣ ζητά μόνο διοικητικό έλεγχο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΦΣ:
« ...Επιλύσαμε το θέμα του απροσδιόριστου τύπου ΣΔ στην διάγνωση της γνωμάτευσης με έλεγχο μέσω ΑΜΚΑ ασθενούς από τα αρχεία συνταγογράφησης της ΚΜΕΣ. Επίσης, συζητήθηκε για μια ακόμα φορά και έγινε αποδεκτή, η εφαρμογή κόφτη και φίλτρων, προκειμένου οι γνωματεύσεις που θα εκδίδονται να υπόκεινται ΜΟΝΟ σε διοικητικό έλεγχο (σφραγίδες, υπογραφές, ταινίες γνησιότητας κλπ) ώστε η εκτέλεσή τους να μην εμπεριέχει κινδύνους περικοπών.
Μας γνωστοποιήθηκε επίσης, ότι οι γνωματεύσεις που θα εκδίδονται από 1/9 και εντεύθεν, θα εκτελούνται εντός δέκα (10 ) εργασίμων ημερών, κάτι το οποίο θα αναγράφεται ως διάστημα εκτέλεσης επί της γνωμάτευσης όπως ισχύει και στα φάρμακα. Οι γνωματεύσεις που θα εκδοθούν έως και 31/8, θα εκτελούνται έως το τέλος της προθεσμίας εκτέλεσης η οποία θα αναγράφεται επί της γνωμάτευσης.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθεσε το Προεδρείο του ΠΦΣ, ήταν το θέμα της χαμηλότερης Τιμής Αποζημίωσης σε σχέση με την Τιμή Κτήσης σε σειρά προϊόντων, που υποχρεώνει τα φαρμακεία να υφίστανται ζημία. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος (σε περιορισμένο όμως κατά δήλωσή του βαθμό) είπε ότι ήδη κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Ζητήσαμε άμεση επίλυση του προβλήματος υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση».
Άμεσο αποτέλεσμα είχε και η προχθεσινή μας παρέμβαση σχετικά με την διαδικασία έγκρισης από το ΑΥΣ και συνταγογράφησης προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, ποσότητας Αναλωσίμων ΣΔ, ΣΕΔ και λοιπών (όπου προβλέπεται) η οποία βάσει γνωμάτευσης ιατρού είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από τον ΕΚΠΥ».
Διαβάστε ακόμη:
ΕΟΠΥΥ: Νέος ΕΚΠΥ στο τέλος του έτους, δια χειρός Σωτήρη Μπερσίμη
Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί Αχαΐας με την πολιτική του ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά
ΕΟΠΥΥ: Μέτρα για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, με αφορμή την αναστολή πίστωσης από τον ΦΣΑ
Μπερσίμης στο onMed: Κανένας μη συμβασιοποιημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ το 2018