Διευκρινίσεις ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση εξετάσεων
Διευκρινιστική επιστολή προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την εφαρμογή των αριθμητικών ορίων των ιατρικών εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Οι γιατροί με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΕΟΠΥΥ είχαν κάνει λόγο για ταλαιπωρία γιατρών και ασφαλισμένων, λόγω αδυναμίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να εκδίδει διπλά παραπεμπτικά σε περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου συνταγογράφησης έκαστου παρόχου υγείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της σχετικής υπουργικής απόφασης «κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον γιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει 'δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο'».
Αυτή τη στιγμή στο σύστημα e-prescription o γιατρός μπορεί να δει άμεσα την ώρα που επιλέγει την κατηγορία εξέτασης, σε στήλες που εμφανίζονται στην οθόνη του, πόσο είναι το αριθμητικό όριο της ειδικότητας του, καθώς και πόσες εξετάσεις από την κατηγορία έχουν γραφτεί για τον ασφαλισμένο.
Συνεπώς, ο κ. Κοντός υποστηρίζει ότι εφαρμόζεται και στην πράξη η υποχρέωση ενημέρωσης που ορίζονταν στην υπουργική απόφαση και επιπρόσθετα ακόμα κι αν γίνει υπέρβαση του ορίου πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα που ρωτάει αν ο γιατρός επιθυμεί την έκδοση του παραπεμπτικού.
«Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο συνταγογράφος γιατρός έχει τη δυνατότητα να εκδώσει το παραπεμπτικό που μπορεί να γίνει σε ιδιώτη πάροχο και στη συνέχεια να εκδώσει νέο που θα διενεργηθεί σε δημόσια δομή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον ΠΙΣ.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι, η διαδικασία αυτή δεν γίνεται αυτόματα από το σύστημα τόσο για τυπικούς όσο και για τεχνικούς λόγους και ειδικότερα, διότι στην υπουργική απόφαση δεν ορίζεται ότι τα παραπεμπτικά (ιδιωτικού/δημόσιου) θα διαχωρίζονται αυτόματα από το σύστημα. Ενώ σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος, ο διαχωρισμός σε πρώτο χρόνο των παραπεμπτικών.
Διαβάστε επίσης:
ΙΣΑ: Επιστολή στην ΗΔΙΚΑ για την ορθή εφαρμογή των οριζομένων σχετικά με τη συνταγογράφηση
Συνεργασία υπουργείου Υγείας - ΠΟΥ για την ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας