Γιατροί ΕΟΠΥΥ: απεργίες διαρκείας η απάντηση στο νομοσχέδιο
Με απεργίες διαρκείας απαντούν τώρα στον υπουργόΥγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και γενικότερα στην κυβέρνηση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ,οι οποίοι σκληραίνουν την στάση τους για τα καλά, ενόψει της επικείμενηςκατάθεσης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ στην Βουλή.
Αυτό αποφάσισαν σήμερα οι γιατροί κατά την διάρκειατης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, οι οποίοι ουσιαστικά μετατρέπουν τις 5νθήμερεςεπαναλαμβανόμενες απεργίες τους σε επ’ αόριστον, ή διαρκείας.
Δεν είναι όμως μόνο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πουέχουν επιλέξει την ρήξη με τον υπουργείο Υγείας, αλλά και οι γιατροί τουΠανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κάτι που έγινε φανερό στην συνάντηση της περασμένηςεβδομάδας, όπου οι τελευταίοι στην κυριολεξία τα βρόντηξαν και αποχώρησαν απότον διάλογο για την μεταρρύθμιση.
Να θυμίσουμε, ότι ηπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου ΙατρικούΣυλλόγου κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά είχε τονίσει στο onMed.gr ότιδημιουργείται πολιτικό πρόβλημα με το εν λόγω νομοσχέδιο και δεναποκλείεται οι γιατροί να προσφύγουν στον πρωθυπουργό ως ύστατη προσπάθειαπροκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Η κυρία Ανεμοδουρά είχε σημειώσει ακόμη, ότι όποιοςβουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο, θα υποστεί την δίνη της επιλογής του.
Από την πλευρά του οπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος,ζήτησε από τον υπουργό, «Να μην προωθήσει στη Βουλή το παρόν νομοσχέδιο για τηναναμόρφωση του δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μαςκαι να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενικής βάσης με όλους τους εμπλεκομένουςφορείς.
Εν τω μεταξύ μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο αναμένεταινα συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ωστόσο οι γιατροίεκφράζουν τον προβληματισμό τους, κατά πόσο θα μπορέσει να γίνει αυτό, αφούυπάρχουν αντιρρήσεις για το κείμενο του σ/ν όχι μόνο από την πλευρά υγειονομικών φορέωναλλά και των κομμάτων.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως τηνπερασμένη εβδομάδα σε συνάντηση που είχε με το ΠΑΣΟΚ, φάνηκε να τα βρίσκει καθώςαποδέχθηκε τις παρατηρήσεις του κυβερνητικού της εταίρου, παρατηρήσεις, που θασυζητηθούν, όπως ειπώθηκε στην συνάντηση, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι γιατροί αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση - στην οποία παρόντες ήταν τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και χρήστες υγείας- αναφέρονται τα εξής:
- Απόσυρση του υπό κατάθεσηΝομοσχεδίου, που καταστρέφει τη Δημόσια Υγεία προς όφελος των μεγάλων Ιδιωτικώνσυμφερόντων, με συνέπεια την αυξημένη οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων.
- Πρόσβαση όλων στο Δημόσιοσύστημα ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ικανότητα.
- Καμία διαταραχή τωνεργασιακών σχέσεων του Υγειονομικού Προσωπικού. Όχι στις διαθεσιμότητες – «αυτοαπολύσεις». Ενδεχόμενη αλλαγή εργασιακών σχέσεων προϋποθέτειΥγειονομικό Σχεδιασμό – Υγειονομικό Χάρτη και ειλικρινή διάλογο όλων τωνφορέων.
- Είναι ζήτημα Δημοκρατίαςότι ο σχεδιασμός για την Υγεία, που είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους, πρέπεινα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ελληνικού λαού και να μην υπόκειται στις επιταγέςτης Task Force.
Εξάλλου, την έντονη αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε οβουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής κ. Δημήτρης Κουκούτσης, όταν θέλησε να μιλήσειστην Γενική Συνέλευση των γιατρών. Οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να μιλήσει, ενώ εκείνος φώναζε πως δεν μου δίνετε το λόγο, για να τουαπαντήσουν ότι «αυτοί είναι γιατροί όλων όσων έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως χρώματοςκαι φυλής».
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Αττικής κ.Παναγιώτης Ψυχάρης ανέφερε ότι «οι Έλληνεςγιατροί θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους χωρίς να κάνουνδιακρίσεις σε κανένα ασθενή είτε πρόκειται για Έλληνα είτε για μετανάστη».
Διαβάστε ακόμη:
ΠΦΥ: το νομοσχέδιο, τα κενά του και η εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων
Το ΠΑΣΟΚ ζητά βελτιώσεις στο σ/ν για το ΠΕΔΥ
Τι αποκαλύπτει ο διάλογος για το ν/σ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ
Μαρτυρία γιατρού για το βρετανικό σύστημα υγείας που ζηλεύει ο Άδωνις