Διατροφή για οστεοαρθρίτιδα: Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων στην οποία ο χόνδρος που προστατεύει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις, σταδιακά φθείρεται.

Αυτή η φθορά οδηγεί σε μείωση του στρώματος χόνδρου και αύξηση της τραχύτητας στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα.
Οι πιο συχνές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, η οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων και η οστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης.
Τα συμπτώματα της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας είναι συνήθως πόνος που σχετίζεται με την άσκηση.
Πόνος μπορεί να εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπαυσης, διαταράσσοντας ακόμη και τον ύπνο.
Τυπικός είναι επίσης ένας «πόνος εκκίνησης», ο οποίος εμφανίζεται μετά από μακρά περίοδο ανάπαυσης και βελτιώνεται με την άσκηση.
Οι αιτίες της οστεοαρθρίτιδας ποικίλλουν και περιλαμβάνουν αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, γενετική προδιάθεση, τραυματισμούς, κακή στάση του σώματος και παχυσαρκία, η οποία ασκεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις και μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή.
Η οστεοαρθρίτιδα συχνά διαγιγνώσκεται μέσω ενός συνδυασμού ανάλυσης των συμπτωμάτων, φυσικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως οι ακτινογραφίες. Αν και δεν είναι ιάσιμη, η πορεία της πάθησης μπορεί να επηρεαστεί θετικά από την άσκηση, τη στοχευμένη προπόνηση και τη μείωση του βάρους.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η εμφύτευση τεχνητών αρθρώσεων.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να βλάψουν άμεσα τον χόνδρο των αρθρώσεων αλλά και τα υποκείμενα οστά.
Ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι ακόμη και 25χρονοι αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα.
Αν θέλετε να αποτρέψετε την οστεοαρθρίτιδα ή να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, μπορείτε να το πετύχετε σε μεγάλο βαθμό με την κατάλληλη διατροφή.

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε και ποιες να αποφεύγετε
Μια δίαιτα που μπορεί να έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά τρόφιμα, ενώ τα προφλεγμονώδη τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται.
Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο, το καρυδέλαιο, το λινέλαιο και το ιχθυέλαιο. Το λινέλαιο συνιστάται ιδιαίτερα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ψάρια, όπως η σαρδέλα, η ρέγγα και το σκουμπρί, επίσης συνιστώνται στην οστεοαρθρίτιδα.
- Πράσα, σκόρδα και κρεμμύδια, τα οποία περιέχουν αλλυλοσουλφίδια, ενώσεις που ωφελούν την υγεία του χόνδρου.
Τροφές με βιταμίνες και μέταλλα
- Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνες.
- Τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Β.
Τροφές με φυτικές ίνες
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φακές και ο αρακάς, βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη μείωση της φλεγμονής.
Αν δεν τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Είναι επίσης χρήσιμο να καταναλώνετε μπαχαρικά, όπως κουρκουμά και τζίντζερ, που είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Εκτός από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, είναι εξίσου ή και πιο σημαντικό για την οστεοαρθρίτιδα να αποφεύγονται ορισμένα τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονώδη διαδικασία στο σώμα και μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις.
Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, θα πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα:
Κορεσμένα λιπαρά οξέα και ζωικά λίπη
Τρόφιμα όπως το βούτυρο, η σαντιγί, το λαρδί, τα αλλαντικά και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή.
Υδρογονωμένα λίπη
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα έτοιμα γεύματα και τα κέικ που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή ευνοούν τη φλεγμονή.
Αραχιδονικό οξύ
Οι ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα εντόσθια, τα αυγά, το τυρί, τα λουκάνικα και το γάλα, είναι πλούσια σε αραχιδονικό οξύ, το οποίο διεγείρει την παραγωγή προφλεγμονωδών ουσιών στο σώμα.
Αλκοόλ και νικοτίνη
Το αλκοόλ και η νικοτίνη πρέπει να αποφεύγονται, καθώς δυσκολεύουν την παροχή οξυγόνου στο σώμα και επηρεάζουν αρνητικά τον ιστό του χόνδρου.
Καφές
Ο καφές και άλλα ροφήματα και τρόφιμα με καφεΐνη, μπορεί να είναι επιζήμια επειδή η καφεΐνη μπορεί να βλάψει τον χόνδρο, προωθώντας τη διάσπασή του.