Ο τρόπος που πίνετε τον πρωινό καφέ μπορεί να επηρεάσει χοληστερόλη και υγεία
Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, με εκατομμύρια ανθρώπους να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι/ποτήρι καφέ.

Ωστόσο, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζουν και πίνουν τον καφέ τους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης και στην υγεία της καρδιάς. Ο τρόπος παρασκευής του καφέ μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητά του σε λιπαρά, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης και την καρδιαγγειακή ευεξία.
Αυτό το άρθρο αναλύει το πώς οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης, πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και τι μπορείτε να κάνετε για να απολαύσετε τον καφέ σας με ασφάλεια κι επίγνωση των επιπτώσεών του στο σώμα σας.
Πώς ο καφές επηρεάζει τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς
Ο καφές περιέχει πολλές ενώσεις, όπως η καφεστόλη και η καβεόλη, που βρίσκονται φυσικά στους κόκκους του καφέ. Αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδιαίτερα την LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη. Ωστόσο, η μέθοδος παρασκευής διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό του πόσο από αυτές τις ενώσεις υπάρχουν στο τελικό ποτήρι καφέ που πίνετε.
Ο ρόλος της καφεστόλης και της καβεόλης
Η καφεστόλη και η καβεόλη είναι διτερπένια, που βρίσκονται στον αφιλτράριστο καφέ και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Η επίδραση αυτών των ενώσεων στη χοληστερόλη είναι πιο σημαντική στον βρασμένο καφέ ή στον καφέ γαλλικής πρέσας, καθώς δεν φιλτράρονται κατά τη διαδικασία παρασκευής.
Πώς ο καφές επηρεάζει την καρδιά
Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ, ειδικά όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διτερπένια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης LDL και συμβάλλοντας στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.

Μέθοδοι παρασκευής καφέ και η επίδρασή τους στη χοληστερόλη
Διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής μπορούν είτε να μειώσουν είτε να αυξήσουν τη συγκέντρωση των επιβλαβών ενώσεων στον καφέ, επηρεάζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς σας.
1. Καφές φίλτρου
Στον καφέ απόσταξης το εμποτισμένο με καφέ νερό περνά μέσα από χάρτινο φίλτρο, το οποίο που αφαιρεί σημαντικό μέρος της καφεστόλης και της καβεόλης. Ως αποτέλεσμα, ο καφές φίλτρου, όπως λέγεται, περιέχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενώσεων, καθιστώντας τον μια ασφαλέστερη επιλογή για άτομα που ανησυχούν για τη χοληστερόλη τους.
Επίδραση στη χοληστερόλη: Ο καφές φίλτρου έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους παρασκευής. Είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα που θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς.
2. Καφές γαλλικής πρέσας
Ο καφές γαλλικής πρέσας παρασκευάζεται βυθίζοντας τους αλεσμένους κόκκους καφέ σε καυτό νερό και στη συνέχεια πιέζοντάς τα μέσω ενός μεταλλικού φίλτρου. Αυτή η μέθοδος δεν φιλτράρει την καφεστόλη και την καβεόλη τόσο αποτελεσματικά όσο άλλες μέθοδοι, με αποτέλεσμα υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των ενώσεων.
Επίδραση στη χοληστερόλη: Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε καφεστόλη και καβεόλη, ο καφές γαλλικής πρέσας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της LDL χοληστερόλης. Όσοι ανησυχούν για τη χοληστερόλη ή την υγεία της καρδιάς θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση καφέ γαλλικής πρέσας.
3. Εσπρέσο
Ο εσπρέσο παρασκευάζεται διοχετεύοντας ζεστό νερό μέσα από λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ, μέθοδος που εξάγει τα έλαια και τις ενώσεις του καφέ. Όπως και ο καφές γαλλικής πρέσας, ο εσπρέσο γενικά δεν φιλτράρεται, που σημαίνει ότι περιέχει αρκετή καφεστόλη και καβεόλη.
Επίδραση στη χοληστερόλη: Αν και ο εσπρέσο καταναλώνεται συνήθως σε μικρότερες ποσότητες, εξακολουθεί να περιέχει μια αξιοσημείωτη ποσότητα καφεστόλης και καβεόλης. Η κατανάλωση πολλαπλών εσπρέσο την ημέρα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, αν και ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με μεγαλύτερες μερίδες καφέ γαλλικής πρέσας.
4. Καφές κρύας παρασκευής (Cold Brew)
Ο καφές cold brew παρασκευάζεται με εμποτισμό των αλεσμένων κόκκων καφέ σε κρύο νερό για παρατεταμένη περίοδο (12-24 ώρες). Αυτή η μέθοδος παρασκευής τείνει να εξάγει λιγότερα έλαια και ενώσεις -όπως η καφεστόλη και η καβεόλη- ειδικά σε σύγκριση με τις μεθόδους ζεστής παρασκευής.
Επίδραση στη χοληστερόλη: Ο καφές κρύας παρασκευής μπορεί να έχει χαμηλότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης από τις μεθόδους ζεστής παρασκευής λόγω της μειωμένης ποσότητας διτερπενίων. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στη χοληστερόλη, επομένως το μέτρο είναι το κλειδί.
Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την υγεία της καρδιάς
Ενώ η μέθοδος παρασκευής είναι σημαντική, άλλες πτυχές της κατανάλωσης καφέ μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα χοληστερόλης.
- Ποσότητα καφέ: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ -περισσότερα από 3-4 φλιτζάνια την ημέρα- έχει συσχετιστεί με αυξημένους κινδύνους για καρδιακά προβλήματα, ειδικά εάν ο καφές σας παρασκευάζεται, χρησιμοποιώντας μεθόδους που διατηρούν υψηλότερα επίπεδα καφεστόλης και καβεόλης (π.χ. καφές γαλλικής πρέσας).
- Προστιθέμενα συστατικά: Η προσθήκη ζάχαρης ή κρέμας στον καφέ σας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των θερμίδων και των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν έμμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε καφέ χωρίς υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα ή κρέμες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας
Εάν αγαπάτε τον καθημερινό σας καφέ, αλλά ανησυχείτε για τις επιπτώσεις του στη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς, ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:
- Προτιμήστε καφέ φίλτρου: Επιλέξτε καφέ παρασκευασμένο με απόσταξη μέσα από χάρτινο φίλτρο, για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη καφεστόλης και καβεόλης. Αυτή η μέθοδος έχει σημαντικά χαμηλότερο αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους παρασκευής.
- Μετριάστε την κατανάλωση καφέ: Παραμείνετε σε μέτρια κατανάλωση (1-3 φλιτζάνια την ημέρα) για να αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη, τα διτερπένια και άλλες δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις.
- Προσθέστε πιο υγιεινά συστατικά: Αν σας αρέσει ο καφές σας με γάλα ή κρέμα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικές εναλλακτικές επιλογές, όπως γάλα αμυγδάλου ή γάλα βρώμης, για να μειώσετε την πρόσληψη λιπαρών. Αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φυσικά γλυκαντικά, όπως στέβια ή κανέλα.
- Τηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Εκτός από την παρακολούθηση της πρόσληψης καφέ, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, ασκείστε τακτικά και διαχειρίζεστε το άγχος. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και θα στηρίξουν τη συνολική υγεία της καρδιάς.
Σύνοψη
Τον καφέ τον απολαμβάνουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αλλά ο τρόπος που παρασκευάζεται και καταναλώνεται μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς. Ενώ ορισμένες μέθοδοι παρασκευής, όπως ο καφές φίλτρου, έχουν ελάχιστη επίδραση στη χοληστερόλη, άλλες, όπως ο καφές γαλλικής πρέσας και ο εσπρέσο, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της καφεστόλης και της καβεόλης, που με τη σειρά τους αυξάνουν την LDL χοληστερόλη.
Πηγές:
everydayhealth.com
nmcd-journal.com
webmd.com
mayoclinic.org
ncbi.nlm.nih.gov