ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρη σοκολάτα: Είναι πραγματικά πιο υγιεινή από τη γάλακτος;

Σινάνη Αικατερίνη

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και της σοκολάτας γάλακτος; Είναι η μαύρη σοκολάτα πραγματικά πιο υγιεινή;

Μαύρη σοκολάτα: Είναι πραγματικά πιο υγιεινή από τη γάλακτος;

Μία από τις κύριες διαφορές τους είναι η εξής: «Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει γάλα ή στερεά γαλακτοκομικά συστατικά και συνήθως περιέχει λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα», σύμφωνα με τη διατροφολόγο Camille Finn από το Κέντρο Διατροφής Frances Stern του Ιατρικού Κέντρου Tufts.

Αρχικά λοιπόν η απάντηση είναι ναι - ειδικά επειδή, όπως λέει η Finn, η μαύρη σοκολάτα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, ή στερεά κακάο, από τη σοκολάτα γάλακτος.

«Καθώς αυξάνεται η περιεκτικότητα σε κακάο, η σοκολάτα γίνεται πιο δυνατή σε γεύση και περιέχει περισσότερες ενώσεις από τους κόκκους κακάο που μπορεί να είναι ευεργετικές», δήλωσε η Finn.

Ο Jeffrey Blumberg, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman, διαπίστωσε ότι μία από αυτές τις ενώσεις -ένας τύπος αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβoνοειδή- μπορεί να συμβάλλει στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει πράγματι φλαβονοειδή (περίπου 75 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια), δηλαδή περισσότερα από όσα περιέχει η αντίστοιχη ποσότητα κόκκινου κρασιού ή τσαγιού, αν και λιγότερα από τη μαύρη σοκολάτα (170 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια)», δήλωσε ο Blumberg, ο οποίος έχει κάνει έρευνα στο Εργαστήριο Έρευνας Αντιοξειδωτικών στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση στο Tufts.

Δεν είναι μόνο η υψηλότερη συγκέντρωσή τους που κάνει αυτά τα αντιοξειδωτικά πιο αποτελεσματικά στη μαύρη σοκολάτα. «Έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα μπορεί να παρεμβαίνει στην απορρόφηση των φλαβονοειδών από τη σοκολάτα», δήλωσε η Finn. «Έτσι, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι καλύτερη πηγή φλαβανοειδών, αφού δεν περιέχει γάλα».

sokolata

Επεσήμανε ωστόσο, ότι ενώ μαύρη σοκολάτα θεωρείται -τουλάχιστον στην Ευρώπη- αυτή με περιεκτικότητα 35% σε κακάο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό κακάο για τη μαύρη σοκολάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η μαύρη σοκολάτα θα περιέχει σημαντικά περισσότερα στερεά κακάο από την αντίστοιχη γάλακτος.

Συμφωνεί και ο Blumberg, τονίζοντας: «Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα γάλακτος διαφέρουν σημαντικά από αυτή της μαύρης σοκολάτας ανάλογα με τη μάρκα».

Ο FDA δεν απαιτεί από τους παραγωγούς σοκολάτας να αναγράφουν την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ενώ σχετικές αγωγές οδήγησαν ορισμένους να διαγράψουν αυτά τα στοιχεία. «Δεν υπάρχει πρότυπο αναφοράς (RDA ή DV) για τα φλαβονοειδή, οπότε κανένα προϊόν δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι "καλή" ή "πλούσια" πηγή», δήλωσε.

Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη φλαβονοειδών από σοκολάτα, ο Blumberg συνέστησε να επιλέγετε μαύρη, γλυκόπικρη σοκολάτα και όχι σοκολάτα γάλακτος, η οποία αλκαλοποιείται για να γίνει πιο απαλή και λιγότερο πικρή, ταυτόχρονα μειώνεται όμως η φυσική περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή.

Αξίζει επίσης να έχετε κατά νου ότι η σοκολάτα περιέχει θερμίδες. Έτσι, αν αγαπάτε τη σοκολάτα, μπορείτε να τρώτε μια μικρή ποσότητα ακόμη και κάθε μέρα, αποφύγετε όμως άλλα σνακ με πολλές θερμίδες.

Αντικαταστήστε με σοκολάτα τσιπς, αρτοσκευάσματα και άλλα επεξεργασμένα σνακ με πολλές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

«Αν και πλούσια σε θερμίδες, μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή», δήλωσε η Finn.

Πηγή: Tufts Now