Το αποφεύγουμε, ενώ πρέπει να το καταναλώνουμε: Για γερά οστά, λείο δέρμα, λιγότερη κούραση
Το τρόφιμο με τη φυσική γλυκύτητα, την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σίδηρο και κάλιο.

Η σουλτανίνα είναι ποικιλία αμπελιού που καλλιεργείται για την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας επιτραπέζιων σταφυλιών.
Η ιστορία της χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τις ιστορικές πηγές να τη συνδέουν με την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Οι πρώτοι παραγωγοί ήταν οι Φοίνικες και οι Αρμένιοι, οι οποίοι την εξήγαγαν σε πολλά μέρη του κόσμου. Σήμερα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σουλτανίνας είναι η Τουρκία, οι ΗΠΑ (κυρίως η Καλιφόρνια), το Ιράν, η Ελλάδα και η Αυστραλία.
Υπάρχουν πολλοί τύποι σουλτανίνας, οι οποίοι διαφέρουν ως προς το χρώμα, τη γεύση και τη μέθοδο παραγωγής.
Χαρακτηριστικά της σουλτανίνας – Ποιοι πρέπει να τρώνε και ποιοι να την αποφεύγουν
Η σουλτανίνα είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών:
Συμβάλλουν στην πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.
Ασβέστιο και βόριο
Υποστηρίζουν την υγεία των οστών, γι' αυτό η κατανάλωσή της συνιστάται ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σίδηρος
Προλαμβάνει την αναιμία και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Κάλιο
Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζει την καρδιά.
Αντιοξειδωτικά
Προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη σουλτανίνα;
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν σουλτανίνα σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλής ισταμίνης (δηλαδή αποφεύγουν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, όπως παλαιωμένα τυριά, ζυμωμένα τρόφιμα, αλκοόλ) θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να αποφεύγουν τις σταφίδες.
Πόσες σταφίδες σουλτανίνα μπορώ να φάω την ημέρα;
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης σουλτανίνας είναι περίπου 40-50 g, που ισοδυναμεί με μια χούφτα. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία, αλλά να μην φάτε πολλή ζάχαρη.
Πού μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε
Η σουλτανίνα είναι ένα συστατικό μαγειρικής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα:
- Πρωινό
Ιδανική προσθήκη στη βρόμη, το μούσλι και το γιαούρτι
- Eπιδόρπια
Ιδανική για κέικ, μάφιν, μπάρες, παγωτά
- Αλμυρά πιάτα
Προστίθεται σε συνταγές με κρέας, ρύζι, κάρυ και σαλάτες
- Αρτοσκευάσματα
Προστίθεται σε ψωμί, κέικ και άλλα προϊόντα ζύμης
- Σνακ
Μπορεί να καταναλωθεί μόνη της ή με άλλους ξηρούς καρπούς
Η σουλτανίνα είναι ένα υγιεινό, φυσικό σνακ, εναλλακτική στα γλυκά που προκαλούν παχυσαρκία και άλλα τρόφιμα που περιέχουν μόνο «κενές θερμίδες».