ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε τακτικά φιστικοβούτυρο

Σινάνη Αικατερίνη

Το φιστικοβούτυρο είναι ένα αγαπημένο άλειμμα καρπών, το οποίο αποτελεί έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο για να προσθέσετε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες στη διατροφή σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε τακτικά φιστικοβούτυρο

Αν είστε λάτρης του φιστικοβούτυρου, πιθανώς αναρωτιέστε πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας η τακτική κατανάλωσή του.

Γνωρίστε τα θρεπτικά συστατικά του φιστικοβούτυρου, πώς επηρεάζουν την υγεία σας και πώς μπορείτε να το απολαμβάνετε καλύτερα.

Οφέλη του φιστικοβούτυρου για την υγεία

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Ως φυτικής προέλευσης τροφή, το φιστικοβούτυρο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Επιπλέον, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς λόγω των καλών λιπαρών που περιέχει.

Το φιστικοβούτυρο είναι επίσης μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL (επιβλαβούς) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ξηρών καρπών ή μιας μερίδας φιστικοβούτυρου που παρασκευάζεται μόνο με φιστίκια και αλάτι) για έξι μήνες, μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων.

Άλλες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς λόγω της ικανότητάς τους να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.

Βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα

«Το φιστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν το σάκχαρο στο αίμα τους. Το λίπος και η πρωτεΐνη στο φιστικοβούτυρο απορροφώνται αργά και βοηθούν να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει η διατροφολόγος Lisa Andrews.

Οι θετικές επιδράσεις του φιστικοβούτυρου στο σάκχαρο του αίματος, φαίνονται τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Μικρή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας φιστικοβούτυρο με ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, βοήθησε στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα οφέλη του φιστικοβούτυρου, ανασκόπηση οκτώ μελετών διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά φιστικοβούτυρο, έχουν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους καταναλώνουν σπάνια φυστικοβούτυρο.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

«Τα φιστίκια παρέχουν πολλαπλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του κουμαρικού οξέος και της ρεσβερατρόλης. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο», λέει η Andrews. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες, ενώ η τήρηση ενός πλούσιου σε αντιοξειδωτικά διατροφικού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας.

Υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους

Το φιστικοβούτυρο περιέχει σχεδόν 200 θερμίδες ανά μερίδα, πώς μπορεί λοιπόν να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Το φιστικοβούτυρο θεωρείται ότι παχαίνει λόγω των υψηλότερων θερμίδων που δίνει ανά μπουκιά, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Αυτή η νοοτροπία σας εμποδίζει να κατανοήσετε ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Στην πραγματικότητα, η συμπερίληψη υγιεινών λιπαρών στη διατροφή σας μπορεί να παίξει ρόλο στο να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για την απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών ή φυστικοβούτυρου δεν εμποδίζει την επιτυχία της απώλειας βάρους, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τρόφιμα με υψηλή θερμιδική πυκνότητα.

Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν δίαιτα μειωμένων θερμίδων, έτρωγαν 30 γραμμάρια φιστίκια πριν από δύο γεύματα την ημέρα, η απώλεια βάρους τους ήταν συγκρίσιμη με εκείνη μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και λιπαρών στα φιστίκια (και στο φιστικοβούτυρο) προάγει τον κορεσμό, γι' αυτό και ο συνδυασμός του φιστικοβούτυρου με ένα μήλο, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ πιο χορταστικό σνακ από ό,τι το φρούτο από μόνο του.

Διατροφικό προφίλ του φιστικοβούτυρου

Μια μερίδα (2 κουταλιές της σούπας) ανάλατο φιστικοβούτυρο περιέχει τα εξής:

  • Θερμίδες: 191
  • Πρωτεΐνη: 7 g
  • Συνολικά λιπαρά: 16 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 3 g
  • Συνολικοί υδατάνθρακες: 7 g
  • Φυτικές ίνες: 1,6 g
  • Ολική ζάχαρη: 3 g
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Νάτριο: 5 mg
  • Μαγνήσιο: 54 mg (13% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Φυλλικό οξύ: 28 mcg (7% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Ε: 3 mg (20% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)

Είναι ασφαλές το φιστικοβούτυρο για κατανάλωση;

Αλλεργία στο φυστικοβούτυρο

Ενώ η κατανάλωση φιστικοβούτυρου μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω οφέλη, περίπου το 1,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει αλλεργία στο φιστικοβούτυρο.

Τα φιστίκια είναι ένα από τα εννέα σημαντικότερα αλλεργιογόνα τροφίμων. Εάν έχετε αλλεργία στο φιστικοβούτυρο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα το αναγνωρίζει λανθασμένα ως απειλή, γεγονός που προκαλεί αλλεργική αντίδραση, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν κνησμό, πρήξιμο, πεπτικά προβλήματα και αναφυλαξία, η οποία μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή χωρίς άμεση θεραπεία.

Ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων με φιστικοβούτυρο

Παρόλο που το φιστικοβούτυρο διέπεται από αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις, γίνονται συχνά ανακλήσεις τροφίμων επειδή είναι επιρρεπές σε μόλυνση από σαλμονέλα και αφλατοξίνες.

Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φιστικοβούτυρο. Ωστόσο, το καβούρδισμα των φιστικιών πριν από την επεξεργασία τους, συμβάλλει στην εξόντωση της τυχόν υπάρχουσας σαλμονέλας.

Οι αφλατοξίνες προέρχονται από τη μούχλα με την οποία έρχονται σε επαφή τα φιστίκια κατά την υπόγεια ανάπτυξή τους, αλλά οι αυστηροί κανονισμοί κρατούν τα προσβεβλημένα φιστίκια εκτός παραγωγής.

Εφόσον αγοράζετε φυστικοβούτυρο που παράγεται από μεγάλο κατασκευαστή, ο κίνδυνος παρουσίας οποιουδήποτε από αυτά τα παθογόνα είναι χαμηλός.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε φιστικοβούτυρο

Η ποικιλία των διαθέσιμων επιλογών φιστικοβούτυρου έχει αυξηθεί σε σημείο που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο όρος «φυσικό» σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει τίποτα συνθετικό ή τεχνητό, αλλά το «φυσικό» φυστικοβούτυρο μπορεί να εξακολουθεί να έχει υδρογονωμένα έλαια και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία μπορεί να μην συνάδουν με τους στόχους σας για την υγεία.

«Όταν επιλέγετε ένα υγιεινό φυστικοβούτυρο, είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα που είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και περιέχει μόνο λίγα απλά συστατικά. Τα πιο υγιεινά φυστικοβούτυρα θα έχουν μόνο δύο συστατικά: φιστίκια και μια μικρή ποσότητα αλατιού», λένε οι ειδικοί.

Συμπέρασμα

Το φιστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά. Είναι επίσης χαμηλό σε υδατάνθρακες, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό επάλειμμα για όσους πάσχουν από διαβήτη. Εκτός από το προφίλ υγιεινών λιπαρών του φιστικοβούτυρου, είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια διατροφή για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Παρά την πυκνότητα θερμίδων του φυστικοβούτυρου, μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Πηγή: EatingWell