ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν να σάς βλάψουν οι ντομάτες;

Σινάνη Αικατερίνη

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες, β-καροτένιο και λυκοπένιο.

Μπορούν να σάς βλάψουν οι ντομάτες;

Οι ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae), η κατανάλωση των οποίων έχει συνδεθεί με πρόκληση ή επιδείνωση της φλεγμονής.

Ισχύει όμως αυτό;

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών (πέντε μερίδων την ημέρα) έχει συνδεθεί με 13% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με την κατανάλωση δύο μερίδων την ημέρα, σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation. Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε συγκεκριμένα με μειωμένη πιθανότητα θανάτου από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις.

Τι είναι τα Στρυχνοειδή

Τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae, η οποία περιλαμβάνει τις ντομάτες, τις λευκές πατάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τις πιπεριές τσίλι και μπαχαρικά όπως η πάπρικα και το πιπέρι καγιέν, περιέχουν μια οικογένεια ενώσεων που ονομάζονται αλκαλοειδή, οι οποίες θεωρούνται τοξικές και φλεγμονώδεις.

Τα αλκαλοειδή είναι τοξικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά σε αυτά τα φυτά και έχουν σχεδιαστεί για να τα προστατεύουν από έντομα, ασθένειες και φυτοφάγα ζώα. Η σολανίνη είναι το κύριο αλκαλοειδές στις ντομάτες, ενώ βρίσκεται επίσης στις λευκές πατάτες και τις μελιτζάνες.

Η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές και ναυτία όταν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Όταν προκαλείται δηλητηρίαση από σολανίνη, το συνηθέστερο είναι οι άνθρωποι να έχουν καταναλώσει άγουρες πράσινες πατάτες και όχι ντομάτες.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ, έρευνες είχαν δείξει ότι τα στρυχνοειδή προκαλούν φλεγμονή, νεότερες μελέτες ωστόσο, δείχνουν ότι δεν προκαλούν. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ επισημαίνει επίσης ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είχαν γίνει σε ποντίκια, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται για την ανθρώπινη υγεία.

Είναι πιθανό όμως να έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία σε οποιοδήποτε τρόφιμο, συμπεριλαμβανομένων των στρυχνοειδών.

Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να αποφεύγετε όλα τα στρυχνοειδή για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να προσθέτετε μία τροφή κάθε φορά, αφήνοντας να μεσολαβήσουν τρεις ημέρες μεταξύ κάθε νέας προσθήκης.

Προκαλούν οι ντομάτες πεπτικά προβλήματα και προβλήματα στις αρθρώσεις;

Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σ' αυτό, επειδή η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων σολανίνης από στρυχνοειδή όπως οι πράσινες πατάτες, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

Αλλά όπως προαναφέρθηκε, είναι δύσκολο να καταναλωθεί τόσο μεγάλη ποσότητα.

Κάποια άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αναφέρουν ότι τα προβλήματα των αρθρώσεών τους επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση στρυχνοειδών.

Δεν υπάρχει όμως επί του παρόντος σύσταση για αυτά τα άτομα να αποφεύγουν τα λαχανικά. Επειδή τα αυτοάνοσα νοσήματα καθοδηγούνται από τη φλεγμονή, πολλά άτομα με αρθρίτιδα διαπιστώνουν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι υπερευαίσθητο σε τροφές που μπορεί να μην τους είχαν ενοχλήσει πριν από τη διάγνωση.

Τέτοιες δυσανεξίες στα τρόφιμα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το άτομο, την τρέχουσα κατάσταση φλεγμονής του οργανισμού και τα τρόφιμα που την προκαλούν. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να κόψετε εντελώς τα στρυχνοειδή.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από ένα μόνο τρόφιμο της ομάδας αλλά όχι από άλλα. Ένα πρωτόκολλο εξάλειψης μπορεί να σας βοηθήσει να το προσδιορίσετε.

Συμπέρασμα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουν τις ντομάτες. Μάλλον, το αντίθετο. Οι ντομάτες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής λόγω των υγιεινών θρεπτικών συστατικών και ενώσεών τους, όπως το λυκοπένιο, το βήτα καροτένιο και η βιταμίνη C, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα.

Αν έχετε αυτοάνοσο ή άλλη πάθηση που σχετίζεται με φλεγμονή, παρατηρήστε αν υπάρχει κάποια αλλαγή στα συμπτώματα μέσα σε 48 ώρες από την κατανάλωση στρυχνοειδών.

Πηγή: EatingWell