ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νεκταρίνια: Ιδιότητες και θερμίδες – Ποιες ασθένειες καταπολεμούν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα νεκταρίνια είναι ένα γλυκό, ζουμερό φρούτο που συχνά συγκρίνεται με τα ροδάκινα λόγω της παρόμοιας γεύσης και εμφάνισής τους.

Νεκταρίνια: Ιδιότητες και θερμίδες – Ποιες ασθένειες καταπολεμούν
Bigstock

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα διατροφικά στοιχεία των νεκταρινιών, τα οφέλη τους, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους τους για την υγεία. Επιπλέον, μια λεπτομερής σύγκριση με τα ροδάκινα θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο φρούτο ταιριάζει καλύτερα στη διατροφή σας.

Νεκταρίνι: Διατροφικά στοιχεία

Τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια υγιεινή προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάρια:

  • Θερμίδες: 44
  • Πρωτεΐνη: 1 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 11 γρ.
  • Ζάχαρη: 8 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2 γρ.
  • Λίπος: 0,3 γρ.
  • Βιταμίνη C: 5 mg (8% της ημερήσιας αξίας)
  • Κάλιο: 201 mg (6% της ημερήσιας αξίας)
  • Βιταμίνη Α: 16 mcg (2% της ημερήσιας αξίας)

Τα νεκταρίνια περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ.

Σύγκριση: Νεκταρίνι και ροδάκινο

Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα μοιράζονται πολλές ομοιότητες, αλλά έχουν επίσης ευδιάκριτες διαφορές στη γεύση, την υφή και το θρεπτικό τους περιεχόμενο.

Διατροφικό στοιχείο (ανά 100 γρ.)ΝεκταρίνιαΡοδάκινα
Θερμίδες4439
Πρωτεΐνη1γρ.1γρ.
Υδατάνθρακες11γρ.10γρ.
Ζάχαρη8γρ.8γρ.
Φυτικές ίνες2γρ.1,5γρ.
Βιταμίνη C5mg6,6mg
Κάλιο201mg190mg
Βιταμίνη Α16mcg24mcg

Βασικές διαφορές:

  • Τα νεκταρίνια τείνουν να είναι ελαφρώς υψηλότερα σε φυτικές ίνες και κάλιο, ενώ τα ροδάκινα παρέχουν περισσότερη βιταμίνη C και βιταμίνη Α.
  • Τα νεκταρίνια έχουν λεία φλούδα, ενώ τα ροδάκινα έχουν χνουδωτή υφή.
toast-cream-cheese-nectarines

Νεκταρίνια: Οφέλη υγείας

1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα νεκταρίνια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη και φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

2. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα νεκταρίνια παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου (αλάτι). Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά.

3. Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Με 2γρ. φυτικών ινών ανά 100γρ. φρούτου, τα νεκταρίνια υποστηρίζουν την υγιή πέψη. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

4. Ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία

Τα νεκταρίνια περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

5. Ενισχύουν την υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη C στα νεκταρίνια είναι βασικός παράγοντας στη σύνθεση κολλαγόνου, η οποία διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό. Επιπλέον, η β-καροτίνη -πρόδρομος της βιταμίνης Α- συμβάλλει σε μια υγιή επιδερμίδα, προστατεύοντας το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους (UV) ηλιακής ακτινοβολίας και προάγοντας την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.

6. Καλύτερη διαχείριση βάρους

Τα νεκταρίνια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ένα χορταστικό σνακ. Μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερες περιόδους, υποστηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

7. Βελτιώνουν την υγεία των ματιών

Η β-καροτίνη στα νεκταρίνια μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς και αποτρέπει την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τη νυχτερινή τύφλωση.

8. Υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Τα νεκταρίνια περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση γερών και υγιών οστών. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης με την πάροδο του χρόνου.

9. Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Οι φυτικές ίνες στα νεκταρίνια βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό κάνει τα νεκταρίνια μια καλή επιλογή φρούτων για άτομα με διαβήτη ή όσους θέλουν να διαχειριστούν το σάκχαρό τους.

10. Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

Η βιταμίνη C στα νεκταρίνια ενισχύει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή διότι ευνοεί την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.

Nectarines-nektarinia

Νεκταρίνια: Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα νεκταρίνια, ειδικά εάν είναι αλλεργικοί σε άλλα πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Κατανάλωση με μέτρο για τους για διαβητικούς: Αν και τα νεκταρίνια -όπως προαναφέραμε- συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, περιέχουν αρκετά φυσικά σάκχαρα και έτσι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.
  • Υπολείμματα φυτοφαρμάκων: Όπως πολλά φρούτα, τα νεκταρίνια μπορεί να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην φλούδα τους. Το σχολαστικό πλύσιμο και η εξαρχής επιλογή βιολογικών ποικιλιών, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου.

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι τα νεκταρίνια καλά για απώλεια βάρους;”

Ναι, τα νεκταρίνια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ένα χορταστικό σνακ που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

“Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκόσαρκων και κιτρινόσαρκων νεκταρινιών;”

Τα λευκά νεκταρίνια είναι πιο γλυκά και έχουν λιγότερη οξύτητα από τα κίτρινα, τα οποία είναι πιο αφράτα και ελαφρώς πιο έντονα σε γεύση.

“Μπορούν τα νεκταρίνια να βοηθήσουν στην ενυδάτωση;”

Ναι, τα νεκταρίνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που σας βοηθά να μείνετε ενυδατωμένοι, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

“Τα νεκταρίνια έχουν περισσότερη ζάχαρη από τα ροδάκινα;”

Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε ζάχαρη: κατά μέσο όρο περίπου 8 γρ. ανά 100 γρ. Ωστόσο, η γλυκύτητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ωριμότητα του φρούτου.

Σύνοψη

Τα νεκταρίνια είναι ένα θρεπτικό, ευέλικτο φρούτο γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είτε τρώγονται φρέσκα, είτε ψητά, είτε προστίθενται σε σαλάτες, τα νεκταρίνια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Η κατανόηση του διατροφικού τους προφίλ και η σύγκριση με τα ροδάκινα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ενημερωμένες διατροφικές επιλογές.

Πηγές: healthline.com, verywellfit.com, health.com, healthline.com, verywellfit.com