ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ροδάκινο: Τι είναι τα λευκά σκληρά κομμάτια γύρω από το κουκούτσι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα ροδάκινα είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, αλλά μερικές φορές παρουσιάζουν απροσδόκητη όψη, όπως λευκές κηλίδες κοντά στο κουκούτσι ή περίεργες αλλαγές υφής που προκαλούνται από τον λεγόμενο “τραυματισμό ψύξης”.

Ροδάκινο: Τι είναι τα λευκά σκληρά κομμάτια γύρω από το κουκούτσι
Bigstock

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι προκαλεί αυτά τα φαινόμενα στα ροδάκινα, εάν είναι ασφαλή για κατανάλωση και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την αποθήκευσή τους, για να αποφύγετε αυτά τα ζητήματα.

Τι είναι τα λευκά σκληρά κομμάτια γύρω από το κουκούτσι του ροδάκινου

Το λευκό υλικό που βρίσκεται μερικές φορές γύρω από ένα κουκούτσι ροδάκινου είναι γνωστό ως ιστός κάλου (callus tissue).

Αυτός ο ιστός σχηματίζεται όταν το ροδάκινο υφίσταται κάποιου είδους σωματική πίεση ή τραυματισμό κατά την ανάπτυξή του. Τυπικά, ο ιστός κάλου εμφανίζεται ως σκληρές, λευκές ή ανοιχτόχρωμες περιοχές που περιβάλλουν το κουκούτσι και περιστασιακά εξαπλώνονται στη σάρκα του καρπού. Συνιστά έναν αμυντικό μηχανισμό του ροδάκινου, καθώς προσπαθεί να θεραπεύσει τον εαυτό του μετά από τραυματισμό.

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα χειρισμού ζημιάς, πίεσης ή αποθήκευσης στο ψυγείο.

Είναι ασφαλές να φάτε τον ιστό κάλου ενός ροδάκινου;

Ναι, είναι ασφαλές να φάτε αυτά τα σκληρά λευκά κομμάτια γύρω από το κουκούτσι.

Αν και η υφή μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστη όσο η απαλή, ζουμερή σάρκα που περιμένετε από ένα ροδάκινο, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία σας. Ο λευκός, πιο σφιχτός ιστός μπορεί να είναι πιο σκληρός ή ελαφρώς τραγανός, αλλά εξακολουθεί να είναι μέρος του φρούτου και μπορείτε να τον καταναλώσετε με ασφάλεια χωρίς ανησυχία.

peach-rodakino

Τι είναι ο τραυματισμός ψύξης στα ροδάκινα

Ο τραυματισμός από ψύξη στα ροδάκινα συμβαίνει όταν ο καρπός εκτίθεται σε χαμηλές αλλά μη παγωμένες θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και ο τραυματισμός κατά την ψύξη συνήθως συμβαίνει κατά την αποθήκευση ή την μεταφορά σε ψυγεία, ειδικά όταν ο καρπός διατηρείται κάτω από τους 10°C για πάρα πολύ καιρό.

Τα κύρια συμπτώματα του τραυματισμού ψύξης στα ροδάκινα είναι:

  • Εσωτερικό μαύρισμα της σάρκας του καρπού.
  • Αλευρώδης υφή ή λιγότερο χυμώδης σάρκα.
  • Αποτυχία του καρπού να ωριμάσει σωστά.
  • Ανάπτυξη δυσάρεστης γεύσης στο φρούτο.

Αιτίες τραυματισμού ψύξης

Ο τραυματισμός κατά την ψύξη προκαλείται κυρίως από ακατάλληλη αποθήκευση. Τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C και όταν αποθηκεύονται σε αυτές τις συνθήκες, τα κύτταρα μέσα στον καρπό μπορεί να καταστραφούν. Αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα μπορεί να οδηγήσουν σε μαύρισμα και στα άλλα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Πώς να διαχειριστείτε τον τραυματισμό από ψύξη

  • Σωστή αποθήκευση: Αποθηκεύστε τα ροδάκινα σε θερμοκρασίες πάνω από 10°C για να αποφύγετε τραυματισμό λόγω ψύξης. Εάν πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο, περιορίστε τον χρόνο που περνούν σε κρύες συνθήκες.
  • Διαχείριση ωρίμανσης: Αφήστε τα ροδάκινα να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού κατά την ψύξη.

Σύνοψη

Οι ατέλειες στο ροδάκινο, όπως ο λευκός ιστός κάλου ή ο τραυματισμός ψύξης μπορεί να εκπλήσσουν, αλλά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το φρούτο δεν είναι βρώσιμο. Ο ιστός κάλου είναι απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση, ενώ ο τραυματισμός ψύξης μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή του φρούτου. Οι κατάλληλες τεχνικές αποθήκευσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων και να διασφαλίσουν ότι απολαμβάνετε τα ροδάκινα σας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Πηγές: canr.msu.edu, tasteofhome.com, extension.umd.edu